Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Έτοιμη είναι η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκευάσθηκε από Έλληνες επιστήμονες, με στόχο να προσφέρει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των ελληνικών νησιών. Ωστόσο, η αξιοποίησή της δεν έχει αρχίσει, καθώς αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τα συναρμόδια υπουργεία, προφανώς λόγω υψηλού κόστους. Για την ιδέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οργανισμοί του εξωτερικού. Η ιδέα της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης γεννήθηκε από την προσωπική εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που τη σχεδίασαν, όταν στη διάρκεια των διακοπών τους τα καλοκαίρια σε κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου έζησαν την έλλειψη νερού. Οι τρεις φίλοι διαπίστωσαν ότι νησιά όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Ηρακλειά, η Σχοινούσσα, ακόμη και η Πάτμος, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του πλαστικού μπουκαλιού και της μεταφοράς νερού με υδροφόρες από αλλού, λύσεις που κοστίζουν. Τα μόνα έργα που υπάρχουν είναι μικρές δεξαμενές, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από το αν και πόσο θα βρέξει, ενώ μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού απουσιάζουν αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ψηλό. Ήταν επομένως θέμα χρόνου κάποιοι να συλλάβουν την ιδέα της δημιουργίας μιας πλωτής μονάδας αφαλάτωσης που να μεταφέρεται παντού και να χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: τον άνεμο για την κυρίως λειτουργία του πλωτού εργοστασίου με μια μικρή ανεμογεννήτρια των 30 κιλοβάτ και επικουρικά τον ήλιο για την ηλεκτροδότηση των συστημάτων ελέγχου και τηλεχειρισμού του.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΞΤΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Έρευνες για ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από δύο κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν συνολικά επτά αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη έρευνα θα εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στα μέλη της κοινοπραξίας Star Alliance -Air Canada, Lufthansa, Continental και United Airlines-, ενώ η δεύτερη αφορά τα μέλη της κοινοπραξίας One World -Αmerican Airlines, British Airways και Iberia. Και οι δύο έρευνες σχετίζονται με τις υπερατλαντικές πτήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Σοβαρή η κατάσταση του αστροφυσικού Steven Hawking

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση υγείας τού Βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο διάσημος καθηγητής πάσχει εδώ και εβδομάδες από λοίμωξη στους πνεύμονες και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Κέιμπριτζ όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις. Ο Χόκινγκ είναι 67 χρόνων, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Κέιμπριτζ και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς στον κόσμο. Έγινε διάσημος για το έργο του σχετικά με τις μαύρες τρύπες και τη βαρύτητα των κβάντα. Την παγκόσμια αναγνώριση κέρδισε το 1988 με την έκδοση του βιβλίου του «A Brief History of Time» (ο ελληνικός τίτλος είναι: «Το Χρονικό του Χρόνου»). Τα βιβλία του έχουν πωληθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Σε ηλικία 21 χρόνων διαγνώστηκε στον Χόκινγκ νευροεκφυλιστική ασθένεια (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση) που τον έχει καθηλώσει εδώ και χρόνια σε αναπηρική καρέκλα, χωρίς αυτό να εμποδίσει την ακαδημαϊκή δραστηριότητά του.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Περισσότερα από 300.000 ευρώ πήραν οι άγνωστοι που διέρρηξαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βέλο Κορινθίας.Οι δράστες εισήλθαν στην τράπεζα από το πίσω παράθυρο του υποκαταστήματος και αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο με τη χρήση οξυγόνου. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό από την ώρα που έγινε γνωστή η διάρρηξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων.Η διάρρηξη εκτιμάται ότι έγινε τη νύκτα της Κυριακής του Πάσχα προς Δευτέρα.

Επιστροφή του Μήτρογλου στις προπονήσεις του Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» γυμνάστηκαν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και το ευχάριστο για τον προπονητή της ομάδας, Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν η επιστροφή του Κώστα Μήτρογλου στο πρόγραμμα. Ο διεθνής με την εθνική Ελπίδων επιθετικός έβγαλε όλη την προπόνηση χωρίς να νιώσει ενοχλήσεις, δείγμα του ότι ξεπέρασε πλήρως τη θλάση. Οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Ντιντιέ Ντομί έκαναν πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στο γυμναστήριο και στο γήπεδο, ενώ ο Χρήστος Πατσατζόγλου ακολούθησε μέρος της προπόνησης.