Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Μόνο άξιοι στην Αυτοδιοίκηση


Η Αττική και η Αθήνα αξίζουν μια σοβαρή διοίκηση που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δυστυχώς, οι έως τώρα προτάσεις της Ν.Δ. έχουν απογοητεύσει, ενώ και οι εισηγήσεις στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τετριμμένες και «ξύλινες». Καιρός είναι όμως εμείς οι πολίτες να απαιτήσουμε την επιλογή και την εκλογή τοπικών ηγετών οι οποίοι μπορούν αποδεδειγμένα να λειτουργήσουν ως μάνατζερ και όχι ως τηλεμαϊντανοί αποδεδειγμένης ανεπάρκειας. Όσο για τα κόμματα, καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τους το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στην κοινή γνώμη έναντι των επαγγελματιών πολιτικών και να αντιληφθούν πως αν συνεχίσουν τη ρουτίνα των παλαιοκομματικών ή ανάξιων επιλογών, το τίμημα που θα πληρώσουν στις κάλπες του Νοεμβρίου θα είναι σημαντικό.
Καθημερινή

Υπάρχει ελπίδα για την Αθήνα

Το όνομα του Γιώργου Καμίνη ακούγεται πλέον δυνατά και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι ασχολείται σοβαρά με το Δήμο της Αθήνας.

Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει τον σημερινό Συνήγορο του Πολίτη και το ΠΑΣΟΚ μοιάζει (επιτέλους) έτοιμο να συνεργαστεί σε μια τέτοια προοπτική. Φαίνεται ότι οι επιλογές τύπου Σκανδαλίδη και Παπουτσή ανήκουν πια στο παρελθόν.

Διαβάστε εδώ ποιος είναι ο Γιώργος Καμίνης εδώ και μια πρόσφατη συνέντευξη του εδώ. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα αντιδράσουν οι δεινόσαυροι της Ιπποκράτους...
parapolitiki 

Οπου και να ταξιδεύω η Ελλάδα με εξοργίζει

http://4.bp.blogspot.com/_Y6tFG382XLw/R8gsbTygFRI/AAAAAAAAB30/LzEOIaynBdQ/s400/anger.gifO ποιητής το έχει πει με τον τρόπο του, εγώ θα το πω με τον δικό μου και να με συγχωρήσει για την ιεροσυλία: «Οπου και να ταξιδεύω η Ελλάδα με πληγώνει». Πολύ όμως. Και μετά θυμώνω, εξοργίζομαι, σιχτιρίζω, αγριεύομαι αναζητώντας το γιατί, που συνήθως επιδέχεται πολλές απαντήσεις, αλλά ποτέ μία και ουσιαστική. Γιατί, ας πούμε, σε αυτή την ωραία μας χώρα το αυτονόητο παίρνει συνεχώς τόσο συντριπτικά μεγάλες διαστάσεις, μας αποσυντονίζει, απορρυθμίζει, αποδιαρθρώνει, διαλύει; Ελα μου ντε, γιατί; Εχουμε καταλήξει- όχι εμείς ακριβώς, οι πολιτικοί δηλαδή, αυτοί που διοικούν- ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας. Η μοναδική βαριά βιομηχανία που έχουμε. Σωστά; Μάλιστα, και πάμε παρακάτω. Γιατί δεν κάνουμε όσα έπρεπε να κάνουμε ώστε αυτή η βαριά βιομηχανία να εξελιχθεί, να δυναμώσει, να καταστεί κινητήριος δύναμη για την οικονομία και τη χώρα; Ελα μου ντε, γιατί; Διότι απουσιάζει ο κοινός νους, είναι η απάντηση, και μαζί η φαντασία, το μέτρο και οι σωστές αποφάσεις.

Πώς να μην εγκρίνουν την καμπάνια;

Ανοίγω παρένθεση, ευκαιρίας δοθείσης, και μια που το ΄φερε η κουβέντα που λέγαμε παλιά. Την είδατε αυτή την καμπάνια που έκανε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω ΕΟΤ, για να προσελκύσει τάχα μου τουρίστες στην Ελλάδα από το εξωτερικό; Εγώ την είδα. Και δεν την κατάλαβα καθόλου. Αυτοί που την ενέκριναν και εν συνεχεία την υλοποίησαν, τη βρήκαν προφανώς μεγαλοφυή, διεισδυτική, και καίρια. Εγώ, πάλι, όχι. Ισως γιατί προσωπικά δεν έχω καμιά εξάρτηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι άλλοι, αυτοί που την ενέκριναν, προφανώς έχουν. Και σου λέει, αφού την επιμέλειά της την είχε στενή συνεργάτις του Πρωθυπουργού να μην την εγκρίνουμε; Να τη στενοχωρήσουμε την κοπέλα και αυτή, με τη σειρά της, να μεταφέρει τη στενοχώριά της στους παραπάνω και αυτοί στους πιο πάνω και να έχουμε άλλα; Ασε να την εγκρίνουμε ως έχει και βλέπουμε...

Να συγκρίνουμε με το καλοκαίρι του 2008

Αμ δεν είδαμε και από ό,τι φαίνεται δεν θα δούμε κιόλας, γιατί το καλοκαίρι όπου να ΄ναι τελειώνει και όσοι το έ χουν πάρει απόφαση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα το κάνουν τις επόμενες δυο, τρεις, άντε τέσσερις εβδομάδες χωρίς να περιμένουν να πεισθούν από την καμπάνια της συνεργάτιδος του Πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια πάμε γι΄ άλλα, για του χρόνου δηλαδή, να μας έχει ο Θεός καλά και βλέπουμε. Μόνο που επειδή σε λίγο θα γίνει ταμείο για να δούμε τι πιάσαμε, αυτοί που θα κάνουν τις σχετικές μετρήσεις μην αρχίσουν πάλι τις γνωστές αλχημείες, του είδους «μετά τις συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες αύξηση παρουσίασε η τουριστική κίνηση φέτος, παρά τις αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις»!

Το λέω γιατί ήδη άρχισαν κάτι όργανα να παίζουν, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «στο τέλος σώθηκε η παρτίδα». Ποιο τέλος και ποια αρχή; Τις συγκρίσεις, παλικάρια μου, για το πώς πήγε ο τουρισμός φέτος να τις κάνετε όχι με τα περσινά στοιχεία, που ήταν το καλοκαίρι μετά τα «δεκεμβριανά» που τρόμαξαν την υφήλιο, αλλά με τα προπέρσινα, το καλοκαίρι του 2008 δηλαδή. Εντάξει;

Να γκρεμιστούν και να χτιστούν εξαρχής

Κάτι είπα κι εγώ τώρα. Λες και το πρόβλημά μας είναι τα συγκριτικά στοιχεία. Εδώ είναι φανερό ότι πρέπει να γκρεμιστούν τα πάντα και να χτιστούν από την αρχή. Γι΄ αυτό, αρχίζω κι εγώ να πιστεύω ότι μάλλον έχουν δίκιο όσοι τα βάζουν με τον Γιώργο, που έφερε τον κόσμο ανάποδα μπας και σωθεί αυτή η χώρα. Να μη σωθεί, λένε οι οπαδοί αυτής της θεωρίας. Να μη σωθεί, αλλά να καταστραφεί. Ολοσχερώς. Και να ανοικοδομηθεί εκ θεμελίων. Μπας και σε βάθος χρόνου λειτουργήσει σε υγιείς βάσεις- για τα παιδιά μας δηλαδή, γιατί εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε εις βάρος της, το κάναμε.

Ο Γιώργος όμως επιμένει και εμείς- τι να κάνουμε;- ακολουθούμε, παρακολουθώντας μια προσπάθεια που φαίνεται, και είναι, αδιέξοδη. Τέλος πάντων, να μην του την κόψουμε τη φόρα του αθλητή, διότι το έχει πάρει ζεστά το πράγμα και δεν πρέπει. Αυτός. Γιατί οι άλλοι γύρω του ακολουθούν τις παραδόσειςρυθμοί αραμπά, τα ζώα μου αργά! Και λίγο σου λέω, αναγνώστη μου.

Και καθυστερημένο και προσωρινό!

Παράδειγμα τελευταίο: Την Τετάρτη ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Προσέξτε με, την Τετάρτη. Δηλαδή σχεδόν 11 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, και του φίλου μου του Γερουλάνου ως υπουργού Πολιτισμού. Και προσέξτε επίσης. Το Δ.Σ., λέει, που ανακοίνωσε δεν είναι οριστικό αλλά προσωρινό, μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για τον κινηματογράφο, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση! Υποθέτω ότι το 2012, πρώτα ο Θεός, θα ψηφιστεί. Αλλά θα μου πεις, εσένα αυτό σε μάρανε;

Εδώ τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο που ο Γιώργος τον είχε κάθε μέρα στα πόδια του, τον τοποθέτησαν διοικητή στο ΙΚΑ μόλις τον προηγούμενο μήνα, σχεδόν δέκα μήνες μετά τις εκλογές. Και μη πιάσουμε και τα υπόλοιπα γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη, θα στενοχωρηθούμε όλοι μέρες που είναι και δεν θέλω.

Στην Τουρκία ντράπηκα για λογαριασμό μας

Τι θέλω; Να γίνει, ρε παιδί μου, μια εθνική προσπάθεια, να το πάρει ο καθένας πάνω του το πράγμα και να πει, «εγώ από σήμερα θα κάνω, από την πλευρά μου, κάτι γι΄ αυτή τη χώρα, να βελτιώσω την κατάστασή της», και όλο αυτό, να δώσει ένα συνολικό αποτέλεσμα. Καλύτερο. Ολοι όμως. Από την λιμενικό που σπρώχνει τον κόσμο στο λιμανάκι της Λέρου φωνάζοντας λες σε ζώα «γκόου μπακ ρε», μέχρι την τελωνειακό στο λιμάνι της Κω που συμπεριφέρεται στους ανθρώπους με την αγένεια που της παρέχει η πρόσκαιρη εξουσία της. Και από τον ταξιτζή που θεωρεί υποχρέωσή του να σε κλέψει, μέχρι τον εφοριακό, τον πολεοδόμο, τον γιατρό, τον φαρμακοποιό, τον... τον... που είναι με το χέρι απλωμένο για να τα αρπάξουν στην πρώτη ευκαιρία. Ολοι να κάνουμε κάτι. Δεν σώζεται αλλιώς αυτή η χώρα.

Πήγα τις προάλλες στην Τουρκία, πέρασα από την Κω στην Αλικαρνασσό, Μποντρούμ που τη λένε αυτοί. Είχα πάει και πέρσι, τέτοιο καιρό μάλιστα. Ο τελωνειακός έλεγχος πέρσι γινόταν σε κάτι παράγκες, μια ντροπή ανάλογη της δικής μας πύλης εισόδου στην Κω. Φέτος, ντράπηκα εγώ για λογαριασμό μας. Εμείς παράγκες, αυτοί αίθουσες να ντρέπεσαι να πατήσεις. Καινούργιες, κλιματιζόμενες, πεντακάθαρες, μάρμαρα, ξύλα, τζάμια, όλα με στυλ. Και πάνω απ΄ όλα, με ευγενέστατους και χαμογελαστούς υπαλλήλους. Τόσο που να ντρέπεσαι, σου λέω. Και αποφαίνεσαι με πίκρα, «να γιατί όπου πάω η Ελλάδα με πληγώνει»! Μέχρι πότε όμως;

Να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια, να το πάρει ο καθένας πάνω του το πράγμα, γιατί δεν σώζεται αλλιώς αυτή η χώρα


Αλλος κρατάει κλειστά χαρτιά και άλλοι την... αναπνοή τους

Γιώργος Χ.Παπαχρήστος / ΝΕΑ

Οι «αιώνιοι» ξεπέρασαν τους κανονικούς φοιτητές


Τα ΑΕΙ της χώρας μας αντιμετωπίζουν πολλά και δύσκολα προβλήματα. 

Ενα από αυτά είναι οι αποφάσεις των υπουργών Παιδείας όλων των κυβερνήσεων να καθορίζουν εκείνοι τον αριθμό των εισακτέων -ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που έχουν προτείνει τα ιδρύματα- αλλά και τη βάση εισαγωγής σ' αυτά. Η σημερινή υπουργός, πιστή στην αντιεκπαιδευτική και μικροπολιτική αυτή τακτική, ακολούθησε τα βήματα των προκατόχων της και ανάμεσα στα λάθη που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είναι και η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η απόφαση της κατάργησης της βάσης του 10 (που είχε ληφθεί παλαιότερα και είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), όπως και η διασπορά Τμημάτων των ιδρυμάτων αυτών ανά τη χώρα, είναι δύο από τους πολλούς λόγους στους οποίους οφείλεται η ......


υποβάθμιση των σπουδών στα ιδρύματα αυτά. Υποβάθμιση που έχει οδηγήσει στην απαξίωση των πτυχίων τους. Την απαξίωση αυτή δείχνει, ανάμεσα στ' άλλα, και η αλματώδης αύξηση των αιώνιων φοιτητών, εκείνων δηλαδή οι οποίοι, ενώ έχουν ολοκληρώσει τα εξάμηνα των σπουδών τους, δεν έχουν λάβει πτυχίο είτε διότι χρωστούν μικρό ή μεγάλο αριθμό μαθημάτων διαφόρων ετών είτε διότι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους. Το φαινόμενο αυτό, μοναδικό πιστεύω στον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σοβαρές παθογένειες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία 8 χρόνια, έτη στα οποία ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και φοιτητές που μπήκαν στα ιδρύματα μέχρι το 2004 με βαθμό κάτω από τη βάση.

Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό την αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας το ακαδημαϊκό έτος 2008/09 σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2000/01 και θα τους συγκρίνουμε με τους κανονικούς φοιτητές τα έτη αυτά.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου δίνεται ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών και στη 2η των κανονικών φοιτητών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα λοιπά ΑΕΙ Αττικής (δηλαδή στα Πανεπιστήμια: Οικονομικό Αθηνών, Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) και στα ΑΕΙ της λοιπής χώρας (δηλαδή όλα τα υπόλοιπα) το ακαδημαϊκό έτος 2000/01. Στην 3η στήλη δίνεται ένας δείκτης σύγκρισης των ΑΕΙ της χώρας σε ό,τι αφορά τη σχέση των αιώνιων με τους κανονικούς φοιτητές (όταν ο δείκτης είναι πάνω από 100, οι αιώνιοι φοιτητές είναι περισσότεροι από τους κανονικούς και όταν είναι κάτω από 100, λιγότεροι). Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται τα ίδια στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2008/09.

Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι το 2008/09, σε σχέση με το 2000/01:

- Στο σύνολο των ΑΕΙ, ενώ ο αριθμός των κανονικών φοιτητών αυξήθηκε ελάχιστα (μόλις 5,3%), ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών αυξήθηκε με 12πλάσιο ρυθμό (64,9%) και ξεπέρασε τον αριθμό των κανονικών φοιτητών.

- Σε όλα τα ΑΕΙ ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών αυξήθηκε. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η μικρότερη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα δύο αυτά μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας συγκέντρωναν το 58,2% του συνόλου των αιώνιων φοιτητών και τα δύο ακαδημαϊκά έτη.

- Στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης ο αριθμός των κανονικών φοιτητών μειώθηκε, στα λοιπά Αττικής αυξήθηκε ελάχιστα και στα λοιπής χώρας κατά 31%.

- Το ακαδημαϊκό έτος 2000/01 ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των κανονικών μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2008/09 αυτό ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα λοιπά Αττικής. Στα ΑΕΙ λοιπής χώρας οι αιώνιοι φοιτητές από λιγότερο από τους μισούς κανονικούς το έτος 2000/01, έφτασαν σχεδόν τα τρία τέταρτά τους το 2008/09.

Εκτός από τους δύο λόγους που προαναφέρθηκαν, η αλματώδης αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα ΑΕΙ (ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στα ΤΕΙ) οφείλεται και σε πολλούς άλλους. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι: η εισαγωγή φοιτητών σε Τμήματα τα οποία δεν τους ενδιαφέρουν, η μη τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων από πολλούς, τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών ορισμένων από αυτούς, η αποχή από τα μαθήματα και οι καταλήψεις των ιδρυμάτων, τα προσωπικά προβλήματα ορισμένων φοιτητών, η ανεργία των πτυχιούχων ή ακόμα και εκείνων που έχουν διδακτορικό, οι χαμηλές αμοιβές (η γενιά των 700 ευρώ) κ.λπ.

Το πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών, που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ βαθιά πληγή της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μια πληγή με πολλές και σοβαρές επιπτώσεις: στους φοιτητές, πολλοί από τους οποίους δεν παίρνουν ποτέ πτυχία, στις οικογένειές τους, οι οποίες βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι κόποι και θυσίες τους, και φυσικά στη χώρα γενικότερα. Δυστυχώς, το στίγμα αυτό της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, αντί να θεραπευτεί, θα επιδεινωθεί με τις αποφάσεις που έλαβε και λαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΠΙΝΑΚΑΣ

Αιώνιοι και κανονικοί φοιτητές στα ΑΕΙ της χώρας τα ακαδημαϊκά έτη 2000/01 και 2008/09

ΑΕΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2000/01

Παν. Αθηνών 41.660 37.904 109,9

Παν. Θεσ/νίκης 27.230 37.418 72,8

Λοιπά Αττικής 23.977 33.429 71,7

Λοιπής χώρας 25.492 54.505 46,8

ΣΥΝΟΛΟ 118.359 163.256 72,5

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2008/09

Παν. Αθηνών 60.796 32.335 188,0

Παν. Θεσ/νίκης 52.658 34.148 154,2

Λοιπά Αττικής 35.675 34.053 104,8

Λοιπής χώρας 46.023 71.346 64,5

ΣΥΝΟΛΟ 195.152 171.882 113,5
enet
cobra-argos 

ΒΡΕ, ΤΟ ΦΟΥΚΑΡΑ !...

Η γελοιογραφία της ημέρας...


Οι αφίξεις αρκετές το ταμείο... μείον

Σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων επισκεπτών εμφανίζουν φέτος οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω, της Κεφαλονιάς, της Σαντορίνης, κόντρα στην κρίση που συνεχίζει να υφίσταται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μείωση παρουσιάζουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Σκιάθος κ.ά. Η πτώση των αφίξεων αεροπορικώς από το εξωτερικό στο επτάμηνο έφθασε σε ποσοστό 1,3%. 

 

Την πραγματική όμως εικόνα του φετινού καλοκαιριού, παρά τις περιορισμένες απώλειες στις αφίξεις, συνθέτουν δωμάτια που παραμένουν αδιάθετα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και λιγότερα χρήματα στο ταμείο της χώρας και των επιχειρήσεων. Ξενοδοχειακοί κύκλοι κάνουν λόγο για έσοδα που αναμένεται να μειωθούν από 7% έως 9%, κοντά ένα δισ. ευρώ, και με πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, αν συνυπολογιστούν οι τρεις μονάδες από την αύξηση του ΦΠΑ, ενδέχεται να φθάσουν και το -12%. Παράγοντες που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς, σημειώνουν πως όπου είχαμε αύξηση σε αεροπλάνα εταιρειών χαμηλού κόστους υπάρχει θετικό πρόσημο στις αφίξεις.
Στοιχεία ΥΠΑ
«Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το επτάμηνο του 2010 δείχνουν μια μικρή υστέρηση στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2009», υπογραμμίζει ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. «Βεβαίως, τα στοιχεία των αεροδρομίων καταγράφουν μια τάση, όμως εξίσου σημαντικές παράμετροι για να εκτιμήσουμε τα έσοδά μας και την αποδοτικότητα του τουριστικού προϊόντος μας είναι οι τιμές πώλησης του προϊόντος και η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών. Αναμφισβήτητα η μικρή μείωση των αφίξεων, εφόσον διατηρηθεί σ' αυτό το επίπεδο και το υπόλοιπο της χρονιάς, καταδεικνύει ότι τουλάχιστον καταφέραμε να διατηρήσουμε το μερίδιό μας στην αγορα. Αυτό βέβαια έγινε δυνατό καθώς τα ξενοδοχεία χρησιμοποίησαν τις τιμές τους ως εργαλείο marketing και προσέλκυσης των τουριστών, μειώνοντας τις τιμές τους, μεσοσταθμικά, κατά 15% και απορροφώντας την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια, στο τέλος του χρόνου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν ζημίες, ή στην καλύτερη περίπτωση, «μη κέρδη», καθόσον λειτουργικά έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, με μια αναμενόμενη μείωση τζίρου γύρω στο 15% για το 2010.
«Αριθμητικά, το ποσοστό -1,30% δείχνει τις αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια (δεν γνωρίζουμε εάν συνεχίζουν οδικώς ή με πλοία), όμως οικονομικά μειώνονται 7-9% λόγω της ύφεσης σε σχέση με πέρυσι», υπογραμμίζει ο Σπύρος Γκίνης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού. «Εάν δεν αναπτύσσεται κάτι, συρρικνώνεται για τρίτη χρονιά έχουμε πτώση ενώ η Τουρκία συνεχώς αύξηση. Ο ελληνικός ελληνικός τουρισμός φυλλορροεί, οι γείτονές μας φτάνουν τα 30 εκατομμύρια τουρίστες και εμείς από τα 15 εκατομμύρια το 2004 τρέχουμε σήμερα στα 13,5. Πρέπει επειγόντως να αρχίσει η ανασυγκρότηση στον τουρισμό, σε αναπτυξιακό επίπεδο, στις υποδομές, στην υποστήριξη θεμάτων υγείας στα νησιά. Διαφορετικά...».
Σύμφωνα με τη Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρο των Ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ είναι τα στατιστικά στοιχεία αεροδρομίων ανά περιοχή. «Για να δούμε την πραγματική κάμψη, πρέπει να δούμε τη διάρκεια παραμονής των τουριστών, η οποία χρόνο με το χρόνο είναι μειωμένη και ιδιαίτερα φέτος που θα φθάσει το 15%. Ενώ παλαιότερα είχαμε υποχρεωτική παραμονή μιας εβδομάδας σε σχέση με τους πελάτες των τουρ οπερέιτορ, σήμερα οι επισκέπτες μας μπορούν να παίρνουν και ενδιάμεσες πτήσεις. Η διάρκεια παραμονής είναι πέντε ημέρες, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ λιγότερα έσοδα. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι οι πελάτες έρχονται με μειωμένες τιμές τουλάχιστον 10%. Οπότε τα στοιχεία αυτά από τα αεροδρόμια δεν αποτελούν ασφαλή δείκτη τουριστικής κίνησης».
Στα Δωδεκάνησα
Αναφορικά με τη Ρόδο, στο επτάμηνο, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 7,61%, φθάνοντας τις 753.690 αφίξεις, 53.332 περισσότερες από πέρυσι το ίδιο διάστημα. Εντυπωσιακή αύξηση 77,9% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, φθάνοντας στο επτάμηνο τις 40.000, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά φέτος θα φθάσουν τις 70.000. Σημαντικό ρόλο για τα παραπάνω αποτελέσματα έπαιξε ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ). Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βασίλη Μηναΐδη, καθοριστική ήταν η απόφαση των ξενοδόχων την τελευταία διετία να μειώσουν τις τιμές τους σε ποσοστό κατά μέσον όρο 25%. Φέτος λειτούργησαν περί τις 5.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας στο νησί.
Στο άλλο νησί της Δωδεκανήσου, στην Κω, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στο επτάμηνο έφθασε σε ποσοστό 10,46%. Μόνο τον Ιούλιο, ο αριθμός των ξένων αυξήθηκε κατά 11,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, Μηνά Χατζημιχάλη, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 13.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας. Οι ξενοδόχοι του νησιού διατήρησαν χαμηλά τις τιμές, αξιοσημείωτο είναι πως μπορεί κάποιος να βρει δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 80 ευρώ.
Στην Κέρκυρα τον Ιούλιο είχαμε 5,96% αύξηση στις αφίξεις (-1,35% στο σύνολο του επταμήνου), με κυρίαρχη τη γερμανική αγορά. Αύξηση παρατηρήθηκε και από τη Ρωσία και την Ιταλία. Λιγότεροι είναι οι Ελληνες, οι οποίοι επηρεάστηκαν και από την απεργία, καθώς υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις πελατών αλλά και εκδρομικών πούλμαν. * 
enet.gr

Τέλος στο λάδωμα για διπλώματα οδήγησης

Διαφάνεια στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης υπόσχεται με δέσμη μέτρων την οποία μελετά το υπουργείο Υποδομών. Τα βασικά σημεία του σχεδίου που μελετά το υπουργείο στοχεύουν στο να τεθεί τέρμα στα «φακελάκια». Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη πανεπιστημιακών, η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο υπουργείο, τα...
βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν χθες.
«Κλειδί» στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, ο ετήσιος τζίρος της οποίας υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, θα αποτελέσει η εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού κωδικού, ο οποίος θα είναι η ταυτότητα του κάθε υποψηφίου καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο η μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και το... «λάδωμα» για την απόκτηση διπλώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η... ταρίφα για ένα δίπλωμα είχε φτάσει ήδη τα 300 ευρώ από το 2008. Την ίδια στιγμή, ενώ το ποσοστό επιτυχίας στις ήδη μηχανογραφημένες θεωρητικές εξετάσεις είναι περίπου 50%, στις πρακτικές φτάνει το 75% για την Αθήνα και «σκαρφαλώνει» έως και το 95% σε ορισμένες.