Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΑΛΛΑ Η ΜΑΝΤΗΛΑ... ΜΑΝΤΗΛΑ



ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΙΩΡΗ...Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ!!!!

Τι είναι το κουράγιο;

Μήπως είναι το να οδηγάς γρήγορα αυτοκίνητα;
Να κάνεις ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο;
Να κάνεις bungee jumping;
Να κάνεις ορειβασία χωρίς σχοινιά;
Να τα βάζεις με ένα τύπο διπλάσιο από εσένα;
Να τη λες στο αφεντικό σου;

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με....

Αυτό είναι κουράγιο!!!!!!

ΑΠΟΤΥΧΙΑ,ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ,ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Η αποτυχία, η ανευθυνότητα καθώς και η αναξιοπιστία αποτελούν τους τρεις πυλώνες του...σχεδίου της κυβέρνησης Καραμανλή στην οικονομία όπου οδήγησαν τη χώρα σε κρίση, πριν απο την κρίση. Σε αυτές τις τρεις λέξεις περικλείονται όλα τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την χειρότερη που έχει επιφυλαχθεί στην ελληνική οικονομία.
Η Ε.Ε. θέτει την Ελλάδα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τις επιδόσεις της στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος από το 2007. Δηλαδή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «όταν η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν σε υψηλά επίπεδα και η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.
Τι λέει η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ότι η χώρα μας δεν έχει εκπονήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος δημοσίων δαπανών. Υπεραισιόδοξες προβλέψεις εσόδων. Ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Ότι δεν εξηγεί η κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από αυτή την αξιολόγηση;
- Πρώτο συμπέρασμα, αποτυχία. Αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πριν από τη διεθνή κρίση.
- Δεύτερο συμπέρασμα, αναξιοπιστία, αφού η Επιτροπή αμφισβητεί σχεδόν κάθε πτυχή του «Επικαιροποιημένου» Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Τρίτον συμπέρασμα, ανευθυνότητα, γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη βελτίωση της ποιότητας, της διαφάνειας των δημοσίων οικονομικών και την αντιμετώπιση της κρίσης, και δεν έχει εκπονήσει - όπως λέει πολύ καθαρά η Επιτροπή στο κείμενό της - ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί με υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο τα δημόσια οικονομικά σε ομαλές περιόδους. Η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικό έλλειμμα χωρίς καν να έχει υιοθετήσει μέτρα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση της αγοράς.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει βαθύνει και οι προκλήσεις έχουν μεγαλώσει, συνεχίζει να διαχειρίζεται την κρίση με ανεύθυνο και αποσπασματικό τρόπο. Με πολιτικές «άρπα κόλλα» και «βλέποντας και κάνοντας». Θέτει τη χώρα σε τεράστιες περιπέτειες...

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου

Κυβέρνηση Μηδενικής Αξιοπιστίας

Πέρασαν κιόλας τρεις μήνες από τότε που η κυβέρνηση θέλοντας να ανταμείψει τους Τραπεζίτες έφερε στην Βουλή ψήφισμα για το γνωστό πακέτο τον 28 δις Ευρώ, που σαν στόχο είχε την αύξηση ρευστότητας κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε, για την προχειρότητα του πακέτου και τον φόβο ως προς τον τρόπο που οι τράπεζες θα το διαχειρίζονταν. Πιο χαρακτηριστικά είπε πως, «ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του δίνουν λευκή επιταγή στις τράπεζες, καθώς δεν τους θέτουν όρους ως προς την διάθεσή του στην αγορά».
Σήμερα τρεις μήνες μετά, η ανεργία μαστίζει την αγορά εργασίας και η κυβέρνηση είναι για μια ακόμη φορά παρατηρητής των δυσάρεστων εξελίξεων. Η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη, η αβεβαιότητα για την φετινή Τουριστική περίοδο πολλαπλασιάζετε και οι νέοι των 700 και 780 στην καλύτερη περίπτωση Ευρώ εργάζονται κάτω από συνθήκες φόβου. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο.
Χωρίς κανένας να υποχρεώνει τις τράπεζες στο να μεταφέρουν την ρευστότητα στην αγορά, η κρίση διογκώθηκε και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης. Παρατηρείτε δηλαδή μια κρίση στην κρίση. Οι τράπεζες έχοντας αντλήσει μέχρι σήμερα 8 δις Ευρώ, δεν δίνουν την δυνατότητα παροχής δανείου με χαμηλό επιτόκιο. Χρησιμοποιούν το πακέτο για την πληρωμή μεγαλοστελεχών και μερισμάτων στους μετόχους τους. Αν αυτό δεν είναι μπόνους της κυβέρνησης, τότε πως μπορεί κανείς να μεταφράσει το χαμένο τρίμηνο διάθεσης του πακέτου και που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου διαπίστωσαν πως τα χρήματα δεν διατίθεντο στην αγορά και πως μετά από τρεις μήνες, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας. Έσπευσαν στο να καταθέσουν τροπολογία, ώστε οι τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά τα χρήματα. Δεν μας απάντησαν όμως αν η τροπολογία αυτή αφορά τα 8 δις Ευρώ που είχαν λάβει πριν από τρεις μήνες, ή η κυβέρνηση θα τους διαθέσει από τα 20 εναπομείναντα δις Ευρώ ένα νέο πακέτο. Απάντηση καμιά.
Τότε μας κατηγορούσαν για λαϊκισμό. Σήμερα όμως που οι προβλέψεις μας επαληθεύθηκαν, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τη διάθεση να βοηθήσει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους εργαζόμενους. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και πως πραγματικά έχει την διάθεση να καταπολέμηση την εσωτερική κρίση της χώρας. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Είναι απλά θέμα Πολιτικών επιλογών. Επιλογών, που η Συντηρητική Κυβέρνηση των ανασχηματισμένων Υπουργών και υπό την καθοδήγηση του πολιτικού τους προϊστάμενου κ. Καραμανλή , απλά δεν θέλουν.
Οι προ τριμήνου πρότασης του Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Καραμανλή ως λαϊκισμός. Λίγη σοβαρότητα κύριοι. Αν είχατε υιοθετήσει τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήδη από το 2004 σε θέματα που αφορούσαν την λειτουργία του κράτους με από κοινού συναίνεση στα μεγάλα θέματα, όπως διαφάνειας και διαφθοράς η κοινωνία και ειδικότερα οι νέοι δεν θα αντιμετώπιζαν σήμερα τόσα προβλήματα.

Νικολούζος Τάσος
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής
Ιονίων Νήσων

Ο πρωθυπουργός έκανε σκασιαρχείο...


Τα τελευταία χαρτιά...

Σε μία παρτίδα πόκερ,θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να παίξεις τα τελευταία χαρτιά σου...Αφού εξαντλήσεις όλα τα κόλπα και τις μπλόφες που γνωρίζεις,χωρίς το παιχνίδι να γυρίζει υπέρ σου,θα έρθει η ώρα που θα ρίξεις στο τραπέζι τα τελευταία σου τρικ..Μετά από αυτό,δεν υπάρχει γυρισμός...Ή θα ματώσεις,ή θα γίνει το θαύμα και θα βγεις νικητής...Αυτό κάνει και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας...Αφού εξάντλησε όλα τα επικοινωνιακά όπλα που διέθετε στην κυβερνητική φαρέτρα του,γιατί μόνο με επικοινωνιακά όπλα κυβέρνησε,αποφάσισε να παίξει το χαρτί της συναίνεσης...Χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο για την πρόοδο της χώρας και χωρίς να διαθέτει τα κότσια να κυβερνήσει αντρίκια,σχεδιάζει την ηρωική του έξοδο,σκοπεύοντας να φορτώσει στην Αντιπολίτευση που αρνείται να συναινέσει,την αποτυχία της πολιτικής του...Όμως ο λαός δεν τον ψήφισε για να παρακαλάει την Αντιπολίτευση να τον βοηθήσει να κυβερνήσει,αλλά για να ηγηθεί ο ίδιος στο τιμόνι της χώρας...Αν δε μπορεί να το κάνει,ας αφήσει την τράπουλα στο τραπέζι,ας πληρώσει το λογαριασμό και ας φύγει...Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν βγήκε ποτέ τελικά κερδισμένος,παίζοντας πόκερ...

Προειδοποίηση Παπανδρέου προς Τράπεζες

Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να λειτουργήσουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των συμφερόντων των μεγαλομετόχων και των διευθυντικών στελεχών τους απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του στην εφημερίδα Ημερησία.
«Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους». «Η κατάσταση αυτή συνιστά πρωτοφανή κοινωνική πρόκληση» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου και καλεί τις τράπεζες «να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να ασκήσει με αποφασιστικότητα τον εποπτικό της ρόλο. Να διασφαλίσει την απαραίτητα κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Αλλιώς θα ληφθούν ριζικά μέτρα. Έχω ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί. Όλοι γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την πολιτεία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους».
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές εδώ ότι «η αποδυνάμωση των παντοδύναμων οικονομικών ελίτ, οι οποίες αντλούν τη δύναμη τους από τα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια, κάνουν αυτή την καταλληλότερη εποχή για τον θεσμικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του πολιτικού κόσμου με τις ισχυρές ομάδες συμφερόντων και την διαπλοκή». Η χρηματοοικονομική ελίτ των Τραπεζών αναδεικνύεται σήμερα σε «εχθρό» όχι μόνο των λαϊκών τάξεων, αλλά και των άλλων οικονομικών ελίτ που φοβούνται ότι θα τις συμπαρασύρουν μαζί τους στον όλεθρο. Είναι λοιπόν πολιτικά και ιδεολογικά τυφλός, όποιος (σαν την κυβέρνηση της ΝΔ) δεν «βλέπει» ότι σήμερα οι κατεστημένες τάξεις σειράς χωρών ξεπερνούν ακόμα και τον …Κέυνς και στρέφονται κατά της ασυδοσίας των ιδιωτικών Τραπεζών για να διασωθούν οι ίδιες .
Και φυσικά, δεν αγνοούμε ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου εναντίον των Τραπεζών ακολουθούν την περίφημη συνάντησή του με τον κ. Βγενόπουλο.

Δήλωση Άντζελας Γκερέκου σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει πλέον ένα συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με τον Τουρισμό: οι εκάστοτε υπουργοί της εξαντλούν τις προσπάθειές τους σε «ανακοινώσεις» και «εξαγγελίες», χωρίς ποτέ τελικά να υλοποιούν το παραμικρό. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, και ο ελληνικός Τουρισμός, βρίσκεται τη στιγμή αυτή εντελώς ανοχύρωτος μπροστά στην κρίση.Πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν αναληφθεί εδώ και 5 χρόνια, ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 5 χρόνια, νομοθετικές πράξεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και 5 χρόνια, στρατηγικές που θα έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και εφαρμοσθεί εδώ και 5 χρόνια, όλα αυτά ξαφνικά, ο σημερινός υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μαρκόπουλος, τα «ξεχνά», επιτίθεται κατά του ΠΑΣΟΚ και καλεί σε σύσκεψη εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει τη συναίνεσή τους, ή καλύτερα τη «συνενοχή» τους στην αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα αυτών των 5 ετών.Το μόνο ενδιαφέρον σημείο που πιθανόν να υπήρχε στη συνάντηση αυτή, ενδεχομένως να ήταν το να μας εξηγήσει ο κ. υπουργός το λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο Υπουργείο - και είναι το μοναδικό - εδώ και 5 χρόνια, δεν έχει φέρει στη Βουλή, ούτε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση, αν εξαιρέσει κανείς το νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό, το οποίο ήταν ήδη έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και το οποίο δεν εφαρμόζεται. Θεωρώντας, πιθανόν, ο κ. Μαρκόπουλος ότι δεν ευθύνεται για πράξεις και κυρίως παραλείψεις των προκατόχων του, αναφέρεται στο ΕΣΠΑ, απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ. Να του θυμίσουμε λοιπόν από τη δική μας πλευρά, ότι ενώ το ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει επισήμως εδώ και 2 χρόνια, μέχρι στιγμής δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα. Γι' αυτό ζητά επομένως ο κ. Μαρκόπουλος να τον συγχαρούμε; Για το ότι χθες ανακοίνωσε την ίδρυση Διαχειριστικής Αρχής στο Υπουργείο του για το ΕΣΠΑ, ενώ αφέθηκαν 2 ολόκληρα χρόνια να κυλήσουν χωρίς να γίνει το παραμικρό;Κατά τα λοιπά, είναι τουλάχιστον περίεργο, να «επιτίθενται» σε αυτούς που υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να «απολογούνται» για την ανυπαρξία των προηγουμένων 5 ετών.Ακόμη και αν έχει κανείς την καλή πρόθεση να πιστέψει στις εξαγγελίες του κ. Μαρκόπουλου, δυστυχώς είναι ήδη αργά και - όπως και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα της διακυβέρνησής της - η ΝΔ εμφανίζεται «κατόπιν εορτής», τρέχοντας να προλάβει τις εξελίξεις.

ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ : ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ, Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ «ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΥΑΛΑΣ». ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΚΑΤΑ Τ’ ΑΛΛΑ, ΔΕΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ…
1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 12.00, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, παρουσία και εκπροσώπων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, με θέμα: «Πέντε εθνικοί στόχοι: Το σχέδιο μας για την χώρα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στoν Πολυχώρο «Αθηναΐς».
2. Όλοι οι πολίτες, όλοι μας, θέτουμε ορισμένα βασικά ερωτήματα, εκφράζοντας την αγωνία μας για το σήμερα και το αύριο. Ερωτήματα όπως «πού θέλουμε να πάμε ως χώρα;», «πώς θα αποφύγουμε την ύφεση;», «τι θέλουμε να παράγουμε 5, 10 χρόνια από τώρα;». Αυτή την ώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης. Ξεκάθαρο όραμα. Συγκεκριμένοι εθνικοί στόχοι που το στοίχημα της κατάκτησης τους, θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας μας, ολόκληρου του ελληνισμού. Αυτούς του νέους εθνικούς στόχους, θα παρουσιάσει και θα θέσει υπόψη και στην κρίση της κοινωνίας, ο Γ.Παπανδρέου. Ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει από σήμερα τι να περιμένει από την επόμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
3. Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου απευθύνεται στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός επέλεξε άρον-άρον ένα κλειστό κομματικό ακροατήριο για να επαναλάβει αοριστίες και μεγάλα λόγια. Επέλεξε, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, την κομματική γυάλα. Για την ακρίβεια αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί κάτι έπρεπε να κάνει. Αυτό τον συμβούλεψαν. Να κάνει κάτι για να «απαντήσει» στις συνεχείς πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, είναι πρωτοβουλίες ουσίας. Απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Οι πρωτοβουλίες του κ. Καραμανλή είναι πρωτοβουλίες επικοινωνιακής απελπισίας.

Ανέλαβε την ευθύνη...

...η "Σέχτα Επαναστατών"



H οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε με προκήρυξή της στην εφημερίδα "Νέα" την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά του Alter.

Στο 14,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα στο ισοζύγιο

Σε «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» για την Ελλάδα. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» στη ευρωζώνη αναφορικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο, που έφτασε για το 2008 στο εντυπωσιακό ποσοστό του 14,5% επί του ΑΕΠ φτάνοντας στα 35 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Προβόπουλος, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική, εκτίμησε πως το έλλειμμα θα αποκλιμακωθεί εντός του 2009, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εντούτοις, σημείωσε πως μόλις η κρίση ολοκληρωθεί και πάλι θα σημειώσει αύξηση, αν δεν υπάρξουν τομές στην ελληνική οικονομία και δεν προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2008 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σχέση με το 2007 και διαμορφώθηκε στα 35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 14,5% του ΑΕΠ έναντι 14,2% πρόπερσι. Τη χώρα μας ακολουθούν η Κύπρος με έλλειμμα ίσο με το 13,4% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με 11,8%. Η ξέφρενη πορεία του ελλείμματος έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και γενικότερα στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ο αποκλεισμός της εμπορευματικής κίνησης προϊόντων, που διακινούνται με φορτηγά σε τελωνεία της βορείου Ελλάδας από τους αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών.
Κλειστές είναι οι διαβάσεις για τα φορτηγά στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, καθώς και η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα. Ανάλογοι αποκλεισμοί γίνονται από την Πέμπτη και στα λιμάνια της Πάτρας, της Κορίνθου και της Ηγουμενίτσας. Απρόσκοπτα διεξάγεται ωστόσο η κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων.
Αφορμή η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, που θα οδηγούσαν στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταφορών από και προς την Ελλάδα, αλλά και την απουσία μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου της παρουσίας πλήθους οικονομικών μεταναστών στα λιμάνια της

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, κατέρρευσε η κυβέρνηση της Λετονίας (LATVIA-Ivars Godmanis)

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο της Λετονίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Ιβάρς Γκοντμάνις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείτο. Πρόκειται για την δεύτερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που υποκύπτει στην οικονομική κρίση, ύστερα από αυτή της Ισλανδίας.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ...

Α1 ΠΟΛΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 9-4

O Ολυμπιακός συνέχισε το νικηφόρο σερί του και στη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς να φορτσάρουν, επικράτησαν 9-4 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, στο ντέρμπι κορυφής.