Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Προειδοποίηση Παπανδρέου προς Τράπεζες

Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να λειτουργήσουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των συμφερόντων των μεγαλομετόχων και των διευθυντικών στελεχών τους απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του στην εφημερίδα Ημερησία.
«Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους». «Η κατάσταση αυτή συνιστά πρωτοφανή κοινωνική πρόκληση» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου και καλεί τις τράπεζες «να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να ασκήσει με αποφασιστικότητα τον εποπτικό της ρόλο. Να διασφαλίσει την απαραίτητα κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Αλλιώς θα ληφθούν ριζικά μέτρα. Έχω ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί. Όλοι γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την πολιτεία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους».
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές εδώ ότι «η αποδυνάμωση των παντοδύναμων οικονομικών ελίτ, οι οποίες αντλούν τη δύναμη τους από τα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια, κάνουν αυτή την καταλληλότερη εποχή για τον θεσμικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του πολιτικού κόσμου με τις ισχυρές ομάδες συμφερόντων και την διαπλοκή». Η χρηματοοικονομική ελίτ των Τραπεζών αναδεικνύεται σήμερα σε «εχθρό» όχι μόνο των λαϊκών τάξεων, αλλά και των άλλων οικονομικών ελίτ που φοβούνται ότι θα τις συμπαρασύρουν μαζί τους στον όλεθρο. Είναι λοιπόν πολιτικά και ιδεολογικά τυφλός, όποιος (σαν την κυβέρνηση της ΝΔ) δεν «βλέπει» ότι σήμερα οι κατεστημένες τάξεις σειράς χωρών ξεπερνούν ακόμα και τον …Κέυνς και στρέφονται κατά της ασυδοσίας των ιδιωτικών Τραπεζών για να διασωθούν οι ίδιες .
Και φυσικά, δεν αγνοούμε ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου εναντίον των Τραπεζών ακολουθούν την περίφημη συνάντησή του με τον κ. Βγενόπουλο.