Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΤΥΧΙΑ,ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ,ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Η αποτυχία, η ανευθυνότητα καθώς και η αναξιοπιστία αποτελούν τους τρεις πυλώνες του...σχεδίου της κυβέρνησης Καραμανλή στην οικονομία όπου οδήγησαν τη χώρα σε κρίση, πριν απο την κρίση. Σε αυτές τις τρεις λέξεις περικλείονται όλα τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την χειρότερη που έχει επιφυλαχθεί στην ελληνική οικονομία.
Η Ε.Ε. θέτει την Ελλάδα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τις επιδόσεις της στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος από το 2007. Δηλαδή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «όταν η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν σε υψηλά επίπεδα και η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.
Τι λέει η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ότι η χώρα μας δεν έχει εκπονήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος δημοσίων δαπανών. Υπεραισιόδοξες προβλέψεις εσόδων. Ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Ότι δεν εξηγεί η κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από αυτή την αξιολόγηση;
- Πρώτο συμπέρασμα, αποτυχία. Αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πριν από τη διεθνή κρίση.
- Δεύτερο συμπέρασμα, αναξιοπιστία, αφού η Επιτροπή αμφισβητεί σχεδόν κάθε πτυχή του «Επικαιροποιημένου» Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Τρίτον συμπέρασμα, ανευθυνότητα, γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη βελτίωση της ποιότητας, της διαφάνειας των δημοσίων οικονομικών και την αντιμετώπιση της κρίσης, και δεν έχει εκπονήσει - όπως λέει πολύ καθαρά η Επιτροπή στο κείμενό της - ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί με υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο τα δημόσια οικονομικά σε ομαλές περιόδους. Η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικό έλλειμμα χωρίς καν να έχει υιοθετήσει μέτρα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση της αγοράς.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει βαθύνει και οι προκλήσεις έχουν μεγαλώσει, συνεχίζει να διαχειρίζεται την κρίση με ανεύθυνο και αποσπασματικό τρόπο. Με πολιτικές «άρπα κόλλα» και «βλέποντας και κάνοντας». Θέτει τη χώρα σε τεράστιες περιπέτειες...

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου