Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Στο 14,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα στο ισοζύγιο

Σε «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» για την Ελλάδα. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» στη ευρωζώνη αναφορικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο, που έφτασε για το 2008 στο εντυπωσιακό ποσοστό του 14,5% επί του ΑΕΠ φτάνοντας στα 35 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Προβόπουλος, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική, εκτίμησε πως το έλλειμμα θα αποκλιμακωθεί εντός του 2009, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εντούτοις, σημείωσε πως μόλις η κρίση ολοκληρωθεί και πάλι θα σημειώσει αύξηση, αν δεν υπάρξουν τομές στην ελληνική οικονομία και δεν προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2008 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σχέση με το 2007 και διαμορφώθηκε στα 35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 14,5% του ΑΕΠ έναντι 14,2% πρόπερσι. Τη χώρα μας ακολουθούν η Κύπρος με έλλειμμα ίσο με το 13,4% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με 11,8%. Η ξέφρενη πορεία του ελλείμματος έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και γενικότερα στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.