Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει το εκλογικό σύστημα

Βουλευτές δημοτικών διαμερισμάτων, τα οποία θα αποτυπώνονται σε χάρτες με τις οδούς που τα περικλείουν, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουν από τη γεωγραφική κατανομή των διοικητικών ορίων των νομών της χώρας, δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Με πρόσφατη απόφαση, με την οποία κυρώνονται τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2001 και αφορούν τον πραγματικό πληθυσμό κατά δημοτικά διαμερίσματα, ο κ. Ραγκούσης «κλείδωσε» το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, «φωτογραφίζοντας» συνάμα τις κυβερνητικές προθέσεις για τις βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση βεβαίως που διενεργηθούν με το νέο σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για το οποίο είναι η ψήφισή του από τα 2/3 της Βουλής.

Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ανοίγει τον δρόμο για να εισαγάγει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, ξεπερνώντας τα «αγκάθια» τα οποία είχαν ανακύψει σχετικά με την κατάρτιση των δημοτολογίων τα οποία διατηρούν οι δήμοι και ταυτίζονται πλέον με τους εκλογικούς καταλόγους για τη διενέργεια των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη», οι δημοτικοί σύμβουλοι στις δημοτικές εκλογές δεν θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου, αλλά απ΄ όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα δημοτικά διαμερίσματα, όπως θεωρούνται οι υπό συνένωση «καλλικράτειοι δήμοι», ενώ για τους οκτώ δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Περιστέρι, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Καλλιθέα) οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων θα κατανέμονται στα όρια των παλαιών δημοτικών διαμερισμάτων.

Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, το οποίο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τη σχετική προεργασία που έχει γίνει από επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελεί παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» και θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας. Απόφαση της κυβέρνησης είναι οι μονοεδρικές περιφέρειες για την εκλογή των 180 μελών του Κοινοβουλίου να ταυτίζονται γεωγραφικά είτε με τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων των υπό συνένωση με τον «Καλλικράτη» δήμων ή με τους ίδιους «καλλικράτειους δήμους» ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Με το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών συνδέεται και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων που επελέγη από την κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι τυχόν διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος ανάδειξης των μελών των δημοτικών συμβουλίων από το σύνολο των κατοίκων του δήμου, όπως ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα αποδυνάμωνε πλήρως τους ήδη αποδυναμωμένους με το νέο εκλογικό σύστημα «βαρόνους» των κομμάτων που εκλέγονται συνήθως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. «Σε αυτή την περίπτωση» , επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «στην Α΄ Αθήνας ένας βουλευτής θα εξελέγετο με το 1/9 των ψήφων με τους οποίους θα εξελέγετο ο δημοτικός σύμβουλος» !..

Αντιθέτως, με το νέο εκλογικό σύστημα για τους δήμους που επέλεξε η κυβέρνηση επέρχεται κάποιου είδους... ισορροπία. Ετσι, για παράδειγμα, στις επτά υπό διαμόρφωση μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον Δήμο Αθηναίων, που στην πράξη θα ταυτίζονται με τα υφιστάμενα εκλογικά διαμερίσματα, θα εκλέγονται επτά βουλευτές της Α΄ Αθηνών. Οι βουλευτές, με άλλα λόγια, θα έχουν, στη χειρότερη περίπτωση, την ίδια εκλογική βάση με τους δημοτικούς συμβούλους.

Τ ο ίδιο σύστημα θα ισχύσει σε οκτώ περιοχές της χώρας (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισα, Πάτρα, Καλλιθέα, Ηράκλειο Κρήτης).

Το κριτήριο που ελήφθη υπόψη από την επιτροπή που επεξεργάστηκε το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών είναι ότι καθεμία από τις 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα συσταθούν θα αντιστοιχεί σε 50.000- 60.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Περιστερίου, για παράδειγμα, στην περίπτωση που εξελέγοντο από το σύνολο των κατοίκων του δήμου, θα είχαν ισχυρότερη νομιμοποίηση από τους βουλευτές της Β΄ Αθηνών.

Σε 26 μονοεδρικές σπάει η Β' Αθήνας
Σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής που έχει συστήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης για το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, στη Β΄ Αθηνών θα δημιουργηθούν 26 μονοεδρικές περιφέρειες (στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα) οι οποίες θα «καλύπτουν» τους δήμους του «Καλλικράτη». Στον Πειραιά (Α΄ και Β΄ Πειραιώς) θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στους δήμους του «Καλλικράτη» μαζί με τα νησιά. Στην Περιφέρεια της Αττικής θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, που θα εκτείνονται στα γεωγραφικά όρια των «Καλλικράτειων δήμων». Στη Θεσσαλονίκη (Α΄ και Β΄) οι 14 μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχούν στους νέους δήμους της συμπρωτεύουσας.

Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για το κράτος ο αριθμός των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό της χώρας θα υπολείπεται από τον αριθμό των δήμων του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των δήμων, δηλαδή, θα είναι σχεδόν διπλάσιος στις περισσότερες περιπτώσεις από τον αριθμό των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών. Τόσο οι δήμοι όμως όσο και οι μονοεδρικές θα περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια των νομών της χώρας. Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται μόνο στην Καβάλα, στην Ημαθία, στο Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης κάθε νησί, εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια, να αποτελέσει ξεχωριστό δήμο. Ο αριθμός των μονοεδρικών, κατά τ΄ άλλα, που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από μία έως και 5 (Αχαΐα). Ετσι, για παράδειγμα, η μελέτη προβλέπει ότι στη Μεσσηνία όπου υπάρχουν τέσσερις δήμοι θα υπάρχουν 3 εκλογικές περιφέρειες, στη Λακωνία 2 εκλογικές περιφέρειες, στην Αιτωλοακαρνανία 4 εκλογικές περιφέρειες, στην Εύβοια 4 εκλογικές περιφέρειες, στη Μαγνησία 3 εκλογικές περιφέρειες, στη Χαλκιδική 2 εκλογικές περιφέρειες κ.λπ.

Στο 40,2% ο πήχης της αυτοδυναμίας
Η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει και τις βασικές παραμέτρους του νέου εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών, το νέο σύστημα, εκτός από την εκλογή 180 βουλευτών σε ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες (ή 175, σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση των κομμάτων για την ψήφο των ομογενών) και των 120 ή 125 στις 13 περιφέρειες της χώρας με λίστα, δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από τον «νόμο Σκανδαλίδη». Θα διατηρείται, δηλαδή, η πριμοδότηση του πρώτου σε ψήφους κόμματος με 40 (αντί για 50 που προβλέπει ο «νόμος Παυλόπουλου») βουλευτές, θα τοποθετεί τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο 40,2% και θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται να εγκαταλείπει και την πρόταση που διατυπώθηκε από μέλη της επιτροπής- με το σκεπτικό της καταπολέμησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος και των πελατειακών σχέσεων -, να εκλέγονται και οι 180 βουλευτές των μονοεδρικών περιφερειών χωρίς σταυρό προτίμησης.

Θράσος χωρίς όρια από τον Αλογοσκούφη...

Συνάντησε τον πρωθυπουργό στην Πάρο, έβριζε τον Καραμανλή και ζήτησε να πάει ... εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

Του Δημήτρη Σταματόπουλου
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ανταπόκριση από την Πάρο

Στη Πάρο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Πίσω Λιβάδι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης.
Στην ολιγόλεπτη συνάντηση, η οποία φαίνεται να πραγματοποιήθηκε ύστερα από επιδίωξη του πρώην υπουργού,  οι δύο άντρες συζήτησαν την κατάσταση της οικονομίας με τον κ. Αλογοσκούφη να πλέκει το εγκώμιο του διαδόχου του κ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα πρότεινε στον Πρωθυπουργό εντατικοποίηση των μέτρων εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και...
 περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ μιλώντας ωστόσο με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον πρώην πρωθυπουργό.
Η είδηση από την συνάντηση ήταν το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός αυτοπροτάθηκε για τη θέση του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ μετά την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Ο Πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε, χαμογέλασε αμήχανα αλλά απάντησε πως για την θέση προαλείφεται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες του press-gr κάνουν λόγο για τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή κ. Ιωάννη Στουρνάρα. Ο Πρωθυπουργός στη Πάρο σε συνταντήσεις με τον κ. Ραγκούση μιλάει με τα πιο θερμά λόγια για το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα.
press-gr 

Conn – X TV: Ο νόμος… του Μέρφι και το φιάσκο του Ολυμπιακού

Τι κοινό έχει η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού και το Conn – X TV του ΟΤΕ; Και οι δύο δεν κατάφεραν να σταθούν στο… ύψος των περιστάσεων την ίδια ημέρα, στον επαναληπτικό κρίσιμο αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Και μπορεί μια… μπλε οθόνη στην παρουσίαση των Windows να μην κατέστρεψε ποτέ τον Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο η «μαύρη οθόνη» στους περίπου 30.000 συνδρομητές Conn-X TV που περίμεναν να δουν την ρεβάνς των Πειραιωτών θέτει πολλά ερωτήματα για το αν ο ΟΤΕ ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον «νόμο του Μέρφι» (σ.σ. «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει...») σε μια σημαντική πρεμιέρα.

Μια μετάδοση που φιλοδοξούσε να δώσει στο Conn-X TV τον «αέρα» που του έλειπε αφού στον ένα και πλέον χρόνο λειτουργίας του δεν είχε καταφέρει να… κερδίσει την αγορά, όταν η ανταγωνίστρια Nova έχει πάνω από 350.000 συνδρομητές.

Το γεγονός είναι ότι... γύρω στις 7 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δύο ώρες πριν να σφυρίξει την σέντρα ο διαιτητής, στο δίκτυο IP του Conn- X TV βγήκε… κόκκινη κάρτα λόγω βλάβης.

Και όλα αυτά ενώ έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να «στήσει» το ευρυζωνικό του δίκτυο, αλλά και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα μετάδοσης της ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Μακάμπι. Τα οποία εντέλει δύσκολα θα κάνει απόσβεση αφού αναγκάστηκε να «μοιραστεί» την μετάδοση με τον πανελλαδικής εμβέλειας ΣΚΑΙ, έστω κι αν ο τηλεοπτικός σταθμός περνούσε σε μήνυμα ότι η μετάδοση γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΤΕ.

Από τον ΟΤΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, σημειώνοντας πως η βλάβη είχε αποκατασταθεί πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά επιλέχθηκε να μεταδώσει το παιχνίδι και ο ΣΚΑΙ για λόγους… ασφαλείας, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περί τους 5.000-6.000 είναι οι νέοι συνδρομητές, που κυρίως λόγω των αθλητικών μεταδόσεων απέκτησαν το Conn-X TV τους τελευταίους μήνες, και στους οποίους ο ΟΤΕ σκοπεύει να… απολογηθεί, αφού έχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σωρεία παραπόνων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός σκοπεύει να επικοινωνήσει με τους νέους πελάτες του Conn-X TV και σε μια προσπάθεια να τους αποζημιώσει και να αποκαταστήσει κατά μία έννοια την φήμη του, θα τους προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της πλατφόρμας για κάποιο διάστημα.

Ενδεικτική του πόση σημασία δίνει στο αθλητικό περιεχόμενο ο ΟΤΕ και πως λειτουργεί ως «κράχτης» για την απόκτηση συνδρομητών είναι η σχετική αναφορά στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου:

«Οι συνδρομητές IPTV στο τέλος του τριμήνου ξεπέρασαν τους 30.000, σχεδόν διπλάσιοι από το τέλος του 2009. Οι συνδρομητές αναμένεται να αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό κατά το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του διαθέσιμου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης και της μετάδοσης δημοφιλών αθλητικών γεγονότων που είναι υπό διαπραγμάτευση στη παρούσα φάση».

Όλα αυτά με στόχο την αντιστάθμιση της απώλειας γραμμών στην αγορά των οικιακών πελατών στο πλαίσιο των ρυθμιστικών περιορισμών που ισχύουν, αλλά και την στροφή του ΟΤΕ σε νέες πηγές εσόδων, όπως οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και αυτές δορυφορικής τηλεόρασης από το φθινόπωρο.

Ερωτήματα εγείρονται και για το κατά πόσο ο Οργανισμός έχει όχι τόσο τις δυνατότητες αλλά κυρίως τα αντανακλαστικά να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις, κάτι που επισημαίνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο τεχνολογικός σχεδιασμός του IP δικτύου ΟΤΕ να μην έχει λάβει υπόψη του τέτοια περιστατικά ώστε να αποφευχθούν αλλά και όταν συμβούν να αντιμετωπίζονται αμέσως.

Επίσης, θέτουν το ερώτημα για το πόσο αξιόπιστη είναι η πλατφόρμα διαχείρισης του Conn-X TV αλλά και ο συνολικός τεχνολογικός σχεδιασμός παροχής της υπηρεσίας, αλλά και για το αν κάποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το… φιάσκο του Ολυμπιακού.