Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Conn – X TV: Ο νόμος… του Μέρφι και το φιάσκο του Ολυμπιακού

Τι κοινό έχει η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού και το Conn – X TV του ΟΤΕ; Και οι δύο δεν κατάφεραν να σταθούν στο… ύψος των περιστάσεων την ίδια ημέρα, στον επαναληπτικό κρίσιμο αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Και μπορεί μια… μπλε οθόνη στην παρουσίαση των Windows να μην κατέστρεψε ποτέ τον Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο η «μαύρη οθόνη» στους περίπου 30.000 συνδρομητές Conn-X TV που περίμεναν να δουν την ρεβάνς των Πειραιωτών θέτει πολλά ερωτήματα για το αν ο ΟΤΕ ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον «νόμο του Μέρφι» (σ.σ. «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει...») σε μια σημαντική πρεμιέρα.

Μια μετάδοση που φιλοδοξούσε να δώσει στο Conn-X TV τον «αέρα» που του έλειπε αφού στον ένα και πλέον χρόνο λειτουργίας του δεν είχε καταφέρει να… κερδίσει την αγορά, όταν η ανταγωνίστρια Nova έχει πάνω από 350.000 συνδρομητές.

Το γεγονός είναι ότι... γύρω στις 7 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δύο ώρες πριν να σφυρίξει την σέντρα ο διαιτητής, στο δίκτυο IP του Conn- X TV βγήκε… κόκκινη κάρτα λόγω βλάβης.

Και όλα αυτά ενώ έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να «στήσει» το ευρυζωνικό του δίκτυο, αλλά και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα μετάδοσης της ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Μακάμπι. Τα οποία εντέλει δύσκολα θα κάνει απόσβεση αφού αναγκάστηκε να «μοιραστεί» την μετάδοση με τον πανελλαδικής εμβέλειας ΣΚΑΙ, έστω κι αν ο τηλεοπτικός σταθμός περνούσε σε μήνυμα ότι η μετάδοση γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΤΕ.

Από τον ΟΤΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, σημειώνοντας πως η βλάβη είχε αποκατασταθεί πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά επιλέχθηκε να μεταδώσει το παιχνίδι και ο ΣΚΑΙ για λόγους… ασφαλείας, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περί τους 5.000-6.000 είναι οι νέοι συνδρομητές, που κυρίως λόγω των αθλητικών μεταδόσεων απέκτησαν το Conn-X TV τους τελευταίους μήνες, και στους οποίους ο ΟΤΕ σκοπεύει να… απολογηθεί, αφού έχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σωρεία παραπόνων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός σκοπεύει να επικοινωνήσει με τους νέους πελάτες του Conn-X TV και σε μια προσπάθεια να τους αποζημιώσει και να αποκαταστήσει κατά μία έννοια την φήμη του, θα τους προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της πλατφόρμας για κάποιο διάστημα.

Ενδεικτική του πόση σημασία δίνει στο αθλητικό περιεχόμενο ο ΟΤΕ και πως λειτουργεί ως «κράχτης» για την απόκτηση συνδρομητών είναι η σχετική αναφορά στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου:

«Οι συνδρομητές IPTV στο τέλος του τριμήνου ξεπέρασαν τους 30.000, σχεδόν διπλάσιοι από το τέλος του 2009. Οι συνδρομητές αναμένεται να αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό κατά το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του διαθέσιμου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης και της μετάδοσης δημοφιλών αθλητικών γεγονότων που είναι υπό διαπραγμάτευση στη παρούσα φάση».

Όλα αυτά με στόχο την αντιστάθμιση της απώλειας γραμμών στην αγορά των οικιακών πελατών στο πλαίσιο των ρυθμιστικών περιορισμών που ισχύουν, αλλά και την στροφή του ΟΤΕ σε νέες πηγές εσόδων, όπως οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και αυτές δορυφορικής τηλεόρασης από το φθινόπωρο.

Ερωτήματα εγείρονται και για το κατά πόσο ο Οργανισμός έχει όχι τόσο τις δυνατότητες αλλά κυρίως τα αντανακλαστικά να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις, κάτι που επισημαίνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο τεχνολογικός σχεδιασμός του IP δικτύου ΟΤΕ να μην έχει λάβει υπόψη του τέτοια περιστατικά ώστε να αποφευχθούν αλλά και όταν συμβούν να αντιμετωπίζονται αμέσως.

Επίσης, θέτουν το ερώτημα για το πόσο αξιόπιστη είναι η πλατφόρμα διαχείρισης του Conn-X TV αλλά και ο συνολικός τεχνολογικός σχεδιασμός παροχής της υπηρεσίας, αλλά και για το αν κάποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το… φιάσκο του Ολυμπιακού.