Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού - PASOK stand by the Palestinian people (Δελτίο Τύπου Ν. ΠΑΣΟΚ)


Επίσκεψη στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε σήμερα, 25 Μαΐου 2010, ο δήμαρχος της Khan Younis (Χαν Γιουνίς) της αποκλεισμένης Γάζας, Mohammed J. Abd El Khalek El Farra, όπου συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, Πανταζή Κώστα.
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Αντώνης Καρράς και ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Κλειτσίκας.
Ο δήμαρχος εξέθεσε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Γάζας καθώς και της πόλης του. Τα προβλήματα οφείλονται στον αποκλεισμό, που υφίσταται η Γάζα από το Ισραήλ. Εξειδίκευσε ειδικότερα στα ζητήματα της Υγείας, του Επισιτισμού και Εφοδιασμού και των στοιχειωδών Υποδομών.
Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν, τόσο οι στενοί δεσμοί του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, όσο και η ομόθυμη στήριξη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο και αυτοδύναμο παλαιστινιακό κράτος, προϋπόθεση της πολυπόθητης ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο δήμαρχος της Khan Younis απηύθυνε πρόσκληση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ να επισκεφθεί την πόλη του και την λωρίδα της Γάζας.

Απόστολος Κακλαμάνης: Ντρέπομαι για “20-30 καθάρματα” που πλουτίζουν από την πολιτική δραστηριότητά τους!!!

Τη διαφωνία του με τα χωριστά πορίσματα των κομμάτων στις εξεταστικές επιτροπές εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος σε μια έκρηξη οργής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συζητούσε το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες» καταφέρθηκε εναντίον «20-30 καθαρμάτων» της πολιτικής ζωής του τόπου που πλουτίζουν από την πολιτική δραστηριότητά τους. «Είναι ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι, γιατί δεν μπορώ να βλέπω βουλευτέςοι οποίοι μετά από κάθε προεκλογική περίοδο έχουν και κάτι στην άκρη» ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας τη δυσφορία του για το γεγονός ότι επτά μήνες τώρα δεν έχει λάβει απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση που υπέβαλε αμέσως μετά τις εκλογές, ζητώντας να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης στα οποία διοργάνωσαν προεκλογικές εκδηλώσεις υποψήφιοι βουλευτές. Μιλώντας για διακίνηση «μαύρου χρήματος» κατά την προεκλογική περίοδο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής τόνισε με έμφαση: «Δεν ανέχομαι να θεωρούμαι ότι είμαι συνάδελφος με 20-30 καθάρματα», ενώ ζήτησε ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» να γίνεται από μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή.
diktyon

ΚΑΘΑΡΣΗ !...

Γ.Παπανδρέου: Ο «Καλλικράτης» κορυφαία επιλογή

«Κορυφαία πολιτική επιλογή» και «θεμέλιο λίθο της κυβέρνησης» χαρακτήρισε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το γνωστό ως «Καλλικράτη».Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί «το πρώτο και βασικό βήμα -αφού θα ακολουθήσουν και άλλα- για την καταπολέμηση των μεγάλων ασθενειών που συνδέονται με την ανακατανομή του κράτους», ενώ όπως είπε «παρέχει τη δυνατότητα για ανατροπές στην αντίληψη της εξουσίας».
Εκανε λόγο για μια «επανάσταση δημοκρατίας με την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, για το οποίο δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» και επεσήμανε ότι «το αποφασιστικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας είναι η νέα σωστή δομή του κράτους και για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται άμεσες και σαρωτικές αλλαγές και όχι μερεμέτια.
Μία από αυτές είναι ο «Καλλικράτης»». «Πολλούς τους τρομάζει η μεταρρύθμιση, γιατί συνήθισαν αλλιώς... Αυτό ακριβώς το αλλιώς πρέπει να τελειώσει», είπε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Νωρίτερα η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Ο Χρ. Ζώης (ΝΔ) υποστήριξε ότι «η αφετηρία του «Καλλικράτη» ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ», ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ) είπε ότι «ο «Καλλικράτης» θα πολλαπλασιάσει τις εισφορές των πολιτών», ο Π. Μαρκάκης (ΛΑ.Ο.Σ.) ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της χώρας», ενώ ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ψευδαισθησιακή αναζήτηση ενός μεγάλου πολιτικού θαύματος».
Η συζήτηση (έχουν εγγραφεί 173 βουλευτές) συνεχίζεται σήμερα, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Αντ. Σαμαράς και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης.

Η ΝΔ έγινε "λαϊκίζουσα Δεξιά ή έντεχνη φιλοαριστερά"...

 Η επιστολή αποχώρησης της υποψήφιας βουλευτή Λάρισας Θ. Παρασκευούδη

Φίλες και φίλοι,
Η συμμετοχή μου στα κοινά, πρώτα ως πολίτης και στη συνέχεια ως μέλος, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και 25χρόνια καθορίστηκε από τις ιδέες τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά εξέφραζε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, μπήκα στη διαδικασία του «κρίνεσθαι» ,ως υποψήφια βουλευτής γιατί ήθελα να προσφέρω με ευθύτητα και ειλικρίνεια ,να εκφράσω και να αγωνιστώ, με την ιδιότητα του πολίτη και όχι του επαγγελματία «πολιτικού».
Η πορεία που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία από την εκλογή του νέου της Προέδρου έως σήμερα έρχεται σε...

 σύγκρουση με τους παράγοντες που καθόρισαν την επιλογή μου ως πολίτη, τη στάση μου ως πολιτικού.
Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Γεωργίου Ράλλη του Ευάγγελου Αβέρωφ του Κώστα Μητσοτάκη του Μιλτιάδη Έβερτ αλλά και του Κώστα Καραμανλή, παρά τα μεγάλα λάθη και τις τεράστιες παραλήψεις της κυβερνητικής περιόδου, δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.
Η σχέση της σημερινής Νέας Δημοκρατίας με τη Νέα Δημοκρατία του παρελθόντος είναι μόνο το όνομα και το σήμα του κόμματος. Αυτό αποδεικνύει η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η θέση που πήρε ο Πρόεδρός της, στην ψηφοφορία σταθμό που έγινε στη Βουλή για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης . Θέση που πάρθηκε με καθαρά προσωπική απόφαση του ιδίου, χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια όργανα του κόμματος, όπως η Κεντρική Επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα, δείχνοντας έτσι την αδυναμία του, να συνεργαστεί , να διαπραγματευτεί να αντιπροτείνει.
Δεν θα σταθώ καν , σε αυτά που σε «πηγαδάκια» ομολογούν ανερυθρίαστα κορυφαία στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι καταψήφισαν το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης γιατί απλά δε θέλανε να επωμισθούν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση .
Θα σταθώ όμως στο ότι ποτέ στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία δε λειτούργησε με τη λογική του πρόσκαιρου κομματικού κέρδους. Η Νέα Δημοκρατία πήγε πάντα κόντρα στο ρεύμα όταν αυτό απαιτούσε το συμφέρον του τόπου. Για παράδειγμα , το 1980 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης υπέγραφαν την ένταξη της Ελλάδος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, οι δυνάμεις του λαϊκισμού είχαν δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία. Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κυριαρχούσε, σάρωνε τη λογική και όποιον έμπαινε απέναντί του. Η Νέα Δημοκρατία όμως δεν φοβήθηκε, δεν έσκυψε το «κεφάλι» στις μεγάλες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει για την πατρίδα.
Δε μπορώ να στηρίζω αποφάσεις οι οποίες, όπως εκτιμώ, θα έχουν μεγάλο κόστος στην αξιοπιστία της παράταξής μου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη νέα Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.
Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα και για αυτό οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για την ανασυγκρότησή του. Η Κοινωνία απαιτεί και οι πολίτες έχουν ανάγκη, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ανθρωπιά, σύγχρονη, καθαρή ματιά , ώστε να επιτευχθεί η ευημερία των πολιτών, η ευημερία της κοινωνίας, η εξασφάλιση του μέλλοντος.
Κατά την άποψη μου ο παρωχημένος πολιτικός λόγος της ηγεσίας της ΝΔ το τελευταίο εξάμηνο μετατρέπει τη ΝΔ σε λαϊκίζουσα Δεξιά ή σε έντεχνη φιλοαριστερά. Η καταψήφιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή ένωση και το Δ.Ν.Τ. χωρίς διαπραγματεύσεις και ουσιαστική αντιπολίτευση , η διαγραφή της κας Ντόρας Μπακογιάννη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη περιχαράκωση, στην απομόνωση, στο λαϊκισμό, στη συρρίκνωση.
Η πορεία αυτή, ήδη αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας μια φθίνουσα πορεία που δεν έχει προηγούμενο. Δε μένω στην αριθμητική των αποτελεσμάτων μιας έρευνας, αλλά μέσα από αυτή αποτυπώνεται η αγανάκτηση και η χαμένη πίστη που όπως φαίνεται δεν ανησυχεί κανέναν!
Σε μια τέτοια πορεία, δε δύναμαι να συμβάλλω με την παρουσία μου και δεν δικαιούμαι να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε παιχνίδια μικροπολιτικής και σε παράκεντρα εξουσίας . Η περίοδος που διανύουμε δεν επιτρέπει σε κανέναν την επιδερμική προσέγγιση, τη συνθηματολογία, τα μεγάλα λόγια και τις ηρωικές κορώνες.
Εμείς η νέα γενιά οφείλουμε να κερδίσουμε το ηθικό πλεονέκτημα , να πείσουμε, να αγωνιστούμε, έχοντας γνώμονα τις αρχές και τις αξίες μας , αυτές που στην ουσία καθορίζουν τη στάση ζωής μας, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος όσο αυτό είναι δυνατόν.
Ζητώ την δημοσιοποίηση της απόφασης μου, διότι οφείλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου, αλλά και τους φίλους που με στήριξαν στις κατά καιρούς πολιτικές και μη επιλογές μου , για τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Στόχος μου δεν είναι να πετύχω την εύνοια κάποιου ή να παραπλανήσω τους «φίλους» μου, ούτε να σαγηνέψω με τεχνάσματα λόγου.
Κάνω με αυτόν τον τρόπο ολοφάνερη την επιλογή μου με σαφήνεια.
Οι πράξεις από μόνες τους δεν είναι καλές ή κακές. Μόνο από τα χαρακτηριστικά τους προσδιορίζονται.
Κάθε πολιτική πράξη δικαιολογείται εάν προάγει την αλήθεια.
Δεν διεκδικώ την ταμπέλα του επαγγελματία πολιτικού. Είμαι ενεργός πολίτης που επέλεξα να ζω και να δραστηριοποιούμαι στην περιφέρεια και μέσα από την ενασχόλησή μου με θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ως πρόεδρος οργάνωσης που έχει δράσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την επαγγελματική μου θέση κοντά στον πολιτισμό , αλλά και τη συμμετοχή μου σε εθελοντικές δράσεις θα συνεχίσω να δίνω το παρόν.
Οφείλω ως ενεργός πολίτης να λειτουργώ με συνείδηση.
Η πολιτική για μένα είναι η πηγαία ανάγκη έκφρασης και προσφοράς στην κοινωνία…
Σε μια κοινωνία που αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικούς μα ταυτόχρονα ισότιμους…
Για να ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που μπορεί να μας φιλοξενεί όλους με αξιοπρέπεια….
Μέσα από την ανάπτυξη να θέτουμε νέους στόχους για το μέλλον…
Βασιζόμενοι όχι μόνο στον πολιτισμό του παρελθόντος, αλλά αφήνοντας το δικό μας στίγμα με γνώμονα τον πολιτικό πολιτισμό …
Φιλικά,
Θέκλα - Ευαγγελία Παρασκευούδη

(Η Θέκλα Παρασκευούδη υπήρξε
Υπ. Βουλευτής ΝΔ Λάρισας
Μέλος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών
Μέλος τομέας Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής
Εκλεγμένο Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
Εκλεγμένο Μέλος ΝΟΔΕ Λάρισας)
press-gr

Σκάνδαλο Βατοπαιδίου: Προς κοινό πόρισμα ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwM2whRjVZCeRbraSGx7TfSTozjsfgOEo6vr_dXehs6dZgWr6tfW456-1eL4HD2-Qw8kjyuME3LzalZL2mkPzzfRzSTJYp5ix_lMEFqb1SUw2p4BrAAlynqzB21Bllb6aBws9uh79LHn4/s1600/Vatopaidi.jpgΤην ώρα που το ΠαΣοΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να «θυσιάσει» και δικά του στελέχη προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με τα κόμματα της (ελάσσονος) αντιπολίτευσης για κοινό πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η ΝΔ έσπευσε χθες να ανακοινώσει τις θέσεις της επιμένοντας στις αόριστες θέσεις περί πολιτικών ευθυνών των «γαλάζιων» πρώην υπουργών και αποδίδοντας ενδεχόμενη ποινική ευθύνη μόνο στον σημερινό υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου .
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία, υπό το φως και της ανατρεπτικής απολογίας που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Δικαιοσύνη η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, απεφάσισε παράταση μιας εβδομάδας για την υποβολή πορίσματος, οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής έδωσαν συνέντευξη για να παρουσιάσουν το πόρισμά τους, το οποίο στη συνέχεια απέσυραν άρον άρον, μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσης που αντιμετώπισαν από την προσπάθεια των άλλων κομμάτων να καταλήξουν σε κοινές διαπιστώσεις. Το ΠαΣοΚ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα το ΚΚΕ είναι πιθανόν να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για παραπομπή τεσσάρων ή πέντε «γαλάζιων» πρώην κυβερνητικών στελεχών, καθώς και τουλάχιστον ενός «πράσινου». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠαΣοΚ συζητούν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν ευθύνες για τον πρώην υφυπουργό κ. Απ. Φωτιάδη, ενώ βέβαιη θεωρείται η πρόταση παραπομπής για τους κκ. Ευ.Μπασιάκο , Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Θ. Ρουσόπουλο. Σε εκκρεμότητα είναι η παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη, για τον οποίο ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν αμφιβολίες αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους εγκαλούμενους.
Οσον αφορά τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε να μην κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή, με το σκεπτικό ότι δεν έχει να συνεισφέρει κάτι η μαρτυρία του.
Εν τω μεταξύ, νέο έγγραφο που αποκαλύφθηκε χθες αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Κοντό. Πρόκειται για επείγουσα υπηρεσιακή εντολή της κυρίας Μαντέλη προς 11 νομαρχίες της χώρας, η οποία τους επισημαίνει ότι «προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το γραφείο του υφυπουργού κ.Αλ.Κοντού» θα πρέπει να κάνουν γνωστό εντός δέκα ημερών τις κοινόχρηστες διαθέσιμες εκτάσεις που διαχειρίζονται, «εντοπίζοντας εκείνες που έχουν οικοπεδική ή τουριστική αξία ή είναι παραθαλάσσιες».

Οι ευθύνες του ροκοκό

http://www.sakketosaggelos.gr/Images/Uploaded/karamanlis---provlimatismenos-thumb-large(1).jpgΑν έπρεπε να κατατάξουμε τον κ. Κώστα Καραμανλή σε ένα ρεύμα αισθητικής, θα λέγαμε πως υπήρξε πολύ ροκοκό. Ως γνωστόν, το καλλιτεχνικό ρεύμα που κυριάρχησε στα μέσα του 18ου αιώνα βρήκε τις περισσότερες εφαρμογές του στους εσωτερικούς χώρους: το ροκοκό ενδιαφερόταν για την εσωτερική διακόσμηση. Έτσι και ο πρώην πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τα μπιμπελό, αδιαφορώντας για τα μεγάλα. Ασχολήθηκε με τον μικρό χώρο γύρω του, αδιαφορώντας για τις μεγάλες κλίμακες, στη χώρα και στην αλλοδαπή. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν επί της πρωθυπουργίας του εντελώς αποστασιοποιημένο από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Καθημερινά αποκαλύπτεται το μέγεθος της επιπολαιότητας με την οποία διοικήθηκε η χώρα για μία πενταετία. Το αισθητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τον τοποθετούμε, ανέδειξε ανάλογη ηγεσία. Ο Καραμανλής, τηρουμένων των αναλογιών, υπήρξε κάτι σαν τη Μαρία Αντουανέτα.
Υπάρχει μια μικρή ιστορική λεπτομέρεια, που αφορά τις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας. Οταν το μαινόμενο πλήθος κατέλαβε τις Βερσαλλίες, η Μαρία Αντουανέτα είχε ξεφύγει. Γλίτωσε το επιτόπιο λιντσάρισμα ακριβώς με τον τρόπο που περιθάλπεται ο κ. Καραμανλής από τους κοντινούς του ανθρώπους. Οι τελευταίες πορείες στο κέντρο της Αθήνας έχουν χαρακτηριστικά της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς το αίτημα για δικαιότερη κατανομή των αγαθών συνδυάζεται με ιαχές για το κάψιμο της Βουλής, τις φυλακίσεις και τον σωματικό πόνο των υπαιτίων. Καταγράφονται ήδη προπηλακισμοί βουλευτών, προσβολές σε δημόσιους χώρους. Δεν θέλουμε να υποθέσουμε τι θα συνέβαινε αν ο πρώην πρωθυπουργός έβγαινε μια βόλτα, να μιλήσει από κοντά σε συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος. Ξέρουμε όμως ότι γύρω του υπάρχει ένα προστατευτικό κέλυφος κατασκευασμένο από τους αυλικούς του.  
Ο κ. Καραμανλής διασώζει κομμάτια της παρελθούσης αίγλης. Υποδέχεται τους κοντινούς του ανθρώπους στο γραφείο του. Πεντέξι από αυτούς διαγκωνίζονται για το παράσημο. Ποιος ήταν πιο καταλυτικός στην καταστροφή; Εκείνος που με τα μπακαλίστικα διέλυσε την οικονομία, αυτός που θαύμασε τη φλεγόμενη Αθήνα ως πυρομανής ή μήπως ο άλλος που φούσκωσε τα χρέη χωρίς να αφήσει έργο από κανένα πόστο; Από κοντά και ο άχρωμος επικοινωνιακός, ο σπάταλος θεσμικός, ο δολοπλόκος έμπιστος. Βάζοντας και τα λιμά στην πρόσθεση, βγαίνει μια ντουζίνα άντρες. Πρόσωπα που δεν νιώθουν άνετα στο περιβάλλον Σαμαρά αλλά επ΄ ουδενί θα ακολουθούσαν τα φουστάνια της Μπακογιάννη. Ο κύκλος των πιστών υπάρχει, δημιουργείται όμως το ερώτημα: Ως πού θα φτάσουν; Θα ριψοκινδύνευαν το πολιτικό τους μέλλον για να τον στηρίξουν; Αλήθεια, έχουν πολιτικό μέλλον όλοι αυτοί που σε κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή εκλέγονταν σε ευνομούμενη πολιτεία, θα είχαν εκπαραθυρωθεί από τον δημόσιο βίο;  
Ο κρυμμένος πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει. Το ανακοίνωσε εις εκ των υπασπιστών του. Θα μιλήσει λοιπόν ο κ. Καραμανλής για να πει τι; Να κάνει μια αποτίμηση της διακυβέρνησης, να πει για άλλη μία φορά πόσο ειλικρινής υπήρξε, να πάρει το γνωστό μαγκιόρικο ύφος (που τόσο λατρεύτηκε) και να πει: «Εν τέλει λεφτά υπάρχουν, γι΄ αυτό και αρνήθηκα την εισβολή των ξένων»; Τι να πει, ότι άφησε περιθώρια για πολλές επιλογές στα οικονομικά, όμως οδηγηθήκαμε στην τρόικα από πασοκικό βίτσιο; Αν λοιπόν λειτουργεί ακόμη ο καραμανλικός μηχανισμός, αν γίνονται επισκέψεις βουλευτών στο γραφείο της Μαβίλλη, δικαιολογείται από το ένστικτο της επιβίωσης.  
Εχει διαφανεί το μέγεθος της ευθύνης για τον καθένα και οι ατομικές άμυνες δεν μπορούν να ανακόψουν τη δυσαρέσκεια εντός της Νέας Δημοκρατίας και εντός της κοινωνίας.  
Ο προπομπός των δηλώσεων Καραμανλή περιλαμβάνει αξιολογήσεις: δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει όμως πολιτική ευθύνη. Δηλαδή δεν υπήρξε δόλος και απατεωνιά, υπήρξε επιπολαιότητα. Μια επιπολαιότητα εντελώς ροκοκό. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος του κ. Καραμανλή. Ξέρουμε ποιο ήταν το τέλος της βασίλισσας και των αυλικών της. 

Θα μπορούσαν να λένε...-Εχουμε κι εμείς μερικές ιδέες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Να σας τις πούμε;


-Εχουμε κι εμείς μερικές ιδέες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Να σας τις πούμε;