Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μόνο πολιτική η λύση για το χρέος



Δεν περνάει εβδομάδα που να μη βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων κάποια χώρα - μέλος της Ευρωζώνης. "Οι ανησυχίες για την Ιταλία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κρίσης της Ευρωζώνης" ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου. "Οι αποδόσεις των ομολόγων στο ανώτερο σημείο 9 ετών εν μέσω φόβων μετάδοσης της κρίσης" πρόσθετε ο υπότιτλος. Η προβολή του θέματος από τη βρετανική εφημερίδα δεν ήταν αβάσιμη.
Το επιτόκιο του 5,27% για τα ιταλικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας είναι όντως το υψηλότερο από τότε που εισήχθη το ευρώ. Εμφανής είναι η ομοιότητά του με τα αντίστοιχα ελληνικά επιτόκια πέρυσι, στις αρχές του 2010. Το ιταλικό δημόσιο χρέος ανέρχεται ήδη στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τεράστιο σε απόλυτους αριθμούς - για την ακρίβεια ξεπερνά το... 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ! Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα στην επόμενη πενταετία λήγουν ιταλικά κρατικά ομόλογα του ιλιγγιώδους ύψους των 900 δισεκατομμυρίων ευρώ! Δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν αυτά τα τεράστια ποσά, όσο και αν το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια των ιταλικών τραπεζών.
Εμείς στην Ελλάδα ζούμε. Τα δικά μας προβλήματα αντιμετωπίζουμε πρωτίστως. Στην ολέθρια δυστυχία που βυθίζεται η χώρα μας υπό το καθεστώς του Μνημονίου επικεντρώνονται φυσιολογικά οι συζητήσεις μας. Τα κακά του δικού μας διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Είναι όμως εξόφθαλμο ότι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους είναι πενευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Moody's πέταξε στα "σκουπίδια" τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, η οποία πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί και δεύτερο Μνημόνιο. Πολλοί -αν όχι όλοι- ειδικοί προεξοφλούν ότι την ίδια τύχη θα έχει και η Ιρλανδία, τα κρατικά ομόλογα της οποίας βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την κατηγορία των "σκουπιδιών". Στο μεταξύ όλοι περιμένουν την εκδήλωση της επίθεσης κατά της Ισπανίας.
Σε κάθε χώρα υπάρχουν τοπικές αιτίες και δικαιολογίες, όπως και ερμηνείες, για την κρίση. Παράλληλα, όπως και στην Ελλάδα, είναι πανθομολογούμενη η καθολική αποτυχία του πρώτου Μνημονίου (αν υποτεθεί φυσικά ότι είχε στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, πράγμα για το οποίο εμείς προσωπικά αμφιβάλλουμε εντονότατα, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία), προεξοφλείται ήδη η αποτυχία των Μνημονίων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Είναι προφανές ότι τόσο η ταυτόχρονη εκδήλωση δημοσιονομικών κρίσεων σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρωζώνης, για δήθεν τοπικές αιτίες όσο και η αποτυχία, υλοποιηθείσα ή προεξοφλούμενη, και των τριών Μνημονίων που μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί υποδηλώνουν δύο πράγματα: Πρώτον, την ύπαρξη γενικότερων πανευρωπαϊκών αιτίων της κρίσης. Δεύτερον, τον αποτυχημένο εξαρχής χαρακτήρα της πολιτικής που υπαγορεύουν τα Μνημόνια.
Αυτά τα δύο συμπεράσματα όμως καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους. Αφενός απαιτούν πανευρωπαϊκή λύση. Δεν αρκούν κατά κανέναν τρόπο οι μεμονωμένες εθνικές προσπάθειες της κάθε χώρας να διορθώσει τα δικά της κακώς κείμενα. Αυτό είναι γενικά αναγκαίο, σε καμιά όμως περίπτωση δεν είναι ικανό να παράσχει τη διέξοδο από την κρίση.
Αφετέρου η αποτυχία των Μνημονίων δικαιώνει τους προοδευτικούς οικονομολόγους του συστήματος, μεταξύ των οποίων και πολλοί νομπελίστες, οι οποίοι από την αρχή τόνιζαν ότι η εξοντωτική λιτότητα εν μέσω κρίσης οδηγεί αναπότρεπτα σε βαθύτερη ύφεση, φτώχεια του πληθυσμού, έκρηξη της ανεργίας και στραγγαλισμό σχεδόν κάθε παραγωγικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Η τέλεια δηλαδή "συνταγή καταστροφής", η οποία καθιστά αδύνατη την εξεύρεση πόρων για την έναρξη αποπληρωμής του χρέους και δυσχεραίνει τα μέγιστα την επίτευξη βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, αφού οδηγεί ταχύτατα στην αντικειμενική κατάρρευση των εσόδων του κράτους και στην εγκαθίδρυση εχθρικών σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον λαό.
Η αιτία: Φταίει η πολιτική όχι μόνο οι θεσμοί
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ κάποιοι ως λύση τον διορισμό στην ΕΕ ενός υπουργού Οικονομικών (Γερμανού, προφανώς!) προκειμένου να καθορίζεται η οικονομική πολιτική όλων των κρατών της Ευρωζώνης από το Βερολίνο, χωρίς κανέναν εθνικό έλεγχο. Κάποιοι άλλοι προκρίνουν ως διέξοδο από την κρίση την ταχύτερη και στενότερη πολιτική ενοποίηση της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τα προβλήματα που γεννά η δομή του ευρώ ή η αδυναμία εφαρμογής ενιαίας οικονομικής πολιτικής σε ριζικά διαφορετικές χώρες. Το πρόβλημα της κρίσης της ΕΕ σήμερα όμως δεν είναι θεσμικό πρωτίστως. Είναι ζήτημα ασκούμενης πολιτικής. Οι χώρες δαπάνησαν τρομακτικά ποσά για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα "γδέρνουν" οι κυβερνήσεις τον κοσμάκη για να τα μαζέψουν. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει πρώτα πρώτα.
kostasxan

11 νεκροί, 2 αγνοούμενοι, 35 τραυματίες στη βάση Λεμεσού


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 5:45 τη Δευτέρα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί-Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκρηξη σκοτώθηκαν έντεκα άτομα (αξιωματικοί, εθνοφρουροί και πυροσβέστες), δύο αγνοούμενοι και 35 τραυματίες. Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ είναι έντονη η μυρωδιά καμένου στην περιοχή. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και πυροσβέστες, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα είναι εθνοφρουροί που έκαναν τη θητεία τους.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στο χώρο της τραγωδίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί- Ζύγι, όπου το  πρωί σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις από φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13.30 μ.μ.


Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.


Λόγω της έκρηξης, υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου. Εκτός έχει τεθεί η κύρια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Μονής.


Επειδή υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι κυπριακές Αρχές απηύθυναν έκκληση να μην υπάρχει για άλλους λόγους συμφόρηση στα νοσοκομεία ώστε αυτά να δέχονται τους τραυματίες από την έκρηξη, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά, δηλαδή δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν πρόκειται για ατύχημα ή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας.


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάτοικοι της περιοχής άκουσαν εκκωφαντικό θόρυβο από εκρήξεις και είδαν στον ουρανό ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού, ενώ στη ναυτική βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.


Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη, ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή, ακόμα και στη Λάρνακα, ενώ έκλεισαν δρόμοι από τα αντικείμενα τα οποία εκσφεντονίστηκαν. Συγκεκριμένα, στον εθνικό δρόμο Λεμεσού είχαν εκτοξευτεί μεγάλα αντικείμενα, τα οποία κατέστρεψαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν τραυματισμούς.


Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, εκτεταμένες υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Μαρί, που βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση.


Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.


Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος
Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κοντέινερ που περιείχαν πυρομαχικά και πυρίτιδα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δύο εξ αυτών πήραν φωτιά, από άγνωστη αιτία. Η φωτιά μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κοντέινερ, προκαλώντας τις ισχυρές εκρήξεις.


Τα κοντέινερ είχαν κατασχεθεί από εμπορικό πλοίο πριν από τρία χρόνια, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά.


Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.


Εν τω μεταξύ, βλάβες που εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.


Η έκρηξη μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή μέσα (στο Al Jazeera και στο ΒΒC ως πρώτη είδηση), ενώ οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν δηλώσει ακόμα ποια ήταν τα ακριβή αίτια της έκρηξης αλλά και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.


Η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι μια σύγχρονη βάση και έχει διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην κρίση του Λιβάνου.


Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ. Κυπριανού και εξέφρασε τη συμπαράστση της Ελλάδος στιος δύσκολες στιγμές που περνάει η Κύπρος ενώ η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.


Σοβαρές ευθύνες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα» προκύπτουν και από το γεγονός ότι και τα 98 κοντέϊνερς με πυρομαχικά και πυρίτιδα τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν από τρία χρόνια από συριακό πλοίο βρίσκονταν εκτεθειμένα στον ήλιο σε λόφο μέσα στη βάση χωρίς κανείς να μεριμνήσει ποτέ για την ασφάλειά τους.Σύμφωνα με στρατιώτες πριν από δύο εβδομάδες είχε σημειωθεί μικροπυρκαγιά κοντά στα κοντέινερς η οποία σβήστηκε χωρίς όμβς κανείς να ασχοληθεί για την απομάκρυνση των πυρομαχικών..


Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου το πρωί σημειώθηκαν οι φονικές εκρήξεις φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.


Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας  Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ

«Δεν τα φάγαμε»-τα φτιάξαμε όλοι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpaUpq8oPvECcth6hzOJ8Fk3CMuC6JeQviOV-IDJsyOwXk88Azscp34GoyHt7j0n4zjL4iqvcVszs7RfrhWPFVY1lScA7rwZ7L9Mnnf3C16mdW_RkD-QlMLQtlJjjDfyKdLG3-MzMU8WKJ/s1600/tromaktiko.jpg

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΝΑ δούμε και τις ευθύνες του λαού. Ως εκλογικού σώματος, που παραληρούσε για τον πολιτικό του. Ο υποψήφιος τη δουλειά του, ο οπαδός τη δικιά του κι όλα για το κόμμα. Κι αν δεχτούμε πως «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο γίνεται πιστευτό», γιατί να βάλει φρένο στις υποσχέσεις του ο πολιτικός; Στο προεκλογικό μπαλκόνι, στο «χρωματισμένο» καφενείο, στους χώρους δουλειάς. Εκεί τα μεγάλα λόγια, η (ξύλινη) κομματική γλώσσα και πώς «θα φάμε» τον αντίπαλο. Κάτω οι «πιστοί», κομμάτι του λαού κι αυτοί, σε επίπεδο πόλης, χωριού και γειτονιάς. Λαός κομματισμένος, κομματιασμένος και διχασμένος. Με το χειροκρότημα να «εγκρίνει» τις επιλογές του υποψηφίου και το μυαλό του κολλημένο στο μετεκλογικό ρουσφέτι.
ΟΤΑΝ πλησίαζαν εκλογές, όλα δυνάμωναν. Σε ένταση και ποσότητα, ωστόσο, με την ποιότητα σταθερά αναλλοίωτη, μονίμως ελληνική και άσχετη με «συνήθειες» ευρωπαϊκές. Θα μιλούσε ο αρχηγός και το μέλλον της Ελλάδας βρισκόταν στα χέρια του. Του οπαδού τα χέρια κρατούσαν σημαιάκια, το στόμα εξέπεμπε κραυγές, οι κραυγές γινόταν σύνθημα μυριόστομο, που διαχέονταν σε λάβαρα και σημαιάκια, με την αφίσα ρύπο της άλλης μέρας. Και το μυαλό του οπαδού ακούραστο να περιπλανιέται στον επίγειο μετεκλογικό παράδεισο, που θα’ πεφτε απ’ τον ουρανό. Για τους μπροστάρηδες που αξίωναν πόστα, τα κομματόσκυλα να προσδοκούν ανταλλάγματα και τους παρατρεχάμενους να ορίζουν τα όρια πολιτικής συμπεριφοράς του αρχηγού. Με το κομματικό θεματολόγιο στην ατζέντα και του τελευταίου πολίτη.
ΣΤΟ πέρασμα των δεκαετιών και στις φάσεις της πολιτικής που μας έκανε ευρωπαίους, αν έφερες αντίρρηση για το…Μάαστριχτ σε νεοδημοκράτη (του Μητσοτάκη) θα σου’ ριχνε…καρπαζιά. Αν σε ψυλλιαζόταν για ευρωσκεπτικιστή (κι έξω απ’ την ΟΝΕ) ο πασόκος (του Σημίτη), θα σου’ κοβε την καλημέρα.
ΣΗΜΕΡΑ που άλλαξαν όλα, άλλαξε και τις «συνήθειές» του ο ψηφοφόρος. Ψάχνει για ενόχους και τους βρήκε! Και, βέβαια, φταίει ο πολιτικός, αλλά δεν μιλούσε σε άδειες πλατείες. Είχε τα «κλειδιά», με  την…αγάπη του λαού για κλειδοθήκη. Ο άλλοτε οπαδός έσβησε το παρελθόν (του) με μια μονοκονδυλιά, φόρεσε το προσωπείο του αθώου, ένιωσε αναμάρτητος στο πλήθος των «ανανηψάντων», έβαλε την υποκρισία ψηλά κι έπιασε «δουλειά». Με τα «γιούχα», τ’ αυγά και τα γιαούρτια, σε μιαν ήπια έκφραση των αισθημάτων του απέναντι σε πολιτικούς που (μέχρι χτες) χειροκρότησε, λάτρεψε και ψήφισε. Για κυνήγι μαγισσών και άγριων θηραμάτων, θηρευτής ο άλλοτε χειροκροτητής κι ας ψηλαφίσει (και) το παρελθόν του.

Προκαταρκτική!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz0ZUT9G97N4BeU4epHiDn6etRNIQ0Oe0fvWraFxyNViX5bhDD9cJ_VKN7NF1wrfBdaf51QpNIX9qJpKngtAz8TRRpsJmMQFo7ka09ynzcvniu0sUoTsEf86kdHiphCEh50WLuDUM-OmE/s1600/assets_LARGE_t_420_53629794_type12169.jpg

Πού ήταν όλοι αυτοί οι «Αγανακτισμένοι» τα περασμένα χρόνια;

Θέμα χρόνου αποτελεί η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όμως εναλλακτικά - όπως εξηγεί - μπορεί να πωληθούν μερίδια της επιχείρησης στις ίδιες της τις θυγατρικές. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας σύντομα θα επιτραπεί η πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη σε τρίτους. Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα διασαφηνίζει πως δεν θα γίνουν «τακτοποιήσεις» σε ευαίσθητες περιοχές και ότι θα ισχύσει το «περιβαλλοντικό ισοδύναμο», όπως έγινε και με τους ημιυπαίθριους. Οσοι δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με κατεδαφίσεις και αδυναμία μεταβίβασης των αυθαιρέτων τους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του εκφράζει για πρώτη φορά τόσο έντονα την οργή του για τους «Αγανακτισμένους». Χαρακτηρίζει δείγμα φασισμού τους οργανωμένους προπηλακισμούς και μιλάει για εκτροχιασμό όταν αναφέρεται στις αυθόρμητες εκδηλώσεις των πολιτών. Διερωτάται μάλιστα με νόημα: «Πού ήταν όμως όλοι αυτοί οι "Αγανακτισμένοι" τα περασμένα χρόνια;».
Kύριε υπουργέ, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο υπονοήσατε πως δεν θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, αλλά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης επιμέρους μονάδων της επιχείρησης. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Η διάθεση του 17% της ΔΕΗ είναι απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει αλλάξει. Ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2012 και ο καλύτερος τρόπος είναι με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Εναλλακτικά μπορούμε να δούμε και την πώληση μεριδίων στις θυγατρικές της ΔΕΗ. Ομως, πριν από αυτό, το βασικό ζητούμενο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και επενδύσεις που αυξάνουν το εισόδημα και την τεχνογνωσία στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα, ένα νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών, διαχωρίζει τις λειτουργίες τής μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρισμού από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ και προχωρά στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ (των υποδομών) από τη ΔΕΠΑ (την εμπορία) στην αγορά φυσικού αερίου ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Επιπλέον προχωράμε - όπως είναι και υποχρέωσή μας στην Ε.Ε. - στην πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη σε τρίτους χωρίς διακρίσεις ολοκληρώνοντας τις επόμενες εβδομάδες τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Είναι, λοιπόν, μια σειρά από βήματα που μας οδηγούν στους στόχους μας και τα οποία διασφαλίζουν ότι το κράτος διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο στην αγορά και κυρίαρχο λόγο στα κρίσιμα δίκτυα υποδομής της χώρας.
Σε πόσο καιρό από τη στιγμή που θα συσταθεί ο φορέας υδρογονανθράκων θα αρχίσουν γεωτρήσεις στο Ιόνιο και το Λιβυκό Πέλαγος;
Στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε από αυτή την εβδομάδα στη Βουλή γίνεται ένα πάρα πολύ σπουδαίο βήμα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι έρευνες για να μπορέσουν να αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ένας φορέας που θα μπορεί να εγγυηθεί πως η συζήτηση για την αναζήτηση υδρογονανθράκων γίνεται σε μια συνεκτική και επιστημονικά και θεσμικά άρτια βάση.
Από εκεί και πέρα η έναρξη των εργασιών θα μπορεί να αρχίσει αμέσως και εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τι θα γίνει με τα πετρελαιοκίνητα; Θα αρθεί η απαγόρευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Εχουμε ανακοινώσει ότι θα εξετάσουμε την άρση της απαγόρευσης. Ηδη οι εισηγήσεις που δεχόμαστε δείχνουν ότι οι λόγοι που επέβαλλαν στο παρελθόν την απαγόρευση τεχνολογικά σήμερα δεν υφίστανται. Αρα, εφόσον έχουμε όλες τις αναλύσεις στα χέρια μας, θα προωθήσουμε το θέμα της άρσης της απαγόρευσης με το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το θέμα της Κερατέας έχει κολλήσει;
Εχω δεχθεί σειρά εισηγήσεων με εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες και μελετώ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το έργο είναι κρίσιμο για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να προχωρήσει. Ομως είμαι εξίσου σίγουρος πως μπορεί να προχωρήσει με τη συναίνεση και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
tanea.gr

Κόκκινος συναγερμός στην ευρωζώνη

Ενα από τα κρισιμότερα 24ωρα από ενάρξεως της κρίσης χρέους διέρχεται σήμερα η ευρωζώνη, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το πρωί, πριν συγκληθεί το τακτικό Eurogroup, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και του αρμόδιου επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν.
Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι το αδιέξοδο το οποίο έχει σημειωθεί στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, καθώς κι η επίθεση που δέχθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τις αγορές η Ιταλία, με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η πρωτοβουλία του κ. Βαν Ρόμπαϊ - ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είναι σε επικοινωνία με τους κυριότερους ηγέτες της Ενωσης - υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα θωρακίσουν την ευρωζώνη - και θα διασφαλίσουν παράλληλα τη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας. Κάτι τέτοιο, εκτιμήθηκε, δεν επρόκειτο να γίνει στο Eurogroup, όπου η κάθε πλευρά θα επέμενε στη θέση της κι απλώς θα υπήρχε μια αόριστη διαβεβαίωση περί της αποφασιστικότητας για τη συγκρότηση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα και της προστασίας του ευρώ. Η κατάσταση έχει καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη, σημείωναν παράγοντες του Eurogroup, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως στα οποία έχουν υποβληθεί 90 και πλέον τράπεζες της ευρωζώνης - κι οι πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από είκοσι έχουν αποτύχει. Ομως, η ευρωζώνη δεν έχει υιοθετήσει κοινή στάση για το τι πρέπει να γίνει γι' αυτές τις τράπεζες που απέτυχαν κι έχει αφεθεί στην εθνική δικαιοδοσία - χωρίς όμως καμιά χώρα να έχει δηλώσει τι προτίθεται να πράξει. Υποτίθεται ότι οι προθέσεις του κάθε υπουργού Οικονομικών θα γίνονταν γνωστές στο σημερινό Eurogroup, αλλά οι κοινοτικοί κρατούν μικρό καλάθι και ως προς αυτό το θέμα.
Για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το ναυάγιο της γαλλικής πρότασης κάθε άλλο παρά διευκόλυνε τα πράγματα. Οι μεν Γερμανοί έχουν επαναφέρει την πρότασή τους για ανταλλαγή ομολόγων, η δε ΕΚΤ διά του κ. Τρισέ αρνείται οτιδήποτε συνιστά πιστωτικό επεισόδιο. Στο προσκήνιο έχει ακόμη επανέλθει το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με ενδεχόμενη τη συμμετοχή του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Από την άλλη μεριά, οι οίκοι αξιολόγησης είναι σαφείς ότι θα θεωρήσουν επιλεκτική χρεοκοπία περίπου τα πάντα - γεγονός που ωθεί ορισμένους, όπως η Ολλανδία, να λένε πως σε αυτήν την περίπτωση γιατί να μην επιλεγεί η λύση της αναδιάρθρωσης εξαρχής και να αναζητείται οπωσδήποτε φόρμουλα εθελοντικής συμμετοχής. Αγκάθι θα πρέπει να θεωρηθεί και η επιμονή της Φινλανδίας να λάβει εγγυήσεις, με τη μορφή μάλιστα της εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδας, για τα χρήματα που θα καταβάλει στο δεύτερο πακέτο για τη χώρα - αλλά αυτό το ζήτημα πιστεύουν οι αρμόδιοι της Κομισιόν πως είναι σε αυτήν τη φάση δευτερεύον. Πάντως, κατά ορισμένες κυβερνήσεις είναι αναγκαία η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του σουηδού υπουργού Οικονομίας Αντερς Μποργκ ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, ο πραγματικός συναγερμός για την ευρωζώνη έχει σημάνει λόγω της Ιταλίας: η επίθεση των αγορών κι η αποχώρηση των επενδυτών από την τρίτη σε μέγεθος δημοσίου χρέους χώρα του πλανήτη (σε απόλυτο αριθμό) την περασμένη παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του επιτοκίου του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σε διάστημα μόλις 36 ωρών. Το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών και σε ένα από τα υψηλότερα από την κυκλοφορία του ευρώ. Αυτό, για τους αρμοδίους των Βρυξελλών αλλά και τους ιθύνοντες του Βερολίνου, σημαίνει ένα και μόνο πράγμα - ότι οι αγορές δοκιμάζουν την πολιτική αντοχή ολόκληρης της ευρωζώνης.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες της Κομισιόν υποστηρίζουν πως μόνη λύση για τη θωράκιση της ευρωζώνης θα ήταν η οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) κι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να προβαίνει στην επαναγορά χρέους - μια λύση στην οποία μέχρι τώρα έχουν αντισταθεί σθεναρά οι Γερμανοί, όπως εξάλλου και στη λύση της έκδοσης ευρωομολόγων.
Πάντως, ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ δήλωσε χθες σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο για τη λύση των προβλημάτων των χωρών του ευρώ. Δεν είναι υπόθεση τριών μηνών, αλλά μιας δεκαετίας ή δεκαπενταετίας. Οσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει την κρίση από ό,τι είναι έτοιμη να της δώσει σήμερα η Ευρώπη.
Οσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία τάχθηκε υπέρ της γερμανικής πρότασης, καθώς πρότεινε - στο περιθώριο συνεδρίου στη Γαλλία - την επιμήκυνση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια, επισημαίνοντας ότι αργότερα μπορεί να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο κουρέματος, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
τα νεα

Πτώμα σε σήψη στην Παλαιοκαστρίτσα

http://v10.lscache1.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/17763389.jpgΔιενεργείται νεκροψία για τα αίτια του θανάτουΣε κατάσταση προχωρημένης σήψης βρέθηκε χθες σε βραχώδη ακτή στο Καστέλι της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα το πτώμα ενός άνδρα. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή.

Ο Βαλβέρδε λέει το «ναι» για Γέστε

http://i.mtbw.gr/t/023EFBB07478A6581F88470D9E3EC977.jpgΘετική εισήγηση για την απόκτηση του Φρανθίσκο Γέστε αναμένεται να κάνει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, υπολογίζοντας τον Ισπανό μέσο ως αντι-Ιμπαγάσα.
Επιθυμία του παίκτη είναι να έρθει στην Ελλάδα και να ξανασυνεργαστεί με τον Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, μετά την κοινή θητεία τους στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο Βάσκος χαφ περιμένει το τηλέφωνο τους συμπατριώτη του με τις βαλίτσες στο χέρι για να πετάξει για Αθήνα και να υπογράψει συμβόλαιο. Ωστόσο, τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα από την πλευρά του προπονητή των πρωταθλητών Ελλάδας, αν και όπως όλα δείχνουν θα ζητήσει την απόκτησή του και θα προστεθεί στο ρόστερ της ομάδας ο 32χρονος χαφ εντός των προσεχών ημερών.

Ο Βαλβέρδε ξέρει τις λύσεις που μπορεί να τους προσφέρει ο Γέστε στο χώρο της μεσαίας γραμμής και τον θεωρεί ποιοτική προσθήκη, αφού καλύπτει με την ίδια ευχέρεια τόσο την αριστερή πλευρά, όσο και τη θέση πίσω από τον επιθετικό. Στα 32 του βέβαια, θα είναι πιο χρήσιμος στον άξονα, στη θέση του Ιμπαγάσα κυρίως, αφού είναι ικανότατος στο δημιουργικό παιχνίδι και την οργάνωσή του. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παίξουν και μαζί οι δυο τους, αφού αγωνίζεται και πιο μπροστά ο Γέστε. Αν τελικά επέλθει ο «γάμος» μεταξύ των δύο πλευρών, ο Βάσκος χαφ θα πάρει 700.000 ευρώ το χρόνο περίπου, σε συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει πιθανότατα έναν αριθμό συμμετοχών για να ανανεωθεί και την επόμενη σεζόν, παρόμοιο με αυτό που είχε υπογράψει ο Ιμπαγάσα πέρσι.

Κρίνεται του Τοροσίδη

Εξελίξεις στο θέμα της μεταγραφής του Βασίλη Τοροσίδη στην Αγγλία αναμένεται να υπάρξουν εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα. Η Στόουκ Σίτι θα καταθέσει, όπως όλα δείχνουν, πρόταση για την απόκτησή του, με τη Νιούκαστλ επίσης να ενδιαφέρεται για τον Έλληνα διεθνή. Αν οι προσφορές που θα γίνουν στον Ολυμπιακό ικανοποιήσουν τότε θα γίνουν αποδεκτές και ο παίκτης θα παραχωρηθεί. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, με τον «Τόρο» να ακολουθεί κανονικά την προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» με την υπόλοιπη ομάδα.

Δεν έχει πορτιέρο για «διπλό»

Με δύο τερματοφύλακες έχει μείνει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, αφού κανονικά το πρόγραμμα έβαλε την πρωινής προπόνησης της Κυριακής έβγαλε μόνο ο Φράνκο Κοστάντσο. Ο Μέγερι ταλαιπωρείται από το κάταγμα στον δεξιό καρπό με αποτέλεσμα να φοράει νάρθηκα και να μην μπορεί να κάτσει κάτω από τα δοκάρια, κάτι που θα συμβεί σε 3-4 εβδομάδες. Από την άλλη ο Σήφης Δασκαλάκης έκανε ένεση στη μέση, αφού έχει κάποιες ενοχλήσεις (χαμηλή οσφυαλγία), ενώ στον Νίκο Παπαδόπουλο μαζεύτηκε υγρό στο χειρουργημένο γόνατό του και υποβλήθηκε σε αντιφλεγμονώδη αγωγή. Το απόγευμα και οι τέσσερις προπονήθηκαν κανονικά, αν και μόνο οι Κοστάντσο και Παπαδόπουλος είναι στη διάθεση του Βαλβέρδε για δίτερμα.

Τα πρώτα δείγματα των Γιουγκοσλάβων

Μια «γεύση» των ικανοτήτων του με μπάλα και μέσα σε οικογενειακό διπλό έδειξαν οι Φέισα, Κάταϊ και Γκρμπιτς. Οι τρεις «Γιούγκοι» έβγαλαν τα πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και την καλή φυσική τους κατάσταση, αν και μέσα σε 25 λεπτά δεν μπορούν να κριθούν πλήρως, κάτι που θα γίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Πιο αναλυτικά:

Ο Φέισα δείχνει να βρίσκεται αρκετά επίπεδα πάνω από τους Κάταϊ και Γκρμπιτς. Το πιο σημαντικό στοιχείο πριν περάσουμε στα τεχνικά είναι πως ο Φέισα βάζει τα πόδια του στη φωτιά. Μπαίνει στις μονομαχίες, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν φοβάται το πόδι του. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά ο Σέρβος φαίνεται να έχει πολύ καλή αντίληψη του χώρου και παίζει την μπάλα με τη μία. Δεν ψάχνει το εξεζητημένο και μάλιστα πέτυχε και το πρώτο γκολ των «κίτρινων» με ωραίο σουτ.

Ο Κάταϊ είναι φανερό πως θέλει την μπάλα στα πόδια του. Είναι καλός με αυτή, αλλά θέλει ακόμα βελτίωση στη φυσική κατάσταση και να γίνει πιο δυναμικός. Καλύτερή του στιγμή; Η πολύ καλή σέντρα στον Πάντελιτς, με λόμπα πάνω από δύο αμυντικούς, δίνοντάς του ουσιαστικά μισό γκολ. Στα συν του ότι πέτυχε κι αυτός ένα γκολ.

Ο Γκρμπιτς ενώ στις ασκήσεις ταχυδύναμης φαίνεται να είναι… σκύλος, εντούτοις στο οικογενειακό δίτερμα πρέπει να είναι μετρημένες στο δάχτυλο του ενός χεριού οι φορές που ακούμπησε την μπάλα.
sport-fm.gr