Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

11 νεκροί, 2 αγνοούμενοι, 35 τραυματίες στη βάση Λεμεσού


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 5:45 τη Δευτέρα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί-Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκρηξη σκοτώθηκαν έντεκα άτομα (αξιωματικοί, εθνοφρουροί και πυροσβέστες), δύο αγνοούμενοι και 35 τραυματίες. Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ είναι έντονη η μυρωδιά καμένου στην περιοχή. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και πυροσβέστες, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα είναι εθνοφρουροί που έκαναν τη θητεία τους.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στο χώρο της τραγωδίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί- Ζύγι, όπου το  πρωί σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις από φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13.30 μ.μ.


Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.


Λόγω της έκρηξης, υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου. Εκτός έχει τεθεί η κύρια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Μονής.


Επειδή υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι κυπριακές Αρχές απηύθυναν έκκληση να μην υπάρχει για άλλους λόγους συμφόρηση στα νοσοκομεία ώστε αυτά να δέχονται τους τραυματίες από την έκρηξη, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά, δηλαδή δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν πρόκειται για ατύχημα ή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας.


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάτοικοι της περιοχής άκουσαν εκκωφαντικό θόρυβο από εκρήξεις και είδαν στον ουρανό ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού, ενώ στη ναυτική βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.


Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη, ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή, ακόμα και στη Λάρνακα, ενώ έκλεισαν δρόμοι από τα αντικείμενα τα οποία εκσφεντονίστηκαν. Συγκεκριμένα, στον εθνικό δρόμο Λεμεσού είχαν εκτοξευτεί μεγάλα αντικείμενα, τα οποία κατέστρεψαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν τραυματισμούς.


Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, εκτεταμένες υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Μαρί, που βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση.


Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.


Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος
Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κοντέινερ που περιείχαν πυρομαχικά και πυρίτιδα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δύο εξ αυτών πήραν φωτιά, από άγνωστη αιτία. Η φωτιά μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κοντέινερ, προκαλώντας τις ισχυρές εκρήξεις.


Τα κοντέινερ είχαν κατασχεθεί από εμπορικό πλοίο πριν από τρία χρόνια, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά.


Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.


Εν τω μεταξύ, βλάβες που εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.


Η έκρηξη μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή μέσα (στο Al Jazeera και στο ΒΒC ως πρώτη είδηση), ενώ οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν δηλώσει ακόμα ποια ήταν τα ακριβή αίτια της έκρηξης αλλά και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.


Η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι μια σύγχρονη βάση και έχει διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην κρίση του Λιβάνου.


Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ. Κυπριανού και εξέφρασε τη συμπαράστση της Ελλάδος στιος δύσκολες στιγμές που περνάει η Κύπρος ενώ η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.


Σοβαρές ευθύνες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα» προκύπτουν και από το γεγονός ότι και τα 98 κοντέϊνερς με πυρομαχικά και πυρίτιδα τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν από τρία χρόνια από συριακό πλοίο βρίσκονταν εκτεθειμένα στον ήλιο σε λόφο μέσα στη βάση χωρίς κανείς να μεριμνήσει ποτέ για την ασφάλειά τους.Σύμφωνα με στρατιώτες πριν από δύο εβδομάδες είχε σημειωθεί μικροπυρκαγιά κοντά στα κοντέινερς η οποία σβήστηκε χωρίς όμβς κανείς να ασχοληθεί για την απομάκρυνση των πυρομαχικών..


Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου το πρωί σημειώθηκαν οι φονικές εκρήξεις φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.


Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας  Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ