Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ας τολμησει!

http://asimonis.files.wordpress.com/2011/08/39514_normal.jpg?w=535&h=332

Το... παρελθόν της ΝΔ κυνηγά τη Συγγρού

Screen_shot_2011-08-01_at_11.11.07_AM
Το... παρελθόν της ΝΔ κυνηγά τα Μαθηματικά της Συγγρού ("Η ΝΔ πρόσθεσε μόλις 7 δισ. στο δημόσιο χρέος”), καθώς χθες επιβεβαιώθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε πλήρη γνώση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά δεν έκανε τίποτα.
Η δημοσιοποίηση τεσσάρων επιστολών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα -στο "Βήμα της Κυριακής"- για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταδεικνύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2008 είχε πλήρη εικόνα για το αδιέξοδο και τη διόγκωση των ελλειμμάτων. Μάλιστα από τότε είχαν τεθεί ζητήματα που αφορούσαν αποκρατικοποιήσεις και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
vima
«Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συγκράτηση των ελλειμμάτων» σημείωνε σε επιστολή του τα Χριστούγεννα του 2008 ο κ. Δούκας σημαίνοντας για δεύτερη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη κρίση χρέους και την αδυναμία δανεισμού της χώρας. Είχε προηγηθεί εκτενής επιστολή στον Πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2008 στην οποία τόνιζε ότι το Δημόσιο θα χρειαζόταν να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου δωδεκαμήνου (σ.σ.: το ποσό ανήλθε τελικά στα 48 δισ. ευρώ για το 2009) και σημείωνε με έμφαση: «Αυτό απαιτεί την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών».
Οπως δείχνει όμως η Ιστορία, τις σοβαρές επισημάνσεις για τους μεγάλους κινδύνους που ελλόχευαν δεν έλαβε υπόψη ο πρώην πρωθυπουργός ή, ακόμη και αν τις αξιολόγησε, προτίμησε να οδηγήσει το 2009 τη χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που είχαν αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας.
epikairo.gr

Παναρίτη προς Guardian: «Είμαι Ελληνίδα»

Παναρίτη προς Guardian: «Είμαι Ελληνίδα»
Επιστολή προς την εφημερίδα Guardian έστειλε η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη, διαψεύδοντας ότι είπε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας τη φράση “Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά Αμερικανίδα”.
Η κυρία Παναρίτη δηλώνει στην επιστολή πως είναι Ελληνίδα «από επιλογή» και ότι παράτησε την Αμερική για να έρθει να βοηθήσει τη χώρα καταγωγής της.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
“Chris Elliott
Guardian readers’ editor
The Guardian
Αθήνα 3 Αυγούστου
Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση διάβασα το απόσπασμα της συνέντευξής μου στο άρθρο του κ. Aditya Chakraobortyy, που δημοσιεύθηκε εχθές στην εφημερίδα The Guardian με τον τίτλο «Greece in panic as it faces change of Homeric proportions”.
Στο εν λόγω δημοσίευμα, μου αποδίδεται εσφαλμένα η δήλωσε ότι «δεν είναι Ελληνίδα, αλλά Αμερικανίδα». Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ από μένα. Αυτό που ειπώθηκε στην πραγματικότητα είναι ότι έχω ζήσει επί σειρά ετών στις ΗΠΑ και ότι οι υπολογιστές μου αγοράστηκαν εκεί. Ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν θα περιέγραφα ποτέ τον εαυτό μου ως μη Ελληνίδα, πόσο μάλλον όταν με την ιδιότητά μου αυτή, παραχωρώ συνέντευξη σε ανταποκριτή ξένου εντύπου.
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν γεννήθηκα απλά Ελληνίδα, αλλά είμαι Ελληνίδα από επιλογή. Επέλεξα να αφήσω τη ζωή μου στην Αμερική για να επιστρέψω στην Ελλάδα και να προσφέρω στην πατρίδα μου με όλες μου τις δυνάμεις, σε μια από τις δυσκολότερες χρονικές συγκυρίες για αυτήν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ με Πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κάνει μια γνήσια προσπάθεια να αντιστρέψει δεκαετίες κακής διακυβέρνησης.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κατόπιν εκτενούς συζήτησης με τον κύριο Chakrabortty, που διήρκησε πλέον της ώρας, -αν και ο χρόνος είναι πολύ πιεστικές σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα-, για να εξηγήσω τις ακαδημαϊκές και πρακτικές ρίζες της κρίσης, το άρθρο του εν λόγω δημοσιογράφου δεν αντικατοπτρίζει το πνεύμα της συζήτησης.
Είμαι σίγουρη ότι μια έγκριτη εφημερίδα, όπως η δική σας, θα προβεί άμεσα στην ανασκευή του δημοσιεύματος και στην αποκατάσταση των γεγονότων.
Με εκτίμηση Έλενα Παναρίτη
Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ”
capital.gr

ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ !...

«Πλαφόν» στην αμόλυβδη σε Κυκλάδες, Χίο και Δωδεκάνησα.ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΤΙΠΟΤΑ;;;;;;;;;;

Την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου, και ταυτόχρονα Ανώτατης Τιμής Χονδρικής πώλησης στις ενότητες Δωδεκανήσου και Χίου, αποφάσισε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Αυγούστου, και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το Υπουργείο επαναφέρει με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανώτατη τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης στις 3 περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%). 

Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται στους τρεις νομούς (Κυκλάδες, Χίος, Δωδεκάνησα) ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ
- Κυκλάδες:     1,705 €/λ
- Χίος:              1,719 €/λ

Ταυτόχρονα, οι ανώτατες τιμές χονδρικής στους δύο νομούς διαμορφώνονται ως εξής:
- Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ
- Χίος:              1,649 €/λ

Με την επιβολή Ανώτατης Τιμής, το όφελος για τον Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο.

Tο Υπουργείο κάνει χρήση της διάταξης του άρθρου 20 του νόμου 3054/2002, όπου προβλέπεται ότι εντός διμήνου από την άρση του πλαφόν, οι υπογράφοντες την ΚΥΑ για την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, και αφού επανεξετάσουν τα δεδομένα, μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ την απόφαση περί επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του πλαφόν (4/7/2011), και για διάστημα ενός μηνός, παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έφτασαν τα 1,90€/λ στα Δωδεκάνησα, τα 1,890€/λ στις Κυκλάδες και τα 1,849€/λ  στη Χίο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ότι μετά την άρση του πλαφόν στις 4/7/11 θα πραγματοποιείται καθημερινός έλεγχος τιμών ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, μέσα από τη σύγκλιση της διακύμανσης των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας με τις μεταβολές που σημειώνονται στις τιμές διυλιστηρίου. 

Σημειώνεται ότι, το μέτρο του πλαφόν που επιβλήθηκε στις 3 Μαΐου σε 13 ενότητες της χώρας, με διάρκεια δύο μηνών, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της «συμπεριφοράς» των τιμών προς όφελος του καταναλωτή στην πλειονότητα τους.
ΤΑ ΝΕΑ

Ρεν: Νέα εργαλεία για την κρίση

Στην ανάγκη υιοθέτησης εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης αναφέρθηκε ο Όλι Ρεν, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που χτυπά τώρα την Ιταλία και την Ισπανία.Ο Φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική».

«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν χρειάζονται διάσωση» είπε ο Ρεν, διευκρινίζοντας ότι οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μαδρίτη έχουν υιοθετήσει προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

O Φινλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης έχει η ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «νυχθημερόν» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρεν τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης (EFSF), ενώ θα εξετάσουν την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα, όπως διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων και σημείωσε ότι θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το εάν το ταμείο διάσωσης χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο παρατήρησε:

«Για να είναι αποτελεσματικό, το ταμείο EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Και κατά συνέπεια, χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους»..

Ο επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη χθεσινή επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Είναι πλέον σημαντικό να επιταχυνθεί η εφαρμογή και οι εγκρίσεις των κρατών-μελών  προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτό χρειάζεται να γίνει», τόνισε. 
TA NEA