Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ρεν: Νέα εργαλεία για την κρίση

Στην ανάγκη υιοθέτησης εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης αναφέρθηκε ο Όλι Ρεν, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που χτυπά τώρα την Ιταλία και την Ισπανία.Ο Φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική».

«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν χρειάζονται διάσωση» είπε ο Ρεν, διευκρινίζοντας ότι οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μαδρίτη έχουν υιοθετήσει προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

O Φινλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης έχει η ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «νυχθημερόν» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρεν τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης (EFSF), ενώ θα εξετάσουν την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα, όπως διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων και σημείωσε ότι θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το εάν το ταμείο διάσωσης χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο παρατήρησε:

«Για να είναι αποτελεσματικό, το ταμείο EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Και κατά συνέπεια, χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους»..

Ο επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη χθεσινή επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Είναι πλέον σημαντικό να επιταχυνθεί η εφαρμογή και οι εγκρίσεις των κρατών-μελών  προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτό χρειάζεται να γίνει», τόνισε. 
TA NEA