Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

«Πλαφόν» στην αμόλυβδη σε Κυκλάδες, Χίο και Δωδεκάνησα.ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΤΙΠΟΤΑ;;;;;;;;;;

Την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου, και ταυτόχρονα Ανώτατης Τιμής Χονδρικής πώλησης στις ενότητες Δωδεκανήσου και Χίου, αποφάσισε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Αυγούστου, και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το Υπουργείο επαναφέρει με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανώτατη τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης στις 3 περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%). 

Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται στους τρεις νομούς (Κυκλάδες, Χίος, Δωδεκάνησα) ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ
- Κυκλάδες:     1,705 €/λ
- Χίος:              1,719 €/λ

Ταυτόχρονα, οι ανώτατες τιμές χονδρικής στους δύο νομούς διαμορφώνονται ως εξής:
- Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ
- Χίος:              1,649 €/λ

Με την επιβολή Ανώτατης Τιμής, το όφελος για τον Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο.

Tο Υπουργείο κάνει χρήση της διάταξης του άρθρου 20 του νόμου 3054/2002, όπου προβλέπεται ότι εντός διμήνου από την άρση του πλαφόν, οι υπογράφοντες την ΚΥΑ για την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, και αφού επανεξετάσουν τα δεδομένα, μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ την απόφαση περί επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του πλαφόν (4/7/2011), και για διάστημα ενός μηνός, παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έφτασαν τα 1,90€/λ στα Δωδεκάνησα, τα 1,890€/λ στις Κυκλάδες και τα 1,849€/λ  στη Χίο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ότι μετά την άρση του πλαφόν στις 4/7/11 θα πραγματοποιείται καθημερινός έλεγχος τιμών ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, μέσα από τη σύγκλιση της διακύμανσης των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας με τις μεταβολές που σημειώνονται στις τιμές διυλιστηρίου. 

Σημειώνεται ότι, το μέτρο του πλαφόν που επιβλήθηκε στις 3 Μαΐου σε 13 ενότητες της χώρας, με διάρκεια δύο μηνών, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της «συμπεριφοράς» των τιμών προς όφελος του καταναλωτή στην πλειονότητα τους.
ΤΑ ΝΕΑ