Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μουδιασμένη η Γερμανία αναζητά ευθύνες για την τραγωδία στο Love Parade

Ευθύνες αναζητούν οι Γερμανοί για την τραγωδία στο Love Parade στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα. Τους διοργανωτές «δείχνουν» αυτόπτες μάρτυρες.

Την ώρα που διεξάγεται έρευνα για το συμβάν, επιζώντες καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για το συνωστισμό και άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση να υπάρξει μόνο μία είσοδος στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.

Τους διοργανωτές «δείχνουν» αυτόπτες μάρτυρες.

Την ώρα που διεξάγεται έρευνα για το συμβάν, επιζώντες καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για το συνωστισμό και άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση να υπάρξει μόνο μία είσοδος στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.


Η τραγωδία συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, στις 18:00 ώρα Ελλάδας, μέσα στη σήραγγα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, αιτία της τραγωδίας ήταν ο πανικός που προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν συγχρόνως μέσα στη σήραγγα, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 30 μ., η οποία αποτελούσε τη βασική οδό πρόσβασης στους χώρους της συναυλίας.

Η αστυνομία -η οποία διέθετε δύναμη 1.200 ανδρών- απέκλεισε το χώρο και καλούσε με μεγάφωνα να επιστρέψουν όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν. Όμως ξέσπασε πανικός και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι Γερμανοί τις εξελίξεις. Ο δήμαρχος του Ντούισμπουργκ δήλωσε ότι είναι νωρίς να αποδοθούν ευθύνες.

Οργή
Ωστόσο, οργή επικρατεί για τα αίτια της τραγωδίας.

Αξιωματούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον δήμαρχο Άντολφ Ζάουερλαντ να επιμένει ότι απαντήσεις θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο Αντ.Ζάουερλαντ δήλωσε ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο ασφαλείας πριν το Φεστιβάλ και τόνισε ότι «δεν υπήρχε λόγος να σκεφτεί κανείς ότι θα υπήρχε πρόβλημα».

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι οι Αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου.

«Στο τούνελ του θανάτου» είναι ο τίτλος του Spiegel, το οποίο μεταφέρει μερικές από τις ανατριχιαστικές σκηνές που διεξήχθησαν στη σήραγγα.

«Υπήρχαν πέντε ή έξι (σώματα) το ένα  πάνω στο άλλο» δηλώνει η 21χρονη Λένα, φοιτήτρια από το Έσσεν που βρέθηκε στη σκηνή της τραγωδίας. «Μερικοί φώναζαν για βοήθεια, άλλοι δεν έβγαζαν ούτε έναν ήχο».

«Στην αρχή είχε σχεδόν πλάκα» λέει ο φίλος της ο Τιμ, κρατώντας της το χέρι. «Όλοι τραγουδούσαν μαζί, ήταν μια φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα» λέει. «Δεν είναι αυτό το νόημα του Love Parade;» αναρωτιέται.

Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. «Ήμασταν στριμωγμένοι, υπήρχε ζέστη, δεν αντέχαμε. Όλοι ήθελαν να πάνε στο πάρτι ή απλά να φύγουν από το πλήθος» θυμάται ο Τιμ. Μερικοί ανέβηκαν σε σκάλες, έπεσαν στο πλήθος. Όταν έγινε αυτό, λέει η αστυνομία, ξέσπασε χάος.

Ένας Βρετανός DJ στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade δήλωσε ότι οι διοργανωτές του είπαν να συνεχίσει να παίζει μουσική μετά το θάνατο των 19 ανθρώπων.

«Οι διοργανωτές ήταν ανένδοτοι» δήλωσε ο DJ Μαρκ Νάιτ στο BBC και συνέχισε: «Μας είχαν πει λίγο πριν ότι πρέπει να παίξουμε, η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τον αντίκτυπο και εξ αιτίας του φόβου να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός».

Ο DJ που είχε παίξει μουσική στην ίδια εκδήλωση πριν από δύο χρόνια, είπε ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν έδιναν πληροφορίες για το τι είχε συμβεί ακριβώς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε για πέντε ώρες μετά την τραγωδία.

Ένας εκ των διοργανωτών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το φεστιβάλ Love Parade. 
ta nea

ΠΟΙΟΣ ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΑ STRESS-TESTS ?...

Χρειάστηκε περαιτέρω σκλήρυνση των όρων του ακραίου σεναρίου των stress-tests (την Πέμπτη το βράδυ), για να πέσει η ΑΤΕ κάτω από το όριο του 6%. Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τράπεζας, που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία εξοργίστηκαν και ενώπιον του όλου μηχανισμού στην Τράπεζα Ελλάδος, μίλησαν για «έγκλημα και προδοσία». Είχαν βιαστεί…
Η Αγροτική Τράπεζα, αν και στην ακραία προσομοίωση, με συνθήκες και παραδοχές, που ποτέ δεν θα παρουσιαστούν, εμφανίστηκε να κόβεται !
Αυτά που ακολούθησαν, απέδειξαν, πως κάθε άλλο παρά για κόψιμο της ΑΤΕ πρόκειται και μάλλον ο κομμένος είναι κάποιος άλλος.

Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και διοίκηση της Αγροτικής, ανακοίνωσαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «κομμένης» Τράπεζας, με τη συμμετοχή σ΄ αυτή, κανονικά και του δημόσιου, ως κύριου μετόχου. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε, προσυμφωνημένο πρόγραμμα πολιτικής και ενεργειών για την ΑΤΕ σε βάθος εξαμήνου, (μέχρι 31-12-2010), το οποίο, εκτός από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, περιλαμβάνει επιχειρησιακές κινήσεις στις συμμετοχές της Τράπεζας σε άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα (όχι στις αγροτοβιομηχανικές), πολιτικές μείωσης του λειτουργικού κόστους, καθώς και άλλες, ενίσχυσης των πηγών εσόδων.
 
Μοιάζει σε κανέναν αυτό, ως διαδικασία που οδηγεί τον …Σεπτέμβριο στην πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς ; Μπορούν τα παραπάνω γεγονότα, να δικαιολογήσουν την επιμονή των βρωμοκάναλων στην προπαγάνδα περί «προχωρήματος της πρότασης Σάλλα ;».
Βέβαια, τα μίσθαρνα και χρεωμένα όργανα της παραενημέρωσης, το πλάνο τους διεκπεραιώνουν, οι πάνω και πίσω τους, όμως ; Τι περιμένουν για να το πάρουν απόφαση, να σταματήσουν τις περαιτέρω σπασμωδικές, πια, ενέργειές τους και να πάνε για άλλα deals, μιας και το προηγούμενό τους ακυρώθηκε ;

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, λοιπόν, πάλι λαθεμένα συμπεράσματα βγάζουν για το ποιος κόπηκε από τα stress-tests, αφού αυτός δεν είναι, τελικά, η Αγροτική Τράπεζα !...

Υ.Γ. Τα εξοργισμένα από την αλλαγή των όρων των tests, στελέχη της ΑΤΕ, δεν γνώριζαν κι ούτε μπορούσαν να αντιληφθούν πως οι παρεμβάσεις και κυρίως η συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προϋπέθετε τη βαθμολόγησή της κάτω από τη βάση… 

"Γιατί άραγε γράφουμε ανώνυμα;..." s


Aπο http://greeksagainststupidity.blogspot.com/ 
Αφιερωμένο στους κήνσορες κατηγόρους της ανωνυμίας των Blog
Καιρό τώρα έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι οι ανώνυμοι αρθρογράφοι των blog, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο είναι, άλλοτε βδελυρά δείγματα δημοσιογραφίας, άλλοτε κομπλεξικοί ανόητοι που...
γράφουν ότι τους κατέβει, άλλοτε παλιάνθρωποι εκβιαστές, άλλοτε ανεύθυνοι και τέλος στην καλύτερη περίπτωση αφελείς γραφικοί.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Σωκράτη Γκιόλια, την...
άνανδρη δηλαδή δολοφονία του, για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε, ξανάρχισαν οι κάθε είδους κήνσορες να κατηγορούν τους ανωνύμως παρόντες στην blogosfaira.
Άλλοι με σοβαρά επιχειρήματα, άλλοι με επιχειρήματα βγαλμένα από το βιβλίο της «αγωγής του πολίτου» της δεκαετίας του 60 (ξέρουν αυτοί, εκείνο που έγραφε για τον οφειλόμενον σεβασμόν δια το στέμμα ), άλλοι που διατυμπάνιζαν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι οι επώνυμοι λογοδοτούν ως παλικάρια για τα κείμενα τους ενώ τα ανώνυμα σκουλήκια κρύβονται και επομένως είναι ανάξια σεβασμού, και πολλά πολλά άλλα ειπώθηκαν.
Και αν το σκεφτούμε έτσι απλά, σε ένα πρώτο επίπεδο βρε αδερφέ, φαίνεται να έχουν δίκιο.
Γιατί άραγε γράφουμε ανώνυμα;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας σεβασμός για την άλλη άποψη;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας προστασία από τη δικαιοσύνη σε όποιον τολμήσει να μας διώξει η έστω να μας ταλαιπωρήσει για τις ιδέες μας;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας ανεκτικότητα και ελευθερία έκφρασης;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας ,μια βουλή που όλοι οι βουλευτές διακρίνονται για την ανεξαρτησία τους, απέναντι στα κόμματα τους και εκφράζουν ελεύθερα ο καθένας την άποψη του με την ψήφο του;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας απόλυτη ανεξαρτησία και ελευθερία στην δικαιοσύνη μας και απολαμβάνουμε όλοι την ίδια ισονομία και δίκαιη αντιμετώπιση;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας ένα ελεύθερο και προοδευτικό εκπαιδευτικό σύστημα που καταδικάζει την παπαγαλία και προωθεί την ελεύθερη σκέψη των μαθητών, προετοιμάζοντας αυριανούς υπεύθυνους πολίτες;
Μήπως δεν υπάρχει στην κοινωνία μας μια προοδευτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, απαλλαγμένη από κάθε είδους νεποτισμό, οικογενειοκρατία, ωχαδερφισμό και οικονομικά συμφέροντα;
Προφανώς λοιπόν αφού υπάρχουν όλα αυτά , μάλλον η εξήγηση βρίσκεται σε κάτι ποιο περίεργο και σκοτεινό.
Μάλλον εμείς της ανωνυμίας έχουμε προβληματικό DNA.
Είναι το ίδιο προβληματικό DNA που είχαν κι άλλοι άνθρωποι , κατώτεροι, σκουλήκια, όπως για παράδειγμα ……για να θυμηθώ………για να θυμηθώ…….
Α θυμήθηκα έναν. Ο Αδαμάντιος Κοραής (αντιγράφω από την wikipedia, μην πουν και ότι τα βγάζω από το μυαλό μου)
«Όταν ξέσπασε η επανάσταση, τήρησε αρνητική στάση καθώς πίστευε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιτευχθεί αυτονομία. Προσπάθησε όμως να βοηθήσει με διάφορα μέσα: αλληλογραφούσε με φιλέλληνες πολιτικούς και έγραφε άρθρα σε ξένα έντυπα για να προβάλει την Επανάσταση. Μετά την απελευθέρωση εναντιώθηκε στην πολιτική του Καποδίστρια, τον οποίο βέβαια είχε συναντήσει στο παρελθόν, επειδή θεωρούσε αυταρχική την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του κυβερνήτη. Τις αντιπολιτευτικές του θέσεις διατύπωνε σε διαλογικά κείμενα που δημοσίευε με ψευδώνυμο. Για την στάση του αυτή έφθασε να θεωρείται και ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του..»
Κοίτα να δεις όμως που θυμήθηκα κι άλλον που έγραφε με ψευδώνυμο διατηρώντας την ανωνυμία του (αρχικώς τουλάχιστον). Τον περίφημο κ Διονύσιο Σουρλή, κατά κόσμο Εμμανουήλ Ροΐδη.
Δεν θεωρώ ασφαλώς ότι ούτε εγώ, ούτε και οι περισσότεροι , που γράφουμε ανώνυμα είμαστε συγκρίσιμοι με αυτά τα μεγέθη ΑΛΛΑ θεωρώ πιθανό να κρύβονται και ανάμεσα στους ανώνυμους bloger κάποιο σημαντικοί, και θα είμαι ευτυχής αν μάθω ότι κάποτε, ένας τους διάβασε έστω και μια ανάρτηση μου, έστω και ένα σχόλιο μου. 
dinatos

Σιγά, η πατρίδα κοιμάται...

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, ζητούν και ελπίζουν σε μια επανάσταση. Επανάσταση απέναντι στο πολιτικό σύστημα της εποχής, που , αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορεί ούτε λύσεις να δώσει, ούτε να υποσχεθεί ένα καλύτερο μέλλον. Η απογοήτευση των πολιτών καταγράφεται σε υψηλότατα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και εκεί ως επί το πλείστον εξαντλείται.

Όσοι, ωστόσο, ονειρεύονται και ελπίζουν σε ανατροπές, είναι μάλλον αιθεροβάμονες. Για ένα πολύ απλό και προφανή λόγο. Για να υπάρξει ανατροπή, κάποιος πρέπει να την εμπνεύσει και να την προετοιμάσει. Να δημιουργήσει ένα όραμα και να καταφέρει να το κάνει όραμα όλων των απογοητευμένων. Να μετουσιώσει την οργή και την απογοήτευση σε κάτι νέο, με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι άλλωστε ιστορικά κατεγεγραμμένο ότι κάθε επανάστασης και κάθε ανατροπής προηγήθηκαν ανάλογες διεργασίες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Διαφωτισμό που προηγήθηκε της Γαλλικής Επανάστασης, το Νεοελληνικό Διαφωτισμό, τη Φιλόμουσο και τη Φιλική Εταιρεία που στο εξωτερικό οργάνωσε την Επανάσταση του 1821, την προετοιμασία της ανατροπής της χούντας των συνταγματαρχών το 1974 από εξόριστους και αυτοεξόριστους Έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες.

Σημείο αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις, οι διανοούμενοι, ο πνευματικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος. Σήμερα αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο πνευματικός κόσμος έχει σιγήσει. Μένει απλός θεατής των τεκταινομένων, κομμάτι κι αυτός του συστήματος. Διαβάζω κατά καιρούς απόψεις ορισμένων που διατείνονται ότι το πολιτικό σύστημα, βοηθούντων των ΜΜΕ, τους κρατά στο περιθώριο. Φοβάμαι ότι είναι απλή δικαιολογία. Και επί 7ετίας επιχειρήθηκε η φίμωσή τους, με μεθόδους που άρχιζαν από τη λογοκρισία και κατέληγαν σε φυλακίσεις και εξορίες, αλλά εκείνοι δεν συμβιβάστηκαν, δεν σιώπησαν .

Σήμερα που οι πολιτικοί ταγοί δεν μπορούν πια να εμπνεύσουν ιδέες και οράματα, η σιγή του πνευματικού κόσμου είναι ακόμη πιο εκκωφαντική. Η απουσία του ακόμη πιο έντονη και προκλητική. Κι όταν δεν υπάρχει το οραματικό στοιχείο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και θα δομηθεί μια κινηματική διαδικασία, η όποια αντίδραση θα έχει τη μορφή, στην καλύτερη περίπτωση των ασκεριών οργισμένου πλήθους στους δρόμους (οι πιο ρομαντικοί θα τις χαρακτηρίσουμε «εξεγέρσεις»), με βανδάλους μεταξύ αυτών, στη δε χειρότερη περίπτωση, τη μορφή του αντάρτικου των πόλεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ούτε ανατροπή, ούτε επανάσταση.
diakidirena 

Γιώργος Παπανδρέου: Επιχείρηση «καλύτερες ημέρες»

Ο Πρωθυπουργός θέλει να μεταδώσει εικόνα αισιοδοξίας καθώς ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ, παρά τις ανησυχίες στελεχών για τις μαύρες τρύπες της οικονομίας.
Επειτα από μια περίοδο αδράνειας, ξαφνικά, εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τις μηχανές της. Την παραμονή του ελέγχου από τους εκπροσώπους της τρόικας τα αρμόδια υπουργεία, Υποδομών και Οικονομίας, παρουσίασαν την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και για την «απόψυξη» των επενδύσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει και νέο Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία της ΔΕΘ. Ολόκληρη η κυβέρνηση θα κινείται στο εξής στους ρυθμούς της 3ης Σεπτεμβρίου και της ΔΕΘ και είναι φανερό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί στην πορεία αυτή να κλείσει, όσο είναι δυνατόν, τις «μαύρες τρύπες» της οικονομίας ώστε να ανοίξει μια νέα πολιτική σελίδα.

Το στοίχημα της ανάπτυξης
Το σύνθημά του θα είναι «Σώσαμε την Ελλάδα, επενδύουμε στην ανάπτυξη για να μην έχουμε ποτέ ξανά μνημόνια και επιτηρήσεις». Η προσδοκία για καλύτερες ημέρες όμως δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στη ρητορεία. Απαιτούνται και έργα. Εκεί η κυβέρνηση αλλού προχωρεί με γρήγορο βηματισμό και αλλού χωλαίνει. Πολλοί υπουργοί αλλά και βουλευτές θεωρούν απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ώστε να κινούνται όλοι στους ίδιους ρυθμούς. Ο Πρωθυπουργός όμως, μολονότι ζητεί να μη χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, μεταδίδει μια εικόνα αισιοδοξίας, την οποία δεν συμμερίζονται όλα τα στελέχη του.

Η ανάπτυξη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα για την κυβέρνηση και δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να κινηθούν οι επενδύσεις. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που επεξεργάζεται η κυρία Λούκα Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως της ζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να επισπεύσει την ολοκλήρωσή του, αναμένεται ότι θα κατατεθεί τελικώς στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Για να ολοκληρωθεί ταχύτερα το θεσμικό πλαίσιο χρειάστηκε να αναμειχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα, όπως π.χ. το Χωροταξικό για τις τουριστικές περιοχές, μια καθυστέρηση που ζημίωσε το κράτος κατά 1 δισ. ευρώ.

Η αποτελεσματικότητα του νόμου που έφτιαξε το υπουργείο Υγείας για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων αλλά και για τις καινούργιες προμήθειες εξαρτάται από τόσο πολλές προϋποθέσεις ώστε ήδη η προσπάθεια βρίσκεται υπό... επιτήρηση τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τους βουλευτές.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Π. Μπεγλίτη με τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη για το θέμα αυτό. Η ΕΑΒ εξασφάλισε εγκαίρως δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) όμως ζήτησαν δάνειο 180 εκατ. ευρώ, αλλά οι τράπεζες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία. Το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και παράλληλα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη σύμπτυξη των εργοστασίων.

1,7 δισ. ευρώ «τρύπα» στους ΟΤΑ
Η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ΟΤΑ υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από δανεισμό. Το ποσό αυτό δεν θεωρείται τεράστιο σε σύγκριση με το σύνολο του δημοσίου χρέους, προσμετρείται όμως στο έλλειμμα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έχει επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους στη διαδικασία δανεισμού των δήμων του «Καλλικράτη», με πιο σημαντική τη διάταξη ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των εσόδων του κάθε δήμου.

Πολλοί δήμαρχοι όμως απειλούν ότι θα καταφύγουν σύντομα στις τράπεζες για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Μειωμένα, σε σχέση με αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όμως επιμένουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν καλύπτουν προς το παρόν τη διαφορά.
tovima.gr

Μαλλιά - κουβάρια στη Ν.Δ.


Της κακομοίρας. Ο τίτλος του γνωστού θεατρικού αποδίδει απολύτως τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ., μετά την άσκηση δίωξης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κατά του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.
Στις αντιτιθέμενες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος επί του συγκεκριμένου θέματος, ήρθε την Παρασκευή να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος: Οτι στάλθηκε στη Βουλή η δικογραφία, μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει προ καιρού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για την αποστολή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στην Ε.Ε. Μια δικογραφία που βάζει στο στόχαστρο δύο ακόμη σημαίνοντα πολιτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τον πρώην τσάρο της Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αλλά και τον ένα εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος σήμερα, τον Δ. Αβραμόπουλο.
Και αν την Παρασκευή δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από άλλους, πλην των δύο ενδιαφερομένων, για το δεύτερο αυτό θέμα, ωστόσο η υπόθεση Αγγέλου επανέφερε το γνωστό για την αξιωματική αντιπολίτευση «γαϊτανάκι» τού όλοι εναντίον όλων, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στον Αντ. Σαμαρά.
Η πλέον εμφανής συνέπεια για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι ότι κάποιοι, μέσω της υπόθεσης Αγγέλου, επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο εσωκομματικό κάδρο της Ν.Δ. ως τον ηγέτη που μπορεί να επανέλθει ως σωτήρας στην περίπτωση «αποτυχίας» του νυν προέδρου της παράταξης.
Και βεβαίως η σχετική δημόσια δήλωση του Γ. Βουλγαράκη δεν ανησύχησε τη Ρηγίλλης, που ούτως ή άλλως τον έχει αποπέμψει από τον Μάιο. Του απάντησε άλλωστε -προφανώς εκφράζοντας και την ηγεσία της Ν.Δ. που απέστειλε αποσπάσματα της συνέντευξής της- και η Φωτεινή Πιπιλή, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό ζόμπι».
Η Ρηγίλλης όμως έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τις άλλες αντιτιθέμενες φωνές, που κάθε άλλο παρά αραγή δείχνουν την εικόνα της στην κοινή γνώμη.
Υπάρχουν τα στελέχη εκείνα που ζητούν να βγει και να μιλήσει ο Καραμανλής εδώ και τώρα για την υπόθεση του Βατοπεδίου, γιατί δεν μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να φορτώνεται τα λάθη των κυβερνήσεων Καραμανλή (Μανώλης, Μαρκόπουλος), τα οποία προφανώς απηχούν και την τελική άποψη της Ρηγίλλης. Επισήμως, πάντως, η Ν.Δ. περιορίστηκε στις αρχικές δηλώσεις των Αν. Νεράντζη και Π. Παναγιωτόπουλου, ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο το νόμο Καστανίδη, περί προστασίας μαρτύρων, μετονομάζοντάς τον μάλιστα σε «νόμο Μαντέλη», από το επώνυμο της κατηγορουμένης πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο τέως πρωθυπουργός, από την άλλη πλευρά, άφησε να διαρρεύσει μέσω κύκλων του ότι θα μιλήσει «όταν ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο κι όχι όταν του το επιβάλλουν η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα», στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αντ. Σαμαρά πως ο ίδιος χειρίζεται τα του οίκου του.
Εν μέσω όλων αυτών υπάρχουν και οι φωνές που ζητούν να καταβάλει η Ν.Δ. το -υψηλότατο είναι η αλήθεια- ποσό της εγγύησης των 400.000 ευρώ για τον Γ. Αγγέλου. Ο Ν. Νικολόπουλος ήταν αυτός που το εξέφρασε εμμέσως, δηλώνοντας πως ο ίδιος τηλεφώνησε στον Γ. Αγγέλου και του δήλωσε «είμαι εδώ». Ολα αυτά προδιαγράφουν πως η σύγκλιση Σαμαρά - Καραμανλή, που είχε διαφανεί στο προ μηνός συνέδριο της Ν.Δ., γίνεται ξανά απόκλιση, με άγνωστες τις τελικές συνέπειες για την παράταξη της Ν.Δ. 

Πόρισμα - φωτιά για σπατάλες άνω των 76 εκ. ευρώ στον ΕΟΤ!


Πάνω από 76 εκατ. ευρώ σπαταλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό «με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες» μέσω του διαφημιστικού προγράμματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κατά τη διετία 2008-2009! Το τεράστιο αυτό ποσό αφορούσε στο σύνολό του «διαφημιστικές ενέργειες» οι οποίες έγιναν εκτός προγραμματισμού, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες για τον σκοπό αυτόν πιστώσεις των αντίστοιχων ετών του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού.

Τα στοιχεία-φωτιά για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, στο πλαίσιο της προβολής του ελληνικού τουρισμού, περιλαμβάνονται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διενήργησε πολύμηνους ελέγχους στον ΕΟΤ κατόπιν εντολής του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Το πόρισμα (αριθμεί περίπου 180 σελίδες) διαβιβάστηκε ήδη στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο ΕΟΤ. Επίσης, κατόπιν εντολής του κ. Γερουλάνου η σημερινή διοίκηση του ΕΟΤ διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες που φέρουν υπάλληλοι και στελέχη του Οργανισμού.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στη διετία 2008-2009 οι διαφημιστικές ενέργειες του ΕΟΤ υλοποιήθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει καταρτισθεί ένα ενιαίο εγκεκριμένο διαφημιστικό πρόγραμμα στο οποίο να προσδιορίζονται οι αγορές-στόχοι και τα μέσα προβολής- με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής στις συνολικές δαπάνες ανά χώρα. Αντίθετα, «οι διαφημιστικές ενέργειες ήταν αποσπασματικές, καθώς οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονταν με αφορμή προτάσεις ενδιαφερομένων για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών»!

Σύμφωνα με το πόρισμα, «για την υλοποίηση των διαφημιστικών ενεργειών ο ΕΟΤ προχωρούσε κυρίως σε απευθείας αναθέσεις ή σε αναθέσεις κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η δημοσίευση σχετικών προσκλήσεων και χωρίς να ελέγχει εάν πράγματι συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Οι απευθείας αναθέσεις των εκτάκτων διαφημιστικών ενεργειών, που αποτελούσαν σχεδόν τον κανόνα, γίνονταν με διαδικασίες που δεν μπορούσαν να εγγυηθούν τη διαφάνεια. Μάλιστα, η ανάθεση παροχής υπηρεσιών διαφήμισης σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση των αρμοδίων οργάνων, κατά παράβαση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού και του Οικονομικού Κανονισμού του ΕΟΤ.

Οπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές, «η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων υπήρξε στην πλειονότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν μη σύννομη, ενώ η σύνταξη και υπογραφή τους γινόταν μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του συμβατικού αντικειμένου».
apolitistosteki

Ο Καραμανλής «άδειασε» και τον Αγγέλου

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαβλέποντας ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τον πλησιάζει επικίνδυνα, εμφανίζεται να δηλώνει στους συνομιλητές του άγνοια και ελαφρά απογοήτευση για το πρώην «δεξί του χέρι» 

Οι παλιές καλές εποχές. Τότε που ο Γιάννης Αγγέλου ήταν η σκιά του
 Κώστα Καραμανλή. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να διώξει τις... σκιές
 από πάνω του.
 
Οι παλιές καλές εποχές. Τότε που ο Γιάννης Αγγέλου ήταν η σκιά του Κώστα Καραμανλή. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να διώξει τις... σκιές από πάνω του.
«Αδειάζει» ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τον τελευταίο από τους στενούς του συνεργάτες, τον άλλοτε διευθυντή του Γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, όπως είχε κάνει παλαιότερα και με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Ο πρώην πρωθυπουργός διαβλέποντας ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τον πλησιάζει επικίνδυνα φαίνεται ότι επιλέγει για ακόμη μία φορά να διασώσει τον εαυτό του και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, εμφανίζεται να δηλώνει στους συνομιλητές του αποστασιοποίηση, άγνοια και ελαφρά απογοήτευση για το πρώην «δεξί του χέρι».
Οι ίδιες πηγές παρατηρούν πως μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση το ότι μία ημέρα πριν περάσει ο Γ. Αγγέλου το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, όπου ύστερα από μαραθώνια κατάθεση του επιβλήθηκε από την ανακρίτρια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.000 ευρώ, ο κ. Καραμανλής έπαιρνε το αεροπλάνο για το Παρίσι. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε γνωστό θέρετρο της Νότιας Γαλλίας. Στην συντροφιά του Κ. Καραμανλή ήταν και το ζεύγος Βαληνάκη. Σταθερή παρέα του πρώην πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια η... πιρουέτα του πρώην πρωθυπουργού πολύ λίγο φαίνεται ότι μπορεί να διασώσει την εικόνα του, αφού στην καλύτερη περίπτωση τον εμφανίζει ως έναν άβουλο και αδιάφορο πρωθυπουργό, που βρισκόταν αποκομμένος από τα πράγματα και είχε αφήσει τους στενούς του συνεργάτες να αλωνίζουν εξ ονόματός του και να αλώνουν τη δημόσια περιουσία.
Αυτή η γραμμή διαφοροποίησης του κ. Καραμανλή από τον Γ. Αγγέλου ενισχύεται και από την ίδια την κατάθεση του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει ότι «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία. Ήταν αντικειμενικώς αδύνατον. Το Γραφείο του πρωθυπουργού δεν υπεισερχόταν ποτέ στην ουσία των επιστολών, δεν αξιολογούσε το περιεχόμενό τους, διότι δεν είχε γνώση των παραμέτρων της όποιας υπόθεσης».
Πάντως η ξαφνική μεταστροφή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φαίνεται να παίρνει αποστάσεις και από την «επιστολή συνεργατών» του που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες, αφήνει έκθετο εκτός από τον Γ. Αγγέλου και τον διάδοχό του, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέσω των μηχανισμών του κόμματος βιάστηκε να προσφέρει απλόχερη στήριξη στον πρώην ισχυρό άντρα του Μαξίμου, μιλώντας για «πολιτική σκευωρία» και «κατασκευή ενόχων».
Η «άμυνα»
Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Αν. Νεράντζης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ενδιαφέρεται να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να κατασκευάσει δήθεν ενόχους εκ των προτέρων».
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Γ. Αγγέλου είναι αυτή της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, για την οποία, με βάση και το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, θεωρείται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Το όνομα του πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού βρίσκεται σε τουλάχιστον έξι καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων στις οποίες του αποδίδεται ο ρόλος του συντονιστή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Από το ’89 «δεξί χέρι»  του ΚαραμανλήΟι δρόμοι του Κώστα Καραμανλή και του Γιάννη Αγγέλου συναντήθηκαν -και μέχρι σήμερα δεν χώρισαν ποτέ- το 1989, όταν ο δεύτερος ανέλαβε να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε υποψήφιο βουλευτή και ανιψιό του ιδρυτή της ΝΔ.
Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου εκτός από στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή θεωρούνταν και ένας από τους πιο στενούς του φίλους.
Η φιλία και η συνεργασία τους κρατάει από τα χρόνια που ήταν και οι δύο νεαροί δικηγόροι στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή. Εκεί ο Γιάννης Αγγέλου είχε βρεθεί ως ασκούμενος δικηγόρος στις αρχές στης δεκαετίας του ’80, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στο γραφείο εγκαταστάθηκε και ο Κώστας Καραμανλής. Από τότε οι δύο είναι αχώριστοι στη ζωή και την καριέρα.
Ο Κώστας Καραμανλής έγινε κουμπάρος του Γιάννη Αγγέλου στον γάμο του με την Αλεξάνδρα, ιδιαιτέρα τότε του Αλέκου Καραμανλή, ενώ ο Αγγέλου εγκατέλειψε τη δικηγορία για να ακολουθήσει τον Κώστα Καραμανλή στην πολιτική του διαδρομή.
Το 1997, όταν ο Καραμανλής εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αγγέλου εγκαταστάθηκε στη Ρηγίλλης και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, σταδιακά επέβαλε την εκεί παρουσία του. Οι εκλογές του 2004 έστειλαν τον Καραμανλή στην πρωθυπουργική καρέκλα και ταυτόχρονα τον Αγγέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, στο διπλανό γραφείο του πρωθυπουργού.
Από αυτόν περνούσαν τα πάντα πριν φτάσουν στον πρωθυπουργό και ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι λειτουργούσε σε αρκετές περιπτώσεις ως αντ’ αυτού. Εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων του ήταν ο πρώτος αποδέκτης των καταγγελιών προς τον Καραμανλή και ο άνθρωπος που φαίνεται να είχε την πλήρη εικόνα για την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.
Ενώ είχε βγάλει τη φήμη του «διαχειριστή» των γαλάζιων σκανδάλων, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, βρέθηκε και ο ίδιος μπλεγμένος σε αυτό. Ηταν μάλιστα ο δεύτερος μετά τον κ. Ρουσόπουλο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού που το όνομά του ταυτίστηκε με το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Οσο η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Αγγέλου κατάφερνε να διατηρηθεί στο απυρόβλητο, ενώ κανένας δικαστικός λειτουργός δεν τον είχε καλέσει μέχρι σήμερα να καταθέσει για το θέμα.
Η κοινή τους πορεία
Τη δεκαετία του ’80 νεαροί δικηγόροι στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή
Το 1989 μαζί στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του νέου τότε υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ
Το 1997 δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ στη Ρηγίλλης
Το 2004 άνθρωπος-κλειδί του Μεγάρου Μαξίμου. Παραμένει πανίσχυρος για 5,5 χρόνια, όσο η ΝΔ ήταν στην εξουσία Κάν' το όπως με τον Ρουσόπουλο
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει μια μοναδική ευκολία να θυσιάζει τους στενούς του συνεργάτες και τους ανθρώπους στους οποίους στήριξε την πολιτική του σταδιοδρομία.
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Αγγέλου είναι τα δύο πρόσωπα με τα οποία ταυτίστηκε η άνοδος του κ. Καραμανλή στην εξουσία και η επί πεντέμισι χρόνια διατήρησή του στην πρωθυπουργία της χώρας.
Η πτώση και για τους δύο ήρθε με την υπόθεση του Βατοπεδίου και ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε να διαγράψει την κοινή τους πορεία μέσα σε μια νύχτα. Και αν σήμερα είναι η σειρά του κ. Αγγέλου, πριν από ενάμιση χρόνο ήταν η σειρά του κ. Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ταυτιστεί τόσο με τη διακυβέρνηση Καραμανλή που οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος πίστευαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς τον πρώην υπ. Επικρατείας.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής επεφύλασσε πάντα ευνοϊκή μεταχείριση για τον στενό του συνεργάτη (βρέθηκε δύο φορές σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), μέχρι τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ο Λογαριασμός
Eκατοντάδες εκατ. η ζημιά από το Αγιο... ντιλ
Τη γραμμη ότι τελικά δεν υπήρξε καμία ζημιά για το Δημόσιο από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ακολουθεί η ΝΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέχνασμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τότε που ήταν ακόμη κυβέρνηση. Με τη γνωστή απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου να αποδεχτεί την πρόταση της Μονής για επιστροφή στο Δημόσιο των ακινήτων που δόθηκαν στο Βατοπέδι και να παραιτηθεί από το δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα από τη ζημιά που υπέστη.
Με μια τέτοια αποδοχή όμως το Ελληνικό Δημόσιο εμφανιζόταν να αποδέχεται τους ισχυρισμούς της Μονής, δίνοντάς της ουσιαστικά επιχειρήματα και νομικά όπλα στα διεθνή δικαστήρια, όπου προτίθεται να προσφύγει.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναιρέσει την απόφαση Παπαθανασίου επέφερε καίριο πλήγμα στην τακτική συγκάλυψης του σκανδάλου της ΝΔ και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που ο Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ με αποτέλεσμα να προτείνει ακόμη και την παραπομπή του στην προανακριτική.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας καθένα ξεχωριστά από τα ακίνητα των ανταλλαγών. Ετσι στα τέλη του περασμένου μήνα κατατέθηκε η πρώτη αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που αφορά το εποικιστικό αγρόκτημα 180 στρεμμάτων στον Αγιο Αθανάσιο του Ν. Πέλλας και η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου 2011. Το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί να του επιδικαστεί για ηθική βλάβη το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
Τα 180 στρέμματα, στη λεγόμενη «Αράχοβα» της Βόρειας Ελλάδας, τον Αγιο Αθανάσιοεκτιμήθηκαν μόλις στα 360.000 ευρώ, όταν η πραγματική αξία τους είναι στα 30-40 εκατ. €.
Από τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης η Μονή εισέπραξε συνολικά 16.700.000 ευρώ από την ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ -μέτοχος σε αυτήν ήταν σε ποσοστό 30% η ίδια η Μονή!- και 2.572.620 ευρώ από μια δεύτερη πώληση οικοπέδων. Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα εισπράχθηκαν 41.000.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα 9.000.000 ευρώ που η αγοράστρια εταιρεία έκανε «δωρεά» στη Μονή την ίδια μέρα καταβολής του συμβατικού τιμήματος. Δηλαδή συνολικά η Μονή εισέπραξε 69.272.620 ευρώ.
Το μεγάλο πάρτιΜια σειρά ακινήτων, όπως της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, του Ξηροποτάμου Ιερισσού, του Γραμματικού, της Καλαμαριάς, του Λαυρίου κ.λπ., που η πραγματική αξία τους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αποτιμήθηκαν μόλις σε 7.005.304 και αναμένεται να διεκδικηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο με τον ίδιο τρόπο, σαν αυτόν που ακολούθησε στην περίπτωση του Αγίου Αθανασίου, με την κατάθεση αγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το ακίνητο της Ουρανούπολης έκτασης 8.600 στρεμμάτων, που με βάση τις αντικειμενικές αξίες εκτιμάται στα 8,5 εκατ. ευρώ, δόθηκε για 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ με τον αποχαρακτηρισμό του η πραγματική αξία του θα ξεπερνούσε τα 700-800 εκατ. ευρώ. Ετσι μέσα από αυτές τις αγωγές θα προκύψει αναλυτικά τι έγινε σε βάρος του Δημοσίου και ποια είναι η πραγματική αξία τους.
360 χιλιάδες  εκτιμήθηκαν τα 180 στρέμματα του Αγίου Αθανασίου όταν η πραγματική τους αξία φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ
69,2 εκατ.  εισέπραξε η Μονή από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
700 εκατ.  είναι η πραγματική αξία των 8.600 στρεμμάτων της Ουρανούπολης μετά τον αποχαρα?κτηρισμό. Εκτιμήθηκε για 1,1 εκατ. ευρώ 

Τεστ φίλαυτης αχαριστίας

http://3.bp.blogspot.com/_yzoFGpJjb0I/Sp9ME5hGkZI/AAAAAAAABLo/po_KUTOKYWM/s400/%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%96%CE%91+%CE%A3%CE%95+%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%9B%CE%97.jpgΠερισσότερο και από τα αποτελέσματα του stress test καθυστερεί ο Κώστας Καραμανλής· εννιά μήνες τώρα ο μοιραίος άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή δεν έχει βγάλει κιχ, δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση, δεν έχει ψελλίσει κάποια δικαιολογία, δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, δεν πήρε τον λόγο στο συνέδριο του κόμματός του- και τώρα δεν μιλάει ούτε για να υπερασπιστεί τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος, κατηγορούμενος για τα βατοπαιδευτικά, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 400.000 ευρώ και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Δεν λυπάται κανέναν ο Κώστας Καραμανλής: εγκατέλειψε αβοήθητο στους εκβιαστές τον Ζαχόπουλο που πήδηξε από το παράθυρο, ξεφορτώθηκε τον έμπιστό του Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον εξάδελφό του Μιχάλη Λιάπη, τον θείο του Αχιλλέα Καραμανλή, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Σάββα Τσιτουρίδη και άλλους, και άλλους- όχι επειδή διαφώνησαν πολιτικά μαζί του ή επειδή ήσαν κακοί στη δουλειά τους, αλλά όταν οι προσωπικές τους περιπέτειες τον άγγιξαν: Πετούσε συνεχώς έρμα από το αερόστατο για να κρατηθεί ο ίδιος ψηλά- τελικά έσκασε κάτω με χειρότερο τρόπο απ΄ όλους.
Δεν τον ενδιέφερε αν όσα σκανδαλώδη τούς αποδίδονταν ήταν αληθή ή ψευδή, αν ήσαν κλέφτες, ψεύτες, μοιχοί, παράνομοι, ανήθικοι· ούτε καν τον απασχόλησε ποτέ αν είχαν αποδώσει στις θέσεις που τους είχε εμπιστευθεί- αυτό έλειπε, πρωθυπουργός να ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Απλώς κάποια στιγμή τούς έκλεισε το μάτι και τους είπε «παιδιά, είστε άχρηστο βάρος· βγάλτε τα πέρα μόνοι σας από εδώ και πέρα» - και τους πέταξε.
Ηξερε ότι τόσα χρόνια στην εξουσία όλοι αυτοί είχαν αποκτήσει τα υλικά, πολιτικά και κοινωνικά εφόδια για να τα βγάλουν πέρα· αν όχι, τόσο το χειρότερο. Στο κάτω-κάτω, δεν τους είχε υιοθετήσει· σωστό- η αθλιότητα έγκειται στο ότι εξόντωσε τους δικούς του ανθρώπους για το δικό του προσωπικό συμφέρον, όχι για λόγους πολιτικούς, ή έστω κομματικούς. Δεν θυμάμαι να έχει ξανακάνει αρχηγός κόμματος κάτι τέτοιο. Μήπως θα πρέπει να καθιερωθεί και κάποιο τεστ φίλαυτης αχαριστίας, τεστ «ο εαυτούλης μου να είναι καλά»;
tovima.gr