Ο Πρωθυπουργός θέλει να μεταδώσει εικόνα αισιοδοξίας καθώς ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ, παρά τις ανησυχίες στελεχών για τις μαύρες τρύπες της οικονομίας.
Επειτα από μια περίοδο αδράνειας, ξαφνικά, εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τις μηχανές της. Την παραμονή του ελέγχου από τους εκπροσώπους της τρόικας τα αρμόδια υπουργεία, Υποδομών και Οικονομίας, παρουσίασαν την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και για την «απόψυξη» των επενδύσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει και νέο Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία της ΔΕΘ. Ολόκληρη η κυβέρνηση θα κινείται στο εξής στους ρυθμούς της 3ης Σεπτεμβρίου και της ΔΕΘ και είναι φανερό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί στην πορεία αυτή να κλείσει, όσο είναι δυνατόν, τις «μαύρες τρύπες» της οικονομίας ώστε να ανοίξει μια νέα πολιτική σελίδα.
Το στοίχημα της ανάπτυξης
Το σύνθημά του θα είναι «Σώσαμε την Ελλάδα, επενδύουμε στην ανάπτυξη για να μην έχουμε ποτέ ξανά μνημόνια και επιτηρήσεις». Η προσδοκία για καλύτερες ημέρες όμως δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στη ρητορεία. Απαιτούνται και έργα. Εκεί η κυβέρνηση αλλού προχωρεί με γρήγορο βηματισμό και αλλού χωλαίνει. Πολλοί υπουργοί αλλά και βουλευτές θεωρούν απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ώστε να κινούνται όλοι στους ίδιους ρυθμούς. Ο Πρωθυπουργός όμως, μολονότι ζητεί να μη χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, μεταδίδει μια εικόνα αισιοδοξίας, την οποία δεν συμμερίζονται όλα τα στελέχη του.
Η ανάπτυξη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα για την κυβέρνηση και δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να κινηθούν οι επενδύσεις. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που επεξεργάζεται η κυρία Λούκα Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως της ζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να επισπεύσει την ολοκλήρωσή του, αναμένεται ότι θα κατατεθεί τελικώς στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Για να ολοκληρωθεί ταχύτερα το θεσμικό πλαίσιο χρειάστηκε να αναμειχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα, όπως π.χ. το Χωροταξικό για τις τουριστικές περιοχές, μια καθυστέρηση που ζημίωσε το κράτος κατά 1 δισ. ευρώ.
Η αποτελεσματικότητα του νόμου που έφτιαξε το υπουργείο Υγείας για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων αλλά και για τις καινούργιες προμήθειες εξαρτάται από τόσο πολλές προϋποθέσεις ώστε ήδη η προσπάθεια βρίσκεται υπό... επιτήρηση τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τους βουλευτές.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Π. Μπεγλίτη με τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη για το θέμα αυτό. Η ΕΑΒ εξασφάλισε εγκαίρως δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) όμως ζήτησαν δάνειο 180 εκατ. ευρώ, αλλά οι τράπεζες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία. Το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και παράλληλα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη σύμπτυξη των εργοστασίων.
1,7 δισ. ευρώ «τρύπα» στους ΟΤΑ
Η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ΟΤΑ υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από δανεισμό. Το ποσό αυτό δεν θεωρείται τεράστιο σε σύγκριση με το σύνολο του δημοσίου χρέους, προσμετρείται όμως στο έλλειμμα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έχει επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους στη διαδικασία δανεισμού των δήμων του «Καλλικράτη», με πιο σημαντική τη διάταξη ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των εσόδων του κάθε δήμου.
Πολλοί δήμαρχοι όμως απειλούν ότι θα καταφύγουν σύντομα στις τράπεζες για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Μειωμένα, σε σχέση με αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όμως επιμένουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν καλύπτουν προς το παρόν τη διαφορά.
tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου