Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο Καραμανλής «άδειασε» και τον Αγγέλου

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαβλέποντας ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τον πλησιάζει επικίνδυνα, εμφανίζεται να δηλώνει στους συνομιλητές του άγνοια και ελαφρά απογοήτευση για το πρώην «δεξί του χέρι» 

Οι παλιές καλές εποχές. Τότε που ο Γιάννης Αγγέλου ήταν η σκιά του
 Κώστα Καραμανλή. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να διώξει τις... σκιές
 από πάνω του.
 
Οι παλιές καλές εποχές. Τότε που ο Γιάννης Αγγέλου ήταν η σκιά του Κώστα Καραμανλή. Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να διώξει τις... σκιές από πάνω του.
«Αδειάζει» ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τον τελευταίο από τους στενούς του συνεργάτες, τον άλλοτε διευθυντή του Γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, όπως είχε κάνει παλαιότερα και με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Ο πρώην πρωθυπουργός διαβλέποντας ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τον πλησιάζει επικίνδυνα φαίνεται ότι επιλέγει για ακόμη μία φορά να διασώσει τον εαυτό του και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, εμφανίζεται να δηλώνει στους συνομιλητές του αποστασιοποίηση, άγνοια και ελαφρά απογοήτευση για το πρώην «δεξί του χέρι».
Οι ίδιες πηγές παρατηρούν πως μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση το ότι μία ημέρα πριν περάσει ο Γ. Αγγέλου το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, όπου ύστερα από μαραθώνια κατάθεση του επιβλήθηκε από την ανακρίτρια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.000 ευρώ, ο κ. Καραμανλής έπαιρνε το αεροπλάνο για το Παρίσι. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε γνωστό θέρετρο της Νότιας Γαλλίας. Στην συντροφιά του Κ. Καραμανλή ήταν και το ζεύγος Βαληνάκη. Σταθερή παρέα του πρώην πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια η... πιρουέτα του πρώην πρωθυπουργού πολύ λίγο φαίνεται ότι μπορεί να διασώσει την εικόνα του, αφού στην καλύτερη περίπτωση τον εμφανίζει ως έναν άβουλο και αδιάφορο πρωθυπουργό, που βρισκόταν αποκομμένος από τα πράγματα και είχε αφήσει τους στενούς του συνεργάτες να αλωνίζουν εξ ονόματός του και να αλώνουν τη δημόσια περιουσία.
Αυτή η γραμμή διαφοροποίησης του κ. Καραμανλή από τον Γ. Αγγέλου ενισχύεται και από την ίδια την κατάθεση του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει ότι «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία. Ήταν αντικειμενικώς αδύνατον. Το Γραφείο του πρωθυπουργού δεν υπεισερχόταν ποτέ στην ουσία των επιστολών, δεν αξιολογούσε το περιεχόμενό τους, διότι δεν είχε γνώση των παραμέτρων της όποιας υπόθεσης».
Πάντως η ξαφνική μεταστροφή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φαίνεται να παίρνει αποστάσεις και από την «επιστολή συνεργατών» του που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες, αφήνει έκθετο εκτός από τον Γ. Αγγέλου και τον διάδοχό του, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέσω των μηχανισμών του κόμματος βιάστηκε να προσφέρει απλόχερη στήριξη στον πρώην ισχυρό άντρα του Μαξίμου, μιλώντας για «πολιτική σκευωρία» και «κατασκευή ενόχων».
Η «άμυνα»
Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Αν. Νεράντζης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ενδιαφέρεται να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να κατασκευάσει δήθεν ενόχους εκ των προτέρων».
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Γ. Αγγέλου είναι αυτή της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, για την οποία, με βάση και το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, θεωρείται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Το όνομα του πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού βρίσκεται σε τουλάχιστον έξι καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων στις οποίες του αποδίδεται ο ρόλος του συντονιστή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Από το ’89 «δεξί χέρι»  του ΚαραμανλήΟι δρόμοι του Κώστα Καραμανλή και του Γιάννη Αγγέλου συναντήθηκαν -και μέχρι σήμερα δεν χώρισαν ποτέ- το 1989, όταν ο δεύτερος ανέλαβε να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε υποψήφιο βουλευτή και ανιψιό του ιδρυτή της ΝΔ.
Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου εκτός από στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή θεωρούνταν και ένας από τους πιο στενούς του φίλους.
Η φιλία και η συνεργασία τους κρατάει από τα χρόνια που ήταν και οι δύο νεαροί δικηγόροι στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή. Εκεί ο Γιάννης Αγγέλου είχε βρεθεί ως ασκούμενος δικηγόρος στις αρχές στης δεκαετίας του ’80, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στο γραφείο εγκαταστάθηκε και ο Κώστας Καραμανλής. Από τότε οι δύο είναι αχώριστοι στη ζωή και την καριέρα.
Ο Κώστας Καραμανλής έγινε κουμπάρος του Γιάννη Αγγέλου στον γάμο του με την Αλεξάνδρα, ιδιαιτέρα τότε του Αλέκου Καραμανλή, ενώ ο Αγγέλου εγκατέλειψε τη δικηγορία για να ακολουθήσει τον Κώστα Καραμανλή στην πολιτική του διαδρομή.
Το 1997, όταν ο Καραμανλής εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αγγέλου εγκαταστάθηκε στη Ρηγίλλης και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, σταδιακά επέβαλε την εκεί παρουσία του. Οι εκλογές του 2004 έστειλαν τον Καραμανλή στην πρωθυπουργική καρέκλα και ταυτόχρονα τον Αγγέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, στο διπλανό γραφείο του πρωθυπουργού.
Από αυτόν περνούσαν τα πάντα πριν φτάσουν στον πρωθυπουργό και ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι λειτουργούσε σε αρκετές περιπτώσεις ως αντ’ αυτού. Εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων του ήταν ο πρώτος αποδέκτης των καταγγελιών προς τον Καραμανλή και ο άνθρωπος που φαίνεται να είχε την πλήρη εικόνα για την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.
Ενώ είχε βγάλει τη φήμη του «διαχειριστή» των γαλάζιων σκανδάλων, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, βρέθηκε και ο ίδιος μπλεγμένος σε αυτό. Ηταν μάλιστα ο δεύτερος μετά τον κ. Ρουσόπουλο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού που το όνομά του ταυτίστηκε με το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Οσο η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Αγγέλου κατάφερνε να διατηρηθεί στο απυρόβλητο, ενώ κανένας δικαστικός λειτουργός δεν τον είχε καλέσει μέχρι σήμερα να καταθέσει για το θέμα.
Η κοινή τους πορεία
Τη δεκαετία του ’80 νεαροί δικηγόροι στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή
Το 1989 μαζί στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του νέου τότε υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ
Το 1997 δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ στη Ρηγίλλης
Το 2004 άνθρωπος-κλειδί του Μεγάρου Μαξίμου. Παραμένει πανίσχυρος για 5,5 χρόνια, όσο η ΝΔ ήταν στην εξουσία Κάν' το όπως με τον Ρουσόπουλο
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει μια μοναδική ευκολία να θυσιάζει τους στενούς του συνεργάτες και τους ανθρώπους στους οποίους στήριξε την πολιτική του σταδιοδρομία.
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Αγγέλου είναι τα δύο πρόσωπα με τα οποία ταυτίστηκε η άνοδος του κ. Καραμανλή στην εξουσία και η επί πεντέμισι χρόνια διατήρησή του στην πρωθυπουργία της χώρας.
Η πτώση και για τους δύο ήρθε με την υπόθεση του Βατοπεδίου και ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε να διαγράψει την κοινή τους πορεία μέσα σε μια νύχτα. Και αν σήμερα είναι η σειρά του κ. Αγγέλου, πριν από ενάμιση χρόνο ήταν η σειρά του κ. Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ταυτιστεί τόσο με τη διακυβέρνηση Καραμανλή που οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος πίστευαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς τον πρώην υπ. Επικρατείας.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής επεφύλασσε πάντα ευνοϊκή μεταχείριση για τον στενό του συνεργάτη (βρέθηκε δύο φορές σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), μέχρι τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ο Λογαριασμός
Eκατοντάδες εκατ. η ζημιά από το Αγιο... ντιλ
Τη γραμμη ότι τελικά δεν υπήρξε καμία ζημιά για το Δημόσιο από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ακολουθεί η ΝΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέχνασμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τότε που ήταν ακόμη κυβέρνηση. Με τη γνωστή απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου να αποδεχτεί την πρόταση της Μονής για επιστροφή στο Δημόσιο των ακινήτων που δόθηκαν στο Βατοπέδι και να παραιτηθεί από το δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα από τη ζημιά που υπέστη.
Με μια τέτοια αποδοχή όμως το Ελληνικό Δημόσιο εμφανιζόταν να αποδέχεται τους ισχυρισμούς της Μονής, δίνοντάς της ουσιαστικά επιχειρήματα και νομικά όπλα στα διεθνή δικαστήρια, όπου προτίθεται να προσφύγει.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναιρέσει την απόφαση Παπαθανασίου επέφερε καίριο πλήγμα στην τακτική συγκάλυψης του σκανδάλου της ΝΔ και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που ο Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ με αποτέλεσμα να προτείνει ακόμη και την παραπομπή του στην προανακριτική.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας καθένα ξεχωριστά από τα ακίνητα των ανταλλαγών. Ετσι στα τέλη του περασμένου μήνα κατατέθηκε η πρώτη αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που αφορά το εποικιστικό αγρόκτημα 180 στρεμμάτων στον Αγιο Αθανάσιο του Ν. Πέλλας και η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου 2011. Το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί να του επιδικαστεί για ηθική βλάβη το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
Τα 180 στρέμματα, στη λεγόμενη «Αράχοβα» της Βόρειας Ελλάδας, τον Αγιο Αθανάσιοεκτιμήθηκαν μόλις στα 360.000 ευρώ, όταν η πραγματική αξία τους είναι στα 30-40 εκατ. €.
Από τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης η Μονή εισέπραξε συνολικά 16.700.000 ευρώ από την ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ -μέτοχος σε αυτήν ήταν σε ποσοστό 30% η ίδια η Μονή!- και 2.572.620 ευρώ από μια δεύτερη πώληση οικοπέδων. Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα εισπράχθηκαν 41.000.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα 9.000.000 ευρώ που η αγοράστρια εταιρεία έκανε «δωρεά» στη Μονή την ίδια μέρα καταβολής του συμβατικού τιμήματος. Δηλαδή συνολικά η Μονή εισέπραξε 69.272.620 ευρώ.
Το μεγάλο πάρτιΜια σειρά ακινήτων, όπως της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, του Ξηροποτάμου Ιερισσού, του Γραμματικού, της Καλαμαριάς, του Λαυρίου κ.λπ., που η πραγματική αξία τους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αποτιμήθηκαν μόλις σε 7.005.304 και αναμένεται να διεκδικηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο με τον ίδιο τρόπο, σαν αυτόν που ακολούθησε στην περίπτωση του Αγίου Αθανασίου, με την κατάθεση αγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το ακίνητο της Ουρανούπολης έκτασης 8.600 στρεμμάτων, που με βάση τις αντικειμενικές αξίες εκτιμάται στα 8,5 εκατ. ευρώ, δόθηκε για 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ με τον αποχαρακτηρισμό του η πραγματική αξία του θα ξεπερνούσε τα 700-800 εκατ. ευρώ. Ετσι μέσα από αυτές τις αγωγές θα προκύψει αναλυτικά τι έγινε σε βάρος του Δημοσίου και ποια είναι η πραγματική αξία τους.
360 χιλιάδες  εκτιμήθηκαν τα 180 στρέμματα του Αγίου Αθανασίου όταν η πραγματική τους αξία φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ
69,2 εκατ.  εισέπραξε η Μονή από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
700 εκατ.  είναι η πραγματική αξία των 8.600 στρεμμάτων της Ουρανούπολης μετά τον αποχαρα?κτηρισμό. Εκτιμήθηκε για 1,1 εκατ. ευρώ