Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μουδιασμένη η Γερμανία αναζητά ευθύνες για την τραγωδία στο Love Parade

Ευθύνες αναζητούν οι Γερμανοί για την τραγωδία στο Love Parade στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα. Τους διοργανωτές «δείχνουν» αυτόπτες μάρτυρες.

Την ώρα που διεξάγεται έρευνα για το συμβάν, επιζώντες καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για το συνωστισμό και άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση να υπάρξει μόνο μία είσοδος στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.

Τους διοργανωτές «δείχνουν» αυτόπτες μάρτυρες.

Την ώρα που διεξάγεται έρευνα για το συμβάν, επιζώντες καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για το συνωστισμό και άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση να υπάρξει μόνο μία είσοδος στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.


Η τραγωδία συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, στις 18:00 ώρα Ελλάδας, μέσα στη σήραγγα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, αιτία της τραγωδίας ήταν ο πανικός που προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν συγχρόνως μέσα στη σήραγγα, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 30 μ., η οποία αποτελούσε τη βασική οδό πρόσβασης στους χώρους της συναυλίας.

Η αστυνομία -η οποία διέθετε δύναμη 1.200 ανδρών- απέκλεισε το χώρο και καλούσε με μεγάφωνα να επιστρέψουν όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν. Όμως ξέσπασε πανικός και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.

Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι Γερμανοί τις εξελίξεις. Ο δήμαρχος του Ντούισμπουργκ δήλωσε ότι είναι νωρίς να αποδοθούν ευθύνες.

Οργή
Ωστόσο, οργή επικρατεί για τα αίτια της τραγωδίας.

Αξιωματούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον δήμαρχο Άντολφ Ζάουερλαντ να επιμένει ότι απαντήσεις θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο Αντ.Ζάουερλαντ δήλωσε ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο ασφαλείας πριν το Φεστιβάλ και τόνισε ότι «δεν υπήρχε λόγος να σκεφτεί κανείς ότι θα υπήρχε πρόβλημα».

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι οι Αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου.

«Στο τούνελ του θανάτου» είναι ο τίτλος του Spiegel, το οποίο μεταφέρει μερικές από τις ανατριχιαστικές σκηνές που διεξήχθησαν στη σήραγγα.

«Υπήρχαν πέντε ή έξι (σώματα) το ένα  πάνω στο άλλο» δηλώνει η 21χρονη Λένα, φοιτήτρια από το Έσσεν που βρέθηκε στη σκηνή της τραγωδίας. «Μερικοί φώναζαν για βοήθεια, άλλοι δεν έβγαζαν ούτε έναν ήχο».

«Στην αρχή είχε σχεδόν πλάκα» λέει ο φίλος της ο Τιμ, κρατώντας της το χέρι. «Όλοι τραγουδούσαν μαζί, ήταν μια φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα» λέει. «Δεν είναι αυτό το νόημα του Love Parade;» αναρωτιέται.

Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. «Ήμασταν στριμωγμένοι, υπήρχε ζέστη, δεν αντέχαμε. Όλοι ήθελαν να πάνε στο πάρτι ή απλά να φύγουν από το πλήθος» θυμάται ο Τιμ. Μερικοί ανέβηκαν σε σκάλες, έπεσαν στο πλήθος. Όταν έγινε αυτό, λέει η αστυνομία, ξέσπασε χάος.

Ένας Βρετανός DJ στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade δήλωσε ότι οι διοργανωτές του είπαν να συνεχίσει να παίζει μουσική μετά το θάνατο των 19 ανθρώπων.

«Οι διοργανωτές ήταν ανένδοτοι» δήλωσε ο DJ Μαρκ Νάιτ στο BBC και συνέχισε: «Μας είχαν πει λίγο πριν ότι πρέπει να παίξουμε, η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τον αντίκτυπο και εξ αιτίας του φόβου να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός».

Ο DJ που είχε παίξει μουσική στην ίδια εκδήλωση πριν από δύο χρόνια, είπε ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν έδιναν πληροφορίες για το τι είχε συμβεί ακριβώς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε για πέντε ώρες μετά την τραγωδία.

Ένας εκ των διοργανωτών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το φεστιβάλ Love Parade. 
ta nea