Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ο μεγάλος στόχος του ΠΑΣΟΚ για το νέο έτος!!!

Αλεξάκης Αλέξανδρος: «Τις Πταίει;»

http://4.bp.blogspot.com/_sJL-YU48gc8/S8wzwUTQS7I/AAAAAAAAAxI/CsLr5BQvsJQ/s1600/alexakis_alexandros.jpgΒιώνουμε πλέον καθημερινά τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και μιας καταστροφικής κινδυνολογίας, η οποία είτε λίγο είτε πολύ επηρεάζει τις ζωές όλων. Πολύς ντόρος λοιπόν τον τελευταίο καιρό για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τα σενάρια χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν. Ενώ κατά τον διευθύνων σύμβουλο της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της εντός τριετίας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν την ίδια στιγμή αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ατελείωτες λοιπόν συζητήσεις και χιλιάδες τόνοι μελανιού καταναλώνονται καθημερινά για την εγχώρια και διεθνή κρίση, τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και στο κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει την χρεωκοπία της Πατρίδας μας. Είναι νωπά στην μνήμη μας τα σενάρια που προέβαλλαν τα ΜΜΕ πριν λίγο καιρό. Ένα από αυτά έλεγε ότι η χρεωκοπία είναι δεδομένη και έτσι δεν θα εξασφαλίζαμε το δεύτερο πακέτο στήριξης. Ενώ ένα άλλο μιλούσε για επιστροφή της χώρας στην δραχμή ! Λίγους μήνες μετά γνωρίζουμε ότι το δεύτερο αλλά και το τρίτο πακέτο εξασφαλίστηκαν και τα σενάρια της δραχμής ήταν δημιούργημα της φαντασίας κάποιων.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, θα δούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης από την ίδρυση μας. Μιλάμε σήμερα για μία καταρρακωμένη οικονομία η οποία όμως φαίνεται να ξεκινάει την κατρακύλα το 1824, όταν μας δόθηκε το πρώτο υπέρογκο δάνειο από την Αγγλία. Ένα δάνειο με ληστρικούς όρους το οποίο πήραμε για τα έξοδα της Επανάστασης. Ο Κουντουριώτης προσφεύγει στην Αγγλία, συνάπτοντας δύο δάνεια για τις ανάγκες του Αγώνα, η αδυναμία όμως καταβολής των τοκοχρεολυσίων θα οδηγήσει στην πρώτη πτώχευση (1827). Ο φαύλος κύκλος για την ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει. Νέοι επαναλαμβανόμενοι δανεισμοί αλλά και τρείς ακόμα πτωχεύσεις (1843,1893,1932) ακολουθούν. Η Ελλάδα ήταν ένας εξαιρετικός πελάτης όλα αυτά τα χρόνια και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι. Ποιος ευθύνεται λοιπόν αναρωτιόμαστε όλοι σήμερα, για την κατάσταση της πατρίδας μας;;; «Τις Πταιει» λοιπόν για την κατάντια μας;;; Διότι για κάθε τι που συμβαίνει υπάρχει και αιτία.
Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε άσχημη κατάσταση: Το κράτος έχει έσοδα (βασικά από φόρους) περίπου 50 δις ευρώ το χρόνο και χρωστάει 326 δις (125% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) . Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν στη χώρα οι πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Ένα κράτος που δανείζεται για να εξυγιανθεί οικονομικά, μοιάζει με γυναίκα που πορνεύεται για να φτιάξει προίκα ! Όταν η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείτε είναι άσωτη και χωρίς κανένα απολύτως μέτρο οι επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας είναι άμεσες. Όπως επίσης άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μίας χώρας έχουν και οι οικονομικές στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και η αξιοπιστία της απέναντι στους πιστωτές της. Συμπεραίνουμε οπότε ότι η οικονομική κατάντια της χώρας είναι καθαρά αποτέλεσμα της κατάντιας του πολιτικού μας συστήματος. Διότι περί κατάντιας πρόκειται όταν φέρνουμε στο μυαλό μας το υψηλό δημόσιο χρέος και τις πολιτικές παρεμβάσεις ξένων κεφαλαιούχων, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν δάνεια με στόχο τον έλεγχο της Ελλάδας. Κατάντια του πολιτικού μας συστήματος είναι η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, το τεράστιο εξωτερικό χρέος, οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, οι υπέρογκες δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό, η αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και η κατάχρηση δημόσιου πλούτου.
Είναι εμφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Είναι αρκετά δύσκολο για την Πατρίδα να ανακάμψει και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εμπεριέχουν σαφώς τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων και βαθιάς ύφεσης. Από την άλλη η μη επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων θα σήμαινε αυτόματα και την μη χορήγηση του δανείου. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι σε εκείνη την περίπτωση δεν θα είχαμε επανάληψη της χρεωκοπίας του 1893;;; Διότι το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χ.Τρικούπη και η κήρυξη της Ελλάδας σε πτώχευση μπορεί να έγινε με αφορμή την βίαιη ανθελληνική εκστρατεία στο εξωτερικό και την επιβολή δυσβάστακτων μέτρων, θα είχε όμως αποφευχθεί αν μας είχε χορηγηθεί το δάνειο.
Δεν ξέρω ειλικρινά αν τελικά χρεοκοπήσουμε τον άλλο μήνα ή επιστρέψουμε στη δραχμή μετά Χριστούγεννα. Αυτό που πραγματικά ξέρω είναι ότι ιστορικά έχουμε αποδείξει ότι όταν διακυβεύεται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας, η Ελλάδα πάντα ξεπερνά τον εαυτό της. Αν και μια μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα, η Ελλάδα σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της τα κατάφερε και πορεύτηκε στον χρόνο ελεύθερη και περήφανη. Η εγκυκλοπαίδεια Brittanica, αναφέρει: « Ο έντονος πατριωτικός ζήλος των Ελλήνων είναι συγκρίσιμος με εκείνον των Ούγγρων. Δύναται να εκφυλισθεί σε αλαζονεία και δυσανεξία· ενίοτε τυφλώνει την κρίση τους και τους εμπλέκει σε απερίσκεπτα εγχειρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά παρέχει την καλύτερη εγγύηση για την τελική επίτευξη των εθνικών στόχων τους».
Με οδηγό την ιστορία μας λοιπόν, ας δώσουμε μια ακόμα μάχη για την νέα γενιά που καλείτε να πληρώσει έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχει καμία ευθύνη. Μία μάχη για την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας, την οποία για δεκαετίες είχαν απεμπολήσει στο όνομα της δανειοδοτούμενης ευημερίας. Ήρθε ο καιρός να αποδείξουμε με πράξεις, αυτό που έγραφε στον περίφημο «Φάουστ» ο Γερμανός διανοητής Γκαίτε (1749-1832), ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ισούται με το μεγαλείο των θεών.
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Aναπλ. Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
Alexakis_Alexandros@yahoo.com
 

Με διαδικασία "κατεπείγοντος"...

Του Θανάση Νικολαΐδη
thanikolaidi@gmail.com  

ΕΧΟΥΜΕ και τη μαρτυρία του Προέδρου. Την αγανάκτησή του, προσαρμοσμένη στους κανόνες του αξιώματος και την παραίνεσή του για τιμωρία παρανόμως πλουτησάντων. Δίπλα σ’ εκείνην του Στρος Καν και στο πνεύμα του ΔΝΤ που (μας) παροτρύνει «φυλακίστε ενόχους πολιτικούς». Και ποιοι να’ ναι οι ένοχοι; Δεν έχουμε κατάλογο-έχουμε αισθητήριο. Δεν είχαν τσίπα-είχαν παράνομο πλούτο, που τον αυγάτισαν στη θαλπωρή της κρατικής (και κοινωνικής) αδιαφορίας και τον εξήγαγαν με άνεση. Απ’ τον φακελάκια μεγαλογιατρό που έκανε χρήμα τον ανθρώπινο πόνο δηλώνοντας πενταροδεκάρες στη εφορία, μέχρι τον μιζαδόρο της εξουσίας που τα ασφάλισε με κωδικούς στις ελβετικές τράπεζες.
ΗΤΑΝ σαφής ο Πρόεδρος-δεν είναι σαφείς οι φορείς της...
 εξουσίας (γενικά) και οι σημερινοί, που καλούνται να βγάλουν το φίδι κ.λπ. Και, βέβαια, μας θυμίζουν τον κ. Παυλίδη με τον παλλόμενο δείκτη του χεριού του αρνητικά απέναντι σε… ομοϊδεάτες, που τον ήθελαν σε ρόλο Ιφιγένειας. Για τα κρίματα και τις μίζες τους. Για συμβολικό συγχωροχάρτι σύμπαντος του πολιτικού κόσμου, που δεν θέλει αποκαλύψεις, δεν γουστάρει «κρεμάλες».
ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ την αγωνία (κάποιων τέως και νυν) πολιτικών, τις αντιστάσεις και την άμυνά τους, μην έρθει η σειρά τους. Την πολιτική δεν κατανοούμε που τη μοστράρουν αμαρτωλή απέναντί μας και δεν την κουνάνε ρούπι για τον εξαγνισμό της. Κι αν οι σημερινοί το παίζουν τολμηροί και ανάλγητοι σε αδύναμους, αποφασιστικοί στο όνομα της «σωτηρίας», δείχνουν χειροπιαστή αδυναμία στους έχοντες, κατέχοντες, κλέψαντες και κατέχοντες. Με τη σέσουλα στον κοσμάκη, με το σταγονόμετρο στους καραμπινάτους κλέφτες και κλεφταράδες. Με έργα και «έργα» στους πρώτους, με λόγια στους δεύτερους. Με ρόπαλο στους αδύναμους, με τη βεντάγια στους χαϊδεμένους. Κι αν «τώρα που γυρίζει», με τα νεύρα του κοσμάκη τεντωμένα και με την οργή του στα
ύψη, δεν δώσει πειστικό δείγμα των προθέσεων και της στάσης της απέναντι σε (μεγαλο)κλέφτες, αύριο θα’ ναι αργά.
ΑΥΤΑ για την Κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα, για τον πολιτικό μας κόσμο κι ό,τι περίσσεψε, για ‘μας τους ίδιους. Τον λαό «τον μικρό τον μέγα» που κατάντησε, εν πολλοίς, μικρός. Με τους Χατζηαβάτηδες έξω απ’ το Σαράι, ικέτες και (πολλούς) προσκυνημένους για το ξεροκόμματο και για την εύνοια του Πασά. Μη γελιόμαστε για το μόρφωμα που το’ παμε Κράτος ελληνικό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Κι επειδή με λόγια και παραινέσεις δεν γίνεται δουλειά, να ξεκινήσουμε σκληρά, λιτά και αποτελεσματικά. Στο κελί, με χειροπέδες (και όχι για τα μάτια) κλέφτες μιζαδόρους και κλεφταράδες. «Εδώ και τώρα», με τη διαδικασία του… κατεπείγοντος. «Καιροί γαρ ου μενετοί». 
press-gr

«Πρέπει να αλλάξει η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης»

http://assets.tanea.gr/files/2011-01-03/thumbs/ypourg_450x.jpgΤην ανάγκη θέσπισης του ευρωομολόγου επισήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Ευρωομόλογο.
Εμείς τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά «υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και η Ευρώπη θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς».
Αυτά τα προβλήματα, όπως τόνισε, «έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις».
Αυτό που συζητείται, πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα «πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος».
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός και ήδη η χώρα συμβάλλει σε όλες τις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη «στα του οίκου μας» και να κάνει τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα» και «θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του θέματος, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή «συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των Περιφερειών».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Β. Παπανδρέου: «Όχι αποφάσεις εκ των υστέρων»
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε μετά τη σύσκεψη η επικεφαλής της επιτροπής για τη συγκέντρωση των υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, Βάσω Παπανδρέου.
Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να παίρνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων».
Επιπλέον, η επικεφαλής της επιτροπής ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους».
Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Παπαδήμο και την κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, και οι Θ. Πάγκαλος, Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ.Δρούτσας, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Ρ.Βάρτζελη, Ν.Αθανασάκης, Π.Ευθυμίου, Β.Έξαρχος, Μ.Καρχιμάκης, Ντ.Βρεττός, Άννυ Ποδηματά, Π.Οικονόμου, Ηλ.Μόσιαλος και Στ.Λαμπρινίδης.

Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Εν τω μεταξύ, να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα να κατατεθεί νομοθετική πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Ήδη από το πρωί ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις για το θέμα.
Στην πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εξετάστηκε η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της.
Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι εάν ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ θέσουν ένα ζήτημα, η Κομισιόν οφείλει να υποβάλει νομοθετική πρόταση επ' αυτού.
Εφόσον η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για το ευρωομόλογο ευοδωθεί, αφενός η Κομισιόν θα υποχρεωθεί να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοσή του θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σημειώνεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η έκδοση ευρωομολόγου συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

ΤΑ ΝΕΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...

tanea.gr