Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Πρέπει να αλλάξει η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης»

http://assets.tanea.gr/files/2011-01-03/thumbs/ypourg_450x.jpgΤην ανάγκη θέσπισης του ευρωομολόγου επισήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Ευρωομόλογο.
Εμείς τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά «υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και η Ευρώπη θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς».
Αυτά τα προβλήματα, όπως τόνισε, «έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις».
Αυτό που συζητείται, πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα «πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος».
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός και ήδη η χώρα συμβάλλει σε όλες τις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη «στα του οίκου μας» και να κάνει τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα» και «θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του θέματος, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή «συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των Περιφερειών».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Β. Παπανδρέου: «Όχι αποφάσεις εκ των υστέρων»
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε μετά τη σύσκεψη η επικεφαλής της επιτροπής για τη συγκέντρωση των υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, Βάσω Παπανδρέου.
Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να παίρνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων».
Επιπλέον, η επικεφαλής της επιτροπής ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους».
Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Παπαδήμο και την κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, και οι Θ. Πάγκαλος, Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ.Δρούτσας, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Ρ.Βάρτζελη, Ν.Αθανασάκης, Π.Ευθυμίου, Β.Έξαρχος, Μ.Καρχιμάκης, Ντ.Βρεττός, Άννυ Ποδηματά, Π.Οικονόμου, Ηλ.Μόσιαλος και Στ.Λαμπρινίδης.

Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Εν τω μεταξύ, να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα να κατατεθεί νομοθετική πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Ήδη από το πρωί ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις για το θέμα.
Στην πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εξετάστηκε η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της.
Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι εάν ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ θέσουν ένα ζήτημα, η Κομισιόν οφείλει να υποβάλει νομοθετική πρόταση επ' αυτού.
Εφόσον η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για το ευρωομόλογο ευοδωθεί, αφενός η Κομισιόν θα υποχρεωθεί να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοσή του θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σημειώνεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η έκδοση ευρωομολόγου συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

ΤΑ ΝΕΑ