Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Προ των πυλών σαρωτικός ανασχηματισμός

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για...
τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από τα Καλάβρυτα πως θα επιμείνει στο δρόμο της συναίνεσης επιδιώκοντας τη διακομματική συνεννόηση, ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζεται και για ανασχηματισμό.

Μάλιστα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου, εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός στην κατεύθυνση σημαντικής μείωσης των υπουργικών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ενώ ο ανασχηματισμός αποτέλεσε το αντικείμενο των συσκέψεων του κ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες την προηγούμενη Πέμπτη.

Όπως όλα δείχνουν θα προηγηθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή και μια συμφωνία με την τρόικα.

Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης

Το νέο σχήμα, που θα προκύψει, θα είναι «εκτάκτων αναγκών», καθώς θα αναλάβει να υλοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν αποκλείεται η είσοδος τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, οι οποίοι θα έχουν την κάλυψη του πρωθυπουργού και θα αναλάβουν τις «επικίνδυνες αποστολές» των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου ήδη ακούγονται ονόματα εξωκοινοβουλευτικών, που ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να τους δώσει υπουργικό «δακτυλίδι.»

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί «διακαή πόθο» του κ. Παπανδρέου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τραπεζίτες, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές περί αποφασιστικότητας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου αναφέρονται στα ονόματα του Τάκη Αράπογλου, του Απόστολου Ταμβακάκη, του Βασίλη Ράπανου αλλά και του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα. Δεν πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά η είσοδος στελεχών άλλων κομμάτων, καθώς θα τονώσει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί εθνικής προσπάθειας.

Μικρό και ευέλικτο σχήμα

Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και ευέλικτο, κάτι που θα εκτιμήσουν οι αγορές αλλά και οι δανειστές της χώρας. Το σενάριο προβλέπει θέσεις 12 υπουργών, 12 αναπληρωτών υπουργών και το πολύ 4-5 υφυπουργούς.

Πέραν των τεχνοκρατών, πολλοί είναι οι εν αναμονή υπουργοί.

Έλενα Παναρίτη, Γιώργος Φλωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, οι έμπειροι Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας αλλά και ο Κώστας Καρτάλης είναι μερικές από τις εφεδρείες που πιθανώς θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Ο ανασχηματισμός, εξάλλου και η προσμονή της υπουργοποίησης «φυλάει τα έρμα» ενόψει του Μεσοπρόθεσμου και για αυτό τοποθετείται χρονικά μετά την ψήφιση του Προγράμματος στη Βουλή.

Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι θα φύγουν και κυρίως ποιοι κορυφαίοι θα φύγουν.

Ο γρίφος

Γρίφος για τον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή του τουλάχιστον από το υπουργείο της πλατείας Συντάγματος.

Πιθανή είναι η μετακίνησή του σε κάποιο πιο «ασφαλές» υπουργείο. Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο μετά και την πρόσφατη κόντρα του με τον πρωθυπουργό για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να εμπιστεύεται τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του( Ραγκούσης, Γερουλάνος, Παμπούκης, Δρούτσας) και θα είναι έκπληξη η απομάκρυνση ενός εξ αυτών. Δεν αποκλείεται η «θυσία» της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, που τόσο έχει ‘ενοχλήσει» την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα πάει με νέο σχήμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
newsbomb.gr
24ωρο

Ας υποκλιθούμε όλοι στην Μπαρτσελόνα

29 Μαΐου, 2011
Ας υποκλιθούμε όλοι στην Μπαρτσελόνα

Η πλάκα τελείωσε! Νομίζω ότι όλοι πρέπει να υποκλιθούμε στο μεγαλείο αυτής της ομάδας. Η Μπαρτσελόνα παίζει το ποδόσφαιρο του μέλλοντος, κι ευτυχώς για όλους εμάς, που σταθήκαμε τυχεροί και το είδαμε καμιά δεκαριά χρόνια, νωρίτερα.

Ο τίτλος τα λέει όλα! Η «Μπάρτσα» έκανε ακόμη και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ να φαντάζει μικρή ομάδα στο Γουέμπλει.
Το δεύτερο ημίχρονο του τελικού, καλό είναι να μοιραστεί σε DVD από την UEFA, σε όλους τους προπονητές ποδοσφαίρου.
Οι Καταλανοί δίδαξαν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και το τελικό 3-1, φαντάζει φτωχό.
Δώδεκα κλασικές ευκαιρίες για τους νικητές, 63% κατοχή μπάλας, με τους μέσους της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης να έχουν ποσοστά πάνω από το 90% σε σωστές πάσες!
Τελικά όταν παίζει η ομάδα του Γκουαρντιόλα, οι αριθμοί λένε την αλήθεια….
Στο πρώτο ημίχρονο, αν και οι Ισπανοί προηγήθηκαν γρήγορα με τον Πέδρο, η άμεση αντίδραση της Γιουνάιτεντ και το γκολ του Ρούνει, ισορρόπησε το ματς και όλα έδειχναν ότι θα οδηγηθούμε, σε βραδιά θρίλερ.
Μόνο που η παρέα του Μέσι το καλύτερο το κράταγε για το τέλος. Στην επανάληψη, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση της και ισοπέδωσε τους «μπέμπηδες».
Τολμώ να πω ότι αυτή η Μπαρτσελόνα δεν έχει αντίπαλο και τώρα το μόνο που της απομένει, είναι να δούμε όλοι εμείς πόσο μπορεί να εξελίξει το ποδόσφαιρο που παίζει. Αν και για μένα είναι κομματάκι δύσκολο, γιατί απλά η «Μπάρτσα» αγγίζει το τέλειο.
Συγχαρητήρια αξίζει και η Μάντσεστερ του Φέργκιουνσον, που δεν άλλαξε στιγμή την φιλοσοφία και το πλάνο της, κοίταξε στα μάτια την αντίπαλο της αλλά δυστυχώς η ομάδα του Γκουαρντιόλα είναι «αγενής»!
Πολλά μπράβο σε όλους τους παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης που επέλεξαν στο φινάλε το τρόπαιο του champions league να παέι στα χέρια του Αμπιντάλ αν και δεν είναι ο αρχηγός. Όλοι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απόψε κατέκτησαν ένα ακόμη τρόπαιο νικώντας τους «κόκκινους διάβολους». Ο Αμπιντάλ νίκησε και τον καρκίνο!
aixmi.gr

Ελλάδα-Πορτογαλία: ο βιασμός της Δημοκρατίας

Για «αναγκαστική παύση της δημοκρατίας» σε Πορτογαλία και Ελλάδα κάνει λόγο ο συντάκτης της εφημερίδας Financial Times Deutschland, Peter Ehrlich, τονίζοντας πως οι πολίτες έχουν ξεμείνει από πολιτικές επιλογές, μιας και οι αποφάσεις παίρνονται πλέον έξω από τα σύνορα των χωρών τους. 
 «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας αφού, όπως είπε, η συνταγή για τη θεραπεία της ελληνικής κρίσης «αποδείχθηκε εσφαλμένη».
Ο Σαμαράς όμως αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα: Η ΕΕ και το ΔΝΤ πιθανότατα θα τον αναγκάσουν να υποστηρίξει την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, μιας και θέτουν ως προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση της δανειακής βοήθειας, τη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων.
Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όλοι συμφώνησαν πως η πολιτική τύχη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο, το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως το 2015, δηλαδή μετά τις επόμενες εκλογές. Για το λόγο αυτό, οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν τη συναίνεση μακροπρόθεσμα.
Ο Σαμαράς μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει κάποια άλλη πολιτική. Ο κρατικός προϋπολογισμός καταρτίζεται πλέον στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και την Ουάσιγκτον.
Η δημοκρατία είναι το ίδιο περιορισμένη και στην Πορτογαλία, αλλά και την Ιρλανδία, που έχουν λάβει επίσης μεγάλα δάνεια. Σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο, οι οίκοι αξιολόγησης φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τα πολιτικά περιθώρια της αντιπολίτευσης, υπό τη συνεχή απειλή υποτίμησης των κρατικών ομολόγων τους.
Όπως σημειώνει ο πολιτειολόγος Michael Zürn, οι διεθνείς οργανισμοί «επεμβαίνουν όλο και πιο βαθιά σε εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και παρακάμπτουν τη λογική της εθνικής κυριαρχίας». Ειδικά στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία πριν από 2000 χρόνια, η βασική αρχή της δημοκρατίας δεν υπάρχει πια...
Η τρόικα, δηλαδή οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, υπαγορεύει πλέον τις αποφάσεις για τις οποίες η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα διαφωνούσαν έντονα υπό κανονικές συνθήκες.
Το μήνυμα των αγορών ήταν σαφές: Απαγορεύεται να αλλάξει το οτιδήποτε στην πολιτική λιτότητας των Σοσιαλιστών. Έτσι, είναι απολύτως λογικό που το νέο κίνημα διαμαρτυρίας στην Ισπανία, απαιτεί μια ριζικά νέα αρχή.
Τα ελληνικά συνδικάτα προγραμματίζουν ήδη την επόμενη γενική απεργία. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει κανείς απεργώντας, τη λειτουργία των χρηματαγορών και του Ταμείου διάσωσης.»
tvxs 
vathiprassino.blogspot.com

Μας κλέψανε τα όνειρα, θα τους κλέψουμε τον ύπνο!

Μας κλέψανε τα όνειρα, θα τους κλέψουμε τον ύπνο!«Μας κλέψανε τα όνειρα, θα τους κλέψουμε τον ύπνο» λέει το σύνθημα στο πλακάτ! Και πόσο δίκιο έχει αλήθεια! Η ώρα του αγώνα έφτασε συμπολίτες, η ώρα της τιμής και της λευτεριάς! Μην παρασύρεστε από όσους θέλουν να καταντήσουν τις πλατείες που διαδηλώνετε σε απολιτίκ «εξευρωπαϊσμένα» πανηγυράκια… Βγείτε στους δρόμους, διαδηλώστε, φωνάξτε, συζητήστε μεταξύ σας, γνωριστείτε με τους συμπατριώτες σας, αυτο-οργανωθείτε σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα φέρει την ανατροπή! Μην επιτρέψετε στους κυβερνώντες να σας εκτονώσουν και να σας στείλουν σπίτια σας! Βγήκατε στους δρόμους, η αρχή έγινε, το επόμενο βήμα είναι να γίνετε εσείς, ο λαός, η κυβέρνηση του τόπου! Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, δεν είστε αγανακτισμένοι, είστε αποφασισμένοι! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
tsantiri.gr