Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Επέμεναν στους ίδιους παίχτες και υπουργούς...‏


Επέμεναν στους παίχτες και στους υπουργούς...
Ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ έκανε έκκληση στους φιλάθλους να γεμίσουν το γήπεδο στον αγώνα με το Λουξεμβούργο, κάτι που δεν έκαναν με τη Λετονία. Θυμίζει τον Κώστα Καραμανλή που βλέποντας την μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, ζήτησε από τους οπαδούς του να σπεύσουν να ψηφίσουν στις εθνικές...Προπονητής και πρωθυπουργός το 2004 ήσαν θριαμβευτές ο καθένας στο τομέα του, αλλά το 2009 τους βρήκε με χαμένο κύρος... Αιτία η επιμονή τους να διατηρούν ο ένας στη σύνθεση της ομάδας και ο άλλος στο κυβερνητικό σχήμα, τους ίδιους παίχτες και υπουργούς, που δεν ανταποκρινόντουσαν στα καθήκοντά τους...Να λοιπόν, που εξέδρα και κάλπτη τιμωρούν...
Γράφει ο ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΣ

Η Τίνα Μπιρμπίλη «κατεδαφίζει» τον Γ. Σουφλιά

Ο πόλεμος των γενεών σε όλο του το μεγαλείο βρίσκει εφαρμογή στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η 39χρονη και παντελώς άγνωστη μέχρι πρότινος, Τίνα Μπιρμπίλη, «κατεδάφισε» με την μια έναν… βαρόνο της πολιτικής, το 68χρονο Γιώργο Σουφλιά.
Ούτε τέσσερις ημέρες στον υπουργικό θώκο και η κ. Μπιρμπίλη έκανε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες το έργο Σουφλιά (για το οποίο είχε δακρύσει στην τελετή παραλαβής – παράδοσης) δεν υπάρχει, δεν υφίσταται πια. 5,5 χρόνια κυβερνητικού έργου στον τομέα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας γκρεμίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από το ΠΑΣΟΚ. Τι είπε η κ. Μπιρμπίλη;
1. Αλλάζει το χωροταξικό για τον τουρισμό και επανεξετάζονται τα ειδικά χωροταξικά για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία. Τα πολυδιαφημισμένα σχέδια του κ. Σουφλιά μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι και θα ανακοινωθούν σημαντικές αλλαγές. Πέραν του γεγονότος ότι δημιουργείται μια σύγχυση στους υποψήφιους επενδυτές, κοινή συνισταμένη ήταν ότι τα χωροταξικά και ειδικά αυτό του τουρισμού “έμπαζαν” από παντού. Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για καταστροφή παραθαλάσσιων περιοχών, τουριστικά Project μαμούθ και υποβάθμιση τύπου… Ισπανίας.
2.Από την αρχή μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Που δηλαδή και πώς θα μπορούμε να κτίσουμε τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο που είχε καταθέσει ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο για μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων, για επέκταση στα Μεσόγεια, νέους οδικούς άξονες. Παράλληλα, δεν είχε ληφθεί υπόψη και η καταστροφή των δασών της Αττικής που καθιστά πλέον αλλαγή των σχεδιασμών.
3. Ημιυπαίθριοι και τακτοποίηση τέλος. Νέο νόμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ανακοίνωσε η κ. Μπιρμπίλη. Επίσης, αλλαγές στην απόσυρση των αυτοκινήτων που χαρακτηρίζεται εισπρακτικό μέτρο και όχι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Αλλαγές τέλος και στα λεγόμενα “πράσινα” τέλη ΙΧ που θα συνδέονται πλέον όχι με την ημερομηνία κυκλοφορίας του ΙΧ αλλά με το πόσους ρύπους καίνε.
4. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη του θα αξιοποιηθούν με σχέδιο και προς όφελος του πολίτη όπως ανακοίνωσε και ο Γ. Παπανδρέου.
Πρώτο δείγμα γραφής από τη νέα υπουργό. Δεν ξέρω ο κ. Σουφλιάς μετά τα απανωτά… “Βατερλώ” πως θα αισθάνεται…

Θα μπορούσε να λέει...


-Δεν είμαι τέλειος;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΑΕGΕΑΝ: Νέα διαφωνία για τις άγονες γραμμές

Σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων για τις 24 άγονες επιδοτούμενες αεροπορικές γραμμές οδηγούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών Οlympic Αir και Αegean Αirlines. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΜεΔι) κ. Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, παρουσία της διοίκησης της ΥΠΑ, συναντήθηκαν χτες με τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν και να συμφωνήσουν για τους όρους του νέου διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της εβδομάδας. Όπως ήδη έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΜεΔι, «θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με όρους απόλυτης διαφάνειας και με βάση τα κοινοτικά δεδομένα και ισχύοντα». Ωστόσο, στο τέλος της χτεσινής μαραθώνιας σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΜεΔι) που ξεκίνησε στις 7 το βράδυ και έληξε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (!), διαπιστώθηκε ότι οι εκπρόσωποι τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νέου ιδιοκτήτη της Οlympic Αir κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»!

Θανάσης Λερούνης: «Είμαι ζωντανός, με κρατούν Ταλιμπάν»

«Εδώ και λίγες μέρες ξέρουμε ότι ευτυχώς ο Θανάσης Λερούνης ζει. Επιπλέον γνωρίζουμε και την ταυτότητα των δραστών, ότι τον απήγαγαν οι Ταλιμπάν. Από προχθές έχουμε ως επίσημα δεδομένα και τα δύο αιτήματά τους, προκειμένου να τον απελευθερώσουν: στα χέρια μας έφθασαν οι τρεις χειρόγραφες επιστολές του άτυχου φίλου μας». Φως στο θρίλερ της ομηρείας του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη πέφτει εδώ και δύο εικοσιτετράωρα, καθώς τα κομμάτια του παζλ άρχισαν πλέον να συμπληρώνονται το ένα μετά το άλλο. Ο 53χρονος καθηγητής-ηλεκτρονικός, ο οποίος απήχθη πριν από 35 ημέρες στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, εμφανίζεται τώρα μέσω τριών ιδιόχειρων επιστολών του να απευθύνει δραματική έκκληση για την ικανοποίηση της διπλής απαίτησης των απαγωγέων του, Ταλιμπάν, ώστε όπως ο ίδιος γράφει εις τριπλούν να μη βρεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η ζωή του. «Με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου, γραμμένες στα αγγλικά και με ιδιόχειρη την υπογραφή του, απευθύνονται η μία προς την πρεσβεία του Πακιστάν, η δεύτερη προς εμάςτην οργάνωση Έλληνες Εθελοντές- και η τρίτη προς τις πακιστανικές Αρχές. Είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Και στις τρεις γράφει το "είμαι καλά". Υποστηρίζει ότι μόλις εκείνη την ημέρα- στις 2 Οκτωβρίου- ενημερώθηκε και ο ίδιος από απεσταλμένο των Ταλιμπάν σχετικά με τα αιτήματά τους: ότι ζητούν δηλαδή από την πακιστανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερα τρία ηγετικά στελέχη τους, καθώς και 2.000.000 δολάρια ως λύτρα. Πλέον η φόρμουλα για την απελευθέρωση του άτυχου εθελοντή είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής πρωτοβουλίας, υποστηρίζει. Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, αλλά επίσημα, σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν είναι λύση οι ενέργειες μιας μικρής επιτροπής κατοίκων. Ήδη, για τις τελευταίες εξελίξεις με τις επιστολές ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, που με τη σειρά του ειδοποίησε, ως όφειλε, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
http://www.tanea.gr

Δωρεάν Πανεπιστήμια στο Ίντερνετ

Δωρεάν μαθήματα στο Διαδίκτυο έχουν αρχίσει να προσφέρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και μολονότι η παρακολούθησή τους δεν ανταμείβεται με κάποιο πτυχίο, η προσέλευση των φιλομαθών και των αυτοδίδακτων στις εικονικές αίθουσες του ΥouΤube και του iΤunes έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αυτό τον μήνα το ΥouΤube άρχισε να ανεβάζει μαθήματα και διαλέξεις από 45 πανεπιστήμια του κόσμου σε μια ειδική σελίδα που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση, με την προσέλευση των φιλομαθών να αυξάνεται εντυπωσιακά μέρα με τη μέρα. «Το ΥouΤube ΕDU είναι μια παγκόσμια αίθουσα διδασκαλίας», τόνισε εκπρόσωπος της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Για πολλούς χρήστες του Διαδικτύου εξίσου ελκυστικό είναι το iΤunes U, το κατάστημα του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος της Αpple που έχει μετατραπεί σε ένα είδος πανεπιστημίου. Εκεί προσφέρονται δωρεάν μαθήματα από καθηγητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, του Γέιλ, του Στάνφορντ, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και πολλών ακόμη. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή μαθήματα ήταν εκείνα με τίτλο «Η ηθική του Αϊνστάιν» και «Ο εγκέφαλός στην τζαζ: Το νευρολογικό υπόστρωμα του αυτοσχεδιασμού». Στον περίπου ένα χρόνο που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαθέτει δωρεάν μαθήματα στο πολυκατάστημα του iΤunes έχουν καταμετρηθεί περίπου ένα εκατομμύριο κατεβάσματα σε υπολογιστές, καθώς και σε συσκευές iΡod και iΡhone.

Συναγερμός για έσοδα 15 δισ. ευρώ

Στο κυνήγι για την είσπραξη φορολογικών εσόδων 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου σκοπεύει να βγάλει η κυβέρνηση τις εφορίες, καθώς το έλλειμμα έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 12%-13% του ΑΕΠ. O πραγματικός αγώνας δρόμου, όμως, θα αρχίσει το 2010, καθώς τότε πρέπει να αρχίσει η δραστική μείωση του ελλείμματος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφ΄ όσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έλλειμμα 12% του ΑΕΠ το 2009, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει ως στόχο τη μείωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή στο 9% του ΑΕΠ το 2010. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να ανατρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις από το υψηλό έλλειμμα, υποσχόμενη μια «θετική έκπληξη» στις αγορές, όπως τη χαρακτηρίζουν τα στελέχη της. Η απαιτούμενη προσαρμογή, δηλαδή τα μέτρα περαιτέρω αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών το 2010 αντιστοιχούν σε 10 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών. Για το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του 2009, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων με την ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. «Πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να σταλούν στις επιχειρήσεις να ελέγχουν τα έσοδα σε καθημερινή βάση», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές. Στο στόχαστρο μπαίνει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο έχουν καταρρεύσει, οι ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι μπορούσε να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ και ο «λογαριασμός της προηγούμενης κυβέρνησης», δηλαδή το ΕΤΑΚ του 2008 και 2009 και η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα. Ακόμη, η ρύθμιση των ημιυπαίθριων, η οποία τελικώς αποφασίστηκε να προχωρήσει, έστω και τροποποιημένη, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης για άντληση εσόδων, προκειμένου να ελεγχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Συνολικά, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, ο στόχος είναι να αντληθούν άλλα 15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, αυτά ήταν 31,3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Αυγούστου. Υπολογίζεται ότι άλλα 5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν έκτοτε και εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των 15 δισ. ευρώ για τις επόμενες ημέρες τα έσοδα θα φτάσουν τα 51,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, έναντι στόχου 59 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, δηλαδή, υστέρηση 7,7 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των επόμενων ημερών.