Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Σκάνδαλο Βατοπαιδίου: Προς κοινό πόρισμα ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwM2whRjVZCeRbraSGx7TfSTozjsfgOEo6vr_dXehs6dZgWr6tfW456-1eL4HD2-Qw8kjyuME3LzalZL2mkPzzfRzSTJYp5ix_lMEFqb1SUw2p4BrAAlynqzB21Bllb6aBws9uh79LHn4/s1600/Vatopaidi.jpgΤην ώρα που το ΠαΣοΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να «θυσιάσει» και δικά του στελέχη προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με τα κόμματα της (ελάσσονος) αντιπολίτευσης για κοινό πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η ΝΔ έσπευσε χθες να ανακοινώσει τις θέσεις της επιμένοντας στις αόριστες θέσεις περί πολιτικών ευθυνών των «γαλάζιων» πρώην υπουργών και αποδίδοντας ενδεχόμενη ποινική ευθύνη μόνο στον σημερινό υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου .
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία, υπό το φως και της ανατρεπτικής απολογίας που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Δικαιοσύνη η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, απεφάσισε παράταση μιας εβδομάδας για την υποβολή πορίσματος, οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής έδωσαν συνέντευξη για να παρουσιάσουν το πόρισμά τους, το οποίο στη συνέχεια απέσυραν άρον άρον, μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσης που αντιμετώπισαν από την προσπάθεια των άλλων κομμάτων να καταλήξουν σε κοινές διαπιστώσεις. Το ΠαΣοΚ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα το ΚΚΕ είναι πιθανόν να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για παραπομπή τεσσάρων ή πέντε «γαλάζιων» πρώην κυβερνητικών στελεχών, καθώς και τουλάχιστον ενός «πράσινου». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠαΣοΚ συζητούν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν ευθύνες για τον πρώην υφυπουργό κ. Απ. Φωτιάδη, ενώ βέβαιη θεωρείται η πρόταση παραπομπής για τους κκ. Ευ.Μπασιάκο , Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Θ. Ρουσόπουλο. Σε εκκρεμότητα είναι η παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη, για τον οποίο ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν αμφιβολίες αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους εγκαλούμενους.
Οσον αφορά τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε να μην κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή, με το σκεπτικό ότι δεν έχει να συνεισφέρει κάτι η μαρτυρία του.
Εν τω μεταξύ, νέο έγγραφο που αποκαλύφθηκε χθες αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Κοντό. Πρόκειται για επείγουσα υπηρεσιακή εντολή της κυρίας Μαντέλη προς 11 νομαρχίες της χώρας, η οποία τους επισημαίνει ότι «προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το γραφείο του υφυπουργού κ.Αλ.Κοντού» θα πρέπει να κάνουν γνωστό εντός δέκα ημερών τις κοινόχρηστες διαθέσιμες εκτάσεις που διαχειρίζονται, «εντοπίζοντας εκείνες που έχουν οικοπεδική ή τουριστική αξία ή είναι παραθαλάσσιες».