Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Κυβέρνηση Μηδενικής Αξιοπιστίας

Πέρασαν κιόλας τρεις μήνες από τότε που η κυβέρνηση θέλοντας να ανταμείψει τους Τραπεζίτες έφερε στην Βουλή ψήφισμα για το γνωστό πακέτο τον 28 δις Ευρώ, που σαν στόχο είχε την αύξηση ρευστότητας κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε, για την προχειρότητα του πακέτου και τον φόβο ως προς τον τρόπο που οι τράπεζες θα το διαχειρίζονταν. Πιο χαρακτηριστικά είπε πως, «ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του δίνουν λευκή επιταγή στις τράπεζες, καθώς δεν τους θέτουν όρους ως προς την διάθεσή του στην αγορά».
Σήμερα τρεις μήνες μετά, η ανεργία μαστίζει την αγορά εργασίας και η κυβέρνηση είναι για μια ακόμη φορά παρατηρητής των δυσάρεστων εξελίξεων. Η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη, η αβεβαιότητα για την φετινή Τουριστική περίοδο πολλαπλασιάζετε και οι νέοι των 700 και 780 στην καλύτερη περίπτωση Ευρώ εργάζονται κάτω από συνθήκες φόβου. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο.
Χωρίς κανένας να υποχρεώνει τις τράπεζες στο να μεταφέρουν την ρευστότητα στην αγορά, η κρίση διογκώθηκε και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης. Παρατηρείτε δηλαδή μια κρίση στην κρίση. Οι τράπεζες έχοντας αντλήσει μέχρι σήμερα 8 δις Ευρώ, δεν δίνουν την δυνατότητα παροχής δανείου με χαμηλό επιτόκιο. Χρησιμοποιούν το πακέτο για την πληρωμή μεγαλοστελεχών και μερισμάτων στους μετόχους τους. Αν αυτό δεν είναι μπόνους της κυβέρνησης, τότε πως μπορεί κανείς να μεταφράσει το χαμένο τρίμηνο διάθεσης του πακέτου και που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου διαπίστωσαν πως τα χρήματα δεν διατίθεντο στην αγορά και πως μετά από τρεις μήνες, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας. Έσπευσαν στο να καταθέσουν τροπολογία, ώστε οι τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά τα χρήματα. Δεν μας απάντησαν όμως αν η τροπολογία αυτή αφορά τα 8 δις Ευρώ που είχαν λάβει πριν από τρεις μήνες, ή η κυβέρνηση θα τους διαθέσει από τα 20 εναπομείναντα δις Ευρώ ένα νέο πακέτο. Απάντηση καμιά.
Τότε μας κατηγορούσαν για λαϊκισμό. Σήμερα όμως που οι προβλέψεις μας επαληθεύθηκαν, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τη διάθεση να βοηθήσει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους εργαζόμενους. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και πως πραγματικά έχει την διάθεση να καταπολέμηση την εσωτερική κρίση της χώρας. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Είναι απλά θέμα Πολιτικών επιλογών. Επιλογών, που η Συντηρητική Κυβέρνηση των ανασχηματισμένων Υπουργών και υπό την καθοδήγηση του πολιτικού τους προϊστάμενου κ. Καραμανλή , απλά δεν θέλουν.
Οι προ τριμήνου πρότασης του Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Καραμανλή ως λαϊκισμός. Λίγη σοβαρότητα κύριοι. Αν είχατε υιοθετήσει τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήδη από το 2004 σε θέματα που αφορούσαν την λειτουργία του κράτους με από κοινού συναίνεση στα μεγάλα θέματα, όπως διαφάνειας και διαφθοράς η κοινωνία και ειδικότερα οι νέοι δεν θα αντιμετώπιζαν σήμερα τόσα προβλήματα.

Νικολούζος Τάσος
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής
Ιονίων Νήσων