Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: «Οχι νέοι φόροι»

Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παραχωρώντας στο Λονδίνο συνέντευξη στο δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία, και κυρίως οι επιχειρήσεις, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς για την αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων, απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές, προσθέτοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των spreads.

«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό και υποστήριξε πως το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμο.

Ερωτηθείς για την παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν και πως ακόμη οι χορηγήσεις κινούνται αυξητικά. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.

«Οι πιστωτικές γραμμές είναι ανοικτές και θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010», τόνισε προς το CNN. 
ΤΑ ΝΕΑ