Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κατάθεση-«φωτιά» για Μπασιάκο και Μαξίμου

http://www.opam.gr/files/798972_b.jpgΟ Νομικός Σύμβουλος του Κράτους «καίει» για το Βατοπαίδι τον πρώην υπουργό, εμπλέκοντας τους κκ. Ρουσόπουλο και Αγγέλου. Τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο και το Μέγαρο Μαξίμου «καίει» ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους κ. Χρ. Μπότσιος με την απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας εφέτου κυρίας Ειρήνης Καλού, η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα και διαβιβάστηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Ο κ. Μπότσιος, ο οποίος βαρύνεται με τις κατηγορίες της απλής συνέργειας σε απιστία σχετική με την υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους σε βάρος του Δημοσίου, υποστηρίζει ότι οι «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου ήταν «προειλημμένη πολιτική απόφαση» , ενώ εκτός από τον κ. Μπασιάκο εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα τα οποία «ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του», «φωτογραφίζοντας» το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δίχως να τους κατονομάσει.

Μάλιστα καταθέτει ότι ο κ. Μπασιάκος δεχόταν «άνωθεν πιέσεις» από τους ανωτέρους του «ιδίως εν όψει και του χαρακτήρα του, που δύσκολα αποφάσιζε και σκεφτόταν πολλές φορές πριν αποφασίσει για κάποιο θέμα».
Ωστόσο, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, από τον οποίο εζητήθη την επίμαχη περίοδο από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμοδότηση ώστε εκείνος «να βεβαιωθεί ότι τον καλύπτουν οι αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και οι εγκριτικές αυτών υπουργικές αποφάσεις» για τις ανταλλαγές εκτάσεων στην περιοχή της Λίμνης Βιστωνίδας, δεν αποφεύγει έστω και διά μέσου άλλων να κατονομάσει τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου. Ο κ. Μπότσιος καταθέτει ότι «όπως μου ανέφερε ο υπουργός είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να γίνει η ανταλλαγή, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα,για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστωνίδας γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους».
Και επισημαίνει ότι «από τη συζήτηση με τον υπουργό δεν έμενε καμία αμφιβολία ότι η ανταλλαγή ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση».