Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Κάντε την Ελλάδα ασπίδα προστασίας της Ευρώπης»

Οι Financial Times προτείνουν διαγραφή του χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της σε μία αποφασιστική διαγραφή χρέους της Ελλάδας, τονίζει σε σημερινό άρθρο (Lex) της η εφημερίδα Financial Times, θεωρώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και για την Ευρώπη.
Το άρθρο, που έχει τίτλο: «Κάντε την Ελλάδα ασπίδα προστασίας της Ευρώπης», αναφέρεται στην άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να συζητήσει ακόμη και την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να «καεί», αντί να προσπαθεί μάταια να τη σώσει. Η αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο, θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την Ευρώπη, αν συνοδευθεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξηγηθεί στις αγορές ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από τις περιπτώσεις των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ισπανίας.
Αυτό, προσθέτει το άρθρο, θα αποτελούσε μικρότερο κίνδυνο να υπάρξει έναν ντόμινο επιπτώσεων σε σχέση με την εναλλακτική λύση των συνεχόμενων πακέτων στήριξης. Η εφημερίδα θεωρεί ως πιο πιθανό κίνητρο της άρνησης του κ. Τρισέ να δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ότι φοβάται τον κίνδυνο ντόμινο σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ενδέχεται, υποστηρίζει το άρθρο, ο κ. Τρισέ να φοβάται και τα προβλήματα στον ισολογισμό της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα ύψους 40-50 δισ. ευρώ, από μία διαγραφή του ελληνικού χρέους που μπορεί να κυμαίνεται από το 35% έως το 70%.
omogeneia.gr