Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΓΑΙΟΣΕ: Θέλει να κάνει ποδηλατόρδομους τις καταργούμενες σιδηροδρομικές γραμμές

Η ΓΑΙΟΣΕ φιλοδοξεί να προχωρήσει στη μετατροπή καταργούμενων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατοδρόμους.

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φίλων του σιδηροδρόμου.

Ήδη, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρώτο πιλοτικό μοντέλο είναι έτοιμο. Το σχέδιο, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας, αφορά τις παλιές γραμμές του σιδηροδρόμου, όπως αυτή του Πλαταμώνα ή τη μετρική γραμμή του άξονα της Πελοποννήσου.

Το σχέδιο συνοδεύεται από παράλληλη επενδυτική αξιοποίηση των παλιών σταθμών με την μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα (π.χ. παραδοσιακά καφενεία) και με τη συμμετοχή τους σε σχετικές τοπικές δράσεις.

Σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Σπ.Βούγια σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας, Ν.Νικολόπουλου, ως πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έχει επιλεγεί η χρήση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής υποδομής στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ενώ έχουν διερευνηθεί εννέα πιθανές περιοχές, όπως οι παλιές γραμμές Μεγάρων – Κινέτας, Τεμπών – Πλαταμώνα – Λιτοχώρου και Κορίνθου – Κιάτου.

Ωστόσο, οι εν λόγω γραμμές δεν θεωρούνται ακόμη καταργημένες και άρα δεν μπορούν να μετατραπούν σήμερα σε ποδηλατοδρόμους.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 20 δις. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια στην ΕΕ.

Ήδη, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο, ενώ συζητείται η μετατροπή της παλιάς γραμμής σε παραλιακό αυτοκινητόδρομο. Η παλιά γραμμή του Πλαταμώνα έχει υποστεί δολιοφθορές και καταστροφές, για τις οποίες έχει επέμβει εδώ και δύο χρόνια η αρμόδια εισαγγελία, χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΝΕΑ