Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Πέρασε ο «Καλλικράτης»


Ψηφίστηκε επί της αρχής σε ονομαστική ψηφοφορία χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας («Καλλικράτης»). Υπέρ ψήφισαν όλοι- και οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν πρόσφατα- οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά 124, ενώ «παρούσα» από πλευράς Ν.Δ. ψήφισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Πάντως με 156 «ναι», 112 «όχι» (μεταξύ των οποίων και η κ. Μπακογιάννη, η οποία επί της αρχής ψήφισε «παρούσα») υπερψηφίστηκε και το άρθρο 1 (για τα χωροταξικά) του «Καλλικράτη» στη... δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε χθες η Νέα Δημοκρατία μετά την επί της αρχής συζήτηση. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι τρεις διαγραφέντες (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου) και η Αντζελα Γκερέκου.
Στο μεταξύ αποστάσεις από τις προχθεσινές τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής πήρε η κυβέρνηση- ο κ. Πετσάλνικος είχε ταχθεί υπέρ τού να διατηρηθεί ως δημοτική οντότητα ο Δήμος Μακεδνών της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας- ενώ επίθεση στον κ. Ραγκούση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς.
Ο Γιώργος Πεταλωτής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του κατά το μπρίφινγκ για να εγκωμιάσει τη δουλειά που έκανε ο κ. Γ. Ραγκούσης, οι υφυπουργοί και οι συνεργάτες του«μία εξαιρετική δουλειά και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις», όπως είπε- ενώ για την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αρκέστηκε να πει ότι «ακόμη και σήμερα ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο “Καλλικράτης” είναι ένα άλμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός». Οπως υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Πεταλωτής, «δεν θα βρει κανείς διαφωνίες επί του “Καλλικράτη” και επί της τεράστιας σημασίας που έχει». Και είπε με νόημα πως «εάν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αμφισβητήσεις- και είναι επόμενο να υπάρχουν ως προς τη χωροθέτηση και την ονομασία κάποιων δήμων, την έδρα κάποιων δήμων- αυτά είναι θεμιτά και είναι στο πλαίσιο του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα στην εκλογική του περιφέρεια».
Λάδι στη φωτιά
Την ώρα που στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «υποβάθμιζε» την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής σε ρόλο «απλού βουλευτή», στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Αφού ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια διοικητική μεταρρύθμιση», είπε: «Οργίασε η κομματική κοπτοραπτική, όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής».
Η επίμαχη φράση έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της Βουλής να πάρει τον λόγο και να διαβάσει εκ νέου φράσεις από την προχθεσινή ομιλία του, αλλά στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους επαναλαμβάνοντας ότι ο «Καλλικράτης» είναι άλμα προς τα εμπρός, ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι η ηγεσία του υπουργείου «συνέλεξε απόψεις».
«Ξεβολεύει πολλούς»
Αμέσως μετά κι ενώ ήδη είχε προηγηθεί μια ολομέτωπη επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», πήρε τον λόγο ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με μια φράση «διπλής ανάγνωσης», αφού τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, άρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην εκτίθενται», αναφέρθηκε στα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας για ποιο λόγο έγιναν συγκεκριμένες συνενώσεις, ενώ μίλησε για «ανακρίβειες» του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ακόμα με νόημα πως για να γίνει μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, που σίγουρα ξεβολεύει πολλούς και ταράζει τους «μη μου τους κύκλους τάραττε» τοπικών κοινωνιών και τοπικών συμφερόντων, χρειάζεται την αμέριστη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά πάνω απ΄ όλα την πολιτική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού.