Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Στο -10% η κάμψη της κίνησης και στην Κέρκυρα


alt
Τις  κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα περιμμένουν για μια ακόμη σεζόν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό,  αφού το ξεκίνημα της σεζόν, δε αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργο Τσακίρη η μείωση των τουριστικών αφίξεων που  καταγράφεται αυτή την περίοδο στο σύνολο της φτάνει το 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί και για την Κέρκυρα.
Από την πλευρά του ο γενικός έφορος της ΗΑΤΤΑ Βασ. Κοντός, μιλά για υστέρηση της Κέρκυρας σε σχέση με τις ενέργειες προώθησης του τουριστικού προιόντος, σε αντίθεση με άλλους εγχώριους προορισμούς.(Ρόδος, Χαλκιδική, Ρέθυμνο).
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι η πορεία των εσόδων, που αναμένεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

« Να ξυπνήσουμε»

«Η πιάτσα  λέει ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Το all inclusive έχει αρχίσει και λειτουργεί με έναν αρνητικό τρόπο και τώρα είναι η στιγμή και η μεγάλη ευκαιρία να δούμε την αλλαγή πλεύσης της Κέρκυρας. Πρέπει όλοι οι φορείς να προβληματιστούν από  αυτήν την κατεύθυνση που οδηγείται  ο τουρισμός μας.Πρέπει να ποντάρουμε πάνω στη δική μας πολιτιστική  κληρονομιά και πάνω σ’ αυτό το μοντέλο να δουλέψουμε. Πρέπει επιτέλους να προωθήσουμε το θέμα της UNESCO  προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τον πολιτισμό μας», δηλώνει ο κ. Κοντός.
Ο γεν. Έφορος της HATTA εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και η Κέρκυρα να «ξυπνήσει», τουριστικά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι ενώ  γεωγραφικά είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις άλλες ανταγωνιστικές περιοχές, δεν  έχει αναδείξει αυτό που έχει.
Από την άλλη, υστέρηση υπάρχει στον τομέα της διαφήμισης και της  ευρηματικότητας, αφού, όπως εκτιμάται,η  Ρόδος και  άλλοι προορισμοί έχουν δουλέψει πολύ αυτό το σύστημα και είναι  πολύ μπροστά μας. Η Χαλκιδική προβάλλεται επίσης μέσα στο κέντρο της Αθήνας. 

Ελλειψη φορέα

Στα μείον είναι και η απουσία εκείνου  του φορέα που θα μπορούσε άμεσα  να πάρει αποφάσεις και να προωθήσει  τον τουρισμό μας, όχι μόνο στο  εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
«Οι αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο έτσι όπως εξελίσσονται και μέσα από τον Καλλικράτη και τον συγκεντρωτισμό που προωθεί στη Κέρκυρα, ίσως και στο θέμα του τουρισμού, να επιφέρει σημαντικές αλλαγές προκειμένου ένας και μοναδικός φορέας θα προωθήσει τον τουρισμό της Κέρκυρας», καταλήγει ο κ. Κοντός.

Πρόβλημα με τη Ρωσική αγορά

Αρνητική εξέλιξη καταγράφεται προς το παρόν, με την Ρωσική Αγορά, αφού π η καθυστέρηση που έχει ακόμα και σήμερα η διαδικασία της έκδοσης βίζας, έχει αναγκάσει πολλούς να ακυρώνουν πτήσεις.
Αποτέλεσμα, να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει οι απευθείας πτήσεις τσάρτερ από τη Μόσχα προς την Κέρκυρα.

 Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργο Τσακίρη  ενδεικτικά, σε ότι  αφορά την κίνηση και τη μέση πληρότητα, στην Κω παρατηρείται μείωση 5%, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη 10%, στη Ζάκυνθο και στη Χαλκιδική 15%.
Στη Ρόδο, η μείωση είναι της τάξεως του 18%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι 20%. Ίδια με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα Χανιά και στην Κεφαλλονιά, ενώ μικρή αύξηση (+5%) καταγράφεται στη Μαγνησία.
Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές, γεγονός που δείχνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ' ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους.