Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΘΑΜΕ!!!

Το μυστήριο, εν τέλει, έφθασε στο τέλος του. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μας… Συνεχώς δήλωνε μεταβολές κι όχι σταθερότητα στην τιμή του…
Το 2008, ανάλογη χρονική περίοδο, έχοντας ήδη ξεκινήσει η προδιαγραφεί πλαισίου για τον κρατικό προϋπολογισμό 2009, είχε τεθεί στόχος να περιορισθεί στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.), δηλαδή στα 5 δισ. ευρώ περίπου. Με την αποπομπή του κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον Ιανουάριο ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 3,7% του Α.Ε.Π.. Λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, αναθεωρήθηκε πάλι, αυτή τη φορά στο 6% του Α.Ε.Π.. Παράλληλα, άρχισε να ψιθυρίζεται ημιεπισήμως ότι ίσως το έλλειμμα φτάσει το 8% του Α.Ε.Π.. ώστε να δοθεί καταληκτικός αριθμός που τείνει να αγγίξει το 12,5% του Α.Ε.Π.
Απαισιόδοξο και άκρως επιφυλακτικό το κλίμα που το οποίο αντίκρισε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 7,8% του Α.Ε.Π. το 2008 και ότι θα ανέλθει στο 12,5% του Α.Ε.Π. για το τρέχον έτος.
Τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία διαβιβάστηκαν στις 21-10-2009 από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητήθηκαν από το Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.) ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του… Τυχαίο;;;
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε με έμφαση ότι δεν θα βρεθεί ξανά στη θέση να απολογείται για στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι η Ε.Σ.Υ.Ε. θα γίνει ανεξάρτητη Αρχή με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία που συγκεντρώνει από το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτήρισε την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος «μαραθώνια» και πρόσθεσε ότι το 2010 θα είναι δύσκολο έτος, διότι μεταξύ όλων των άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη και χαρακτήρισε τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων αδιαπραγμάτευτη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους, να βρουν εργασία, αλλά και να δώσεις μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010, ώστε τελικά έπειτα από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3% και αυτό θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες. Τέλος, ανέφερε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών παρά σε φοροεισπρακτικά μέσα.
Τίποτε δεν ήταν τυχαίο… Τα τελευταία 6 χρόνια το μέγεθος ασυνεννοησίας εντός του τέως κυβερνητικού σχήματος όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, ή πιο σωστά η πλήρης συνεννόηση, ακολουθούσε συγκεκριμένη δομή ώστε να επιτυγχάνεται κοινοποίηση της «ορθής», για εκείνους, και συμφέρουσας τιμής…
ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. Ι.Π.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
nkoutras1@yahoo.gr