Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Διχασμός στο Ισραήλ για τη συνέχεια των επιθέσεων στη Γάζα

Διχασμένοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όσον αφορά τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι όσον αφορά τη συνέχιση και την πιθανή διεύρυνση της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 700 Παλαιστινίων σε διάστημα 13 ημερών, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ.
Οι αποκλίσεις αυτές διατυπώθηκαν σε συνεδρίαση χθες, Τετάρτη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας την πιθανότητα διεύρυνσής τους περνώντας στην τρίτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε επίσης την αποστολή απεσταλμένων στην Αίγυπτο για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή εκεχειρία. Σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών, το συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τη διεύρυνση της εκστρατείας, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Συμφωνήσαμε για τη διερεύνηση μιας διπλωματικής επιλογής, συνεχίζοντας ωστόσο την επιχείρηση», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών Ρόνι Μπαρ Ον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ.
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του συμβουλίου ασφαλείας όσον αφορά την εκεχειρία. «Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Εχούντ Μπαράκ (υπουργός Άμυνας) τάχθηκε υπέρ μιας νέας εκεχειρίας (με τη Χαμάς) ενώ άλλοι υπουργοί μεταξύ τους και εγώ διαφωνήσαμε», δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας, ενώ ο πρωθυπουργός διαφώνησε.


http://www.kathimerini.gr/