Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα "ξεκίνησε δυναμικά"

BBC_copyΘετικά είναι τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για την πορεία της ελληνική οικονομίας μετά την έθεση της τρόικας για το το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής που παρουσιάσθηκε σήμερα. Η Ελλάδα "ξεκινά δυναμικά" στην προσπάθεια για την μείωση του χρέους, γράφει το BBC. Οι εκπρόσωποι της τρόικας "χαιρέτησαν" την προσπάθεια της Ελλάδας αν και ζήτησαν πιο θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Reuters.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του λέγωντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει "τεράστια πρόοδο".
Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι οι εξελίξεις μέχρι τώρα είναι καλές καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής "ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά". Η κυβέρνηση έθεσε "φιλόδοξους στόχους από την αρχή και τους πέτυχε", σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τις υπέρογκες δαπάνες σε ορισμένους τομείς, όπως την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επισήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι όλοι οι πολίτες σηκώνουν το βάρος της προσαρμογής που τους αναλογεί. Είπε χαρακτηριστικά, ότι μέχρι τώρα αυτοί που κυρίς έκαναν τις θυσίες είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. "Θα πρέπει να βελτιωθούν οι φορολογικοί μηχανισμοί για τους πλουσιότερους", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για το 2010 θα επιτευχθούν.  
Καταλήγοντας "έπλεξε το εγκώμιο" των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν έγιαν τόσο μεγάλες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.