Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους


Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα νέο πακέτο στήριξης της χώρας, μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, επισήμανε ότι η λύση για την ελληνική κρίση χρέους ίσως δεν είναι τόσο μακριά όσο κάποιοι νομίζουν.

«Ετοιμάζουμε μία συμφωνία στη βάση της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", όπου οι τράπεζες διακρατούν εθελοντικά τα [ελληνικά] ομόλογα για περισσότερο χρονικό διάστημα», είπε αναφερόμενος στη διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες θα αγοράσουν νέα ομόλογα όταν λήξουν αυτά που έχουν σήμερα στην κατοχή τους.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι», προσέθεσε.

«Ετοιμαζόμαστε να βρούμε μία λύση, η οποία βασίζεται στην εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και κάτω υπό προϋποθέσεις που δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο», προσέθεσε.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ρεν.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», λέει ο κ. Ρεν, ο οποίος θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

«Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Ρεν.

Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, έχουν προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Αλλά κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του «rollover», ενός μηχανισμού μετακύλισης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.

Η περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα θα απαιτεί «σημαντική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών, ανέφερε την Δευτέρα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερr, σε επιστολή του προς τη βουλή της χώρας.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επιθυμεί να παρατείνει τη λήξη των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά, καθώς ενδεχόμενη αναγκαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει στην ΕΚΤ, σε τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία και θα φέρει σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας την τριετία 2012 - 2014 θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη, στο επίκεντρο των άτυπων Συμβουλίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους ομολόγους του για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011-2015.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν μέσω του κλίματος που δημιουργεί η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard and Poor's, θα εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις που έχουν συντάξει τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων και θα εστιάσουν στο τι μέλλει γενέσθαι με την συμμετοχή των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Οι αποφάσεις που θα λάβουν αναμένεται να επικυρωθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Ιουνίου, οπότε εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τον νέο μηχανισμό διασώσεως της Ελλάδος.
Το Eurogroup σχεδιάζει να εκδώσει μετά την συνεδρίασή του ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα δεσμεύονται ότι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ.
tanea.gr

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Αργεντινός οικονομολόγος Μάριο Blejer: Η προεπιλογή – πτώχευση είναι η λύτρωση, αλλά…

http://news-gr.gr/2011/06/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-blejer-%CE%B7-%CF%80%CF%81/




ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/06/blog-post_686.html