Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Εννέα μικροί νέγροι και ένας αδελφός

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfxWVfMupauoNiWJhU24dahEtUjiR_OhNKLgTaxy2k3mNPDBj8yColTDk1DDNGKZ8e0HuMYgEmrOnQMvwxygA53EYai3mrTUB_G_99Jb554NnG6C21ISkDbOODZlzIu2YaSEn_lyTF_ns/s320/ten.jpgΤο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι» ξαναδιαβάζουν αυτές τις ημέρες στη ΝΔ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος φαίνεται ότι οι σταδιακές αποχωρήσεις θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες καθώς είναι πλέον μάλλον βέβαιον ότι στον δρόμο που άνοιξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ακολούθησε στη συνέχεια ο κ. Κ. Κιλτίδης θα υπάρξουν και άλλοι συνοδοιπόροι που θα αποχωρούν και θα εξαφανίζονται διαδοχικά από τη Ρηγίλλης, όπως ακριβώς και στο μυθιστόρημα. Υπάρχουν όμως και δύο βασικές διαφορές. Οι δέκα μικροί νέγροι είχαν δώσει ραντεβού στις 8 Αυγούστου, ενώ στη ΝΔ θα το δώσουν λίγο αργότερα. Και δεν είναι δέκα οι νέγροι στη Ρηγίλλης.

Είναι εννέα... και ένας αδελφός! Μετά την προ ημερών ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη, επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ και στενού φίλου της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και το πολιτικό «φλερτ» του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη με μερικούς βουλευτές, άρχισαν οι συζητήσεις και τα σενάρια για το πόσοι θα τον ακολουθήσουν και θα συνταχθούν με την πρώην υπουργό. Στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιον ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τον ακριβή αριθμό, αν και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για δυο-τρεις βουλευτές, ενώ θεωρείται σίγουρη και η αποχώρηση του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη. Στο κομματικό «μικροσκόπιο» και υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται περίπου μια ομάδα 10 βουλευτών, αφού στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ δεν αποκλείουν να υπάρξει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων και νέα αποχώρηση μέλους της ΚΟ με εμφανή στόχο να επισκιάσει και τις εργασίες του 8ου συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή και να εμφανιστεί ως «χτύπημα» στον κ. Σαμαρά. Οι «ύποπτοι» φυγής που στήριξαν την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να στείλουν μηνύματα κομματικής νομιμοφροσύνης και επιχειρούν να αποσυνδέσουν τις όποιες κινήσεις τους από την αποχώρηση του κ. Κιλτίδη.
ΟΙ 4 ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...
Χρ.Μαρκογιαννάκης
Ο βουλευτής Χανίων είναι αρκετά κοντά με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία παλαιότερα ήταν σε σύγκρουση. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται με πολλή προσοχή, ενώ τον συνάντησε και ο διευθυντής του κ. Σαμαρά, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, για να διαγνώσει προθέσεις. Προ ημερών άφησε αιχμές κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία που ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς γυρίζει την πλάτη στη ΝΔ. «Καθημερινά με ρωτούν αν θα πάω με την Ντόρα. Αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μου είναι να είμαι στη ΝΔ».

Αθ.Γιαννόπουλος
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στον νομό που εκλέγεται έχει αντίπαλό του τον «εκλεκτό» τού κ. Σαμαρά, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ.Σταϊκούρα. Ο ίδιος κατά καιρούς έχει προκαλέσει τη Ρηγίλλης με τις δηλώσεις που κάνει αλλά και με τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος. Θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει διατάξεις του Ασφαλιστικού και δεν διστάζει να ζητεί στήριξη της κυβέρνησης. Προ ημερών προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του πως «θα υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις σε όλους τους χώρους που δεν μπορεί κανείς να τις μαντέψει».

Γ. Κοντογιάννης
Ο βουλευτής Ηλείας είναι από τους ελαχίστους που έχουν τακτική επικοινωνία με την κυρία Μπακογιάννη και το περιβάλλον της. Είναι εκτός σχεδίων Ρηγίλλης και δεν αξιοποιήθηκε, ενώ ενδιαφέρεται και για περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να το κάνει αλλά διατηρώντας τη βουλευτική του έδρα. Στον νομό του έχει βασικό αντίπαλο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κ.Τζαβάρα, τον οποίο πριμοδοτεί η Ρηγίλλης. Είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» αφού προβλέπεται πως θα είναι από τους βουλευτές που θα αποχωρήσουν.

Ελσα Παπαδημητρίου
Η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έχει πολυετή φιλία με την κυρία Μπακογιάννη και τη στήριξε σκληρά στην εσωκομματική αναμέτρηση. Θεωρείται βέβαιον ότι θα αποχωρήσει από την ΚΟ της ΝΔ το επόμενο διάστημα. Στην Αργολίδα όπου εκλέγεται έχει απέναντί της τον «προεδρικό» γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Ι. Μανώλη.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ...

Κυρ. Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται δεδομένο, παρά τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα και τις διαψεύσεις, ότι θα ακολουθήσει την αδελφή του στο νέο κόμμα. Θα κινηθεί με βάση τον δικό του σχεδιασμό και θα συνεχίσει να λέει ελεύθερα τις απόψεις του, όσο και αν αυτές προκαλούν τη Ρηγίλλης. Προ ημερών έστρεψε τα πυρά του κατά των συνδικαλιστών της ΝΔ, τους οποίους και χαρακτήρισε «βαρίδια», ενώ δεν θα διστάσει να αντιταχθεί στην κομματική γραμμή αν θεωρήσει ότι κινείται σε λαϊκίστικη γραμμή. Υπερασπίζεται τις φιλελεύθερες απόψεις και είναι από τους βουλευτές που θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει υπέρ πολλών διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.

ΚΑΙ... ΟΙ 5 ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ
Σ.Κεδίκογλου
Ο βουλευτής Εύβοιας διέψευσε προ ημερών ότι θα φύγει από τη ΝΔ αλλά προκάλεσε μεγάλη συζήτηση η φράση «προς το παρόν» που είπε. «Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να αποχωρήσω από το κόμμα μου... Τώρα, αν κάποια στιγμή μου ξέφυγε ένα “προς το παρόν”, η έννοια των λόγων μου ήταν σαφέστατη» σημείωσε μετά τον θόρυβο. Βασικός αντίπαλός του στον νομό είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, το όνομα του οποίου «παίζει» για Γραμματέας της ΝΔ. Διατηρεί καλές σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές.

Μ.Μπεκίρης
Ο νεαρός βουλευτής Αχαΐας και πρώην υφυπουργός Μεταφορών είχε προκαλέσει την οργή της Ρηγίλλης παλαιότερα, όταν είχε αρθρογραφήσει σε τοπική εφημερίδα για την ανάγκη συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υιοθετώντας την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. Προέρχεται από γνωστή πολιτική οικογένεια της Πάτρας, είναι κουμπάρος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ανήκει στην ομάδα των φιλελευθέρων και ως εκ τούτου δυσφορεί υπό τη νέα ηγεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει δικαιώματα στη Ρηγίλλης αλλά στο παρασκήνιο εκφράζει έντονες ενστάσεις για την πορεία του κόμματος.

Κ.Καραγκούνης
Από τους νέους βουλευτές με αξιόλογες σπουδές, χαμηλό προφίλ και καλή παρουσία στη Βουλή, είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Ο πατέρας του, ο κ. Α.Καραγκούνης, επί σειρά ετών βουλευτής (διετέλεσε και υφυπουργός), διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Σουφλιά. Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εκλέγεται έχει πλέον μαζί του τους Ευρυτάνες που ψηφίζουν στην περιοχή. Απέναντί του έχει στον νομό τους «σαμαρικούς» κ. Μ. Σαλμά, Δ. Σταμάτη και τον αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Σπ. Λιβανό.

Ελ.Αυγενάκης
Ο βουλευτής Ηρακλείου διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι από τα πρόσωπα που εκτιμά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Προ ημερών διέψευσε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη ΝΔ και ξεκαθάρισε πως ανήκει στο κόμμα από μικρό παιδί, ενώ είχε στείλει και μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν πρόκειται άκριτα να στηρίζει την κομματική γραμμή. Στον νομό έχει απέναντί του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη. Δεν αρνείται ότι συνομιλεί με την κυρία Μπακογιάννη- τη στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές- και με τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας συνέχεια ότι «έχει μια στάση συνέπειας και δεν κάνει κωλοτούμπες».

Σπ.Γαληνός
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Λέσβου είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Στο νησί έχει απέναντί του τα στελέχη που ανήκουν στους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Κατά καιρούς έχει πει ότι ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο της παράταξης, που πρέπει να έχει, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας μια φράση της κυρίας Μπακογιάννη, στόχο τη διατήρηση της ενότητας και του εύρους της. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και είχε στενές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη.
tovima.gr