Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΔυΝαΤές δονήσεις και περικοπή... βουλευτών


Από σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό συνοδεύτηκε η υπερψήφιση από τη Βουλή (172 ψήφοι υπέρ έναντι 121 κατά) της συμφωνίας της κυβέρνησης με την «τρόικα» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.
Από πλευράς εντυπώσεων, κυριάρχησαν οι διαγραφές τεσσάρων βουλευτών (τρεις του ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα Μπακογιάννη). Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές- Γ. Δημαράς και Σοφία Σακοράφα της Β΄ Αθηνών και Βασ. Οικονόμου του Νομού Αττικής- διαγράφτηκαν επειδή δήλωσαν «παρών» κατά την ψηφοφορία, ενώ η κ. Μπακογιάννη γιατί υπερψήφισε τα μέτρα, παρά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να παραιτηθούν των βουλευτικών εδρών ώστε να τις καταλάβουν οι αναπληρωτές τους αρνήθηκαν και εκ των πραγμάτων καθίστανται ανεξάρτητοι.
Η διαγραφή των τριών βουλευτών από τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου- ενισχυτική ασφαλώς του ηγετικού προφίλ του- ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά στους διαδρόμους της Βουλής απάντησε με τη φράση «στον πόλεμο υπάρχουν και απώλειες». Οι τρεις διαγράφτηκαν ακαριαία, με το τέλος της ψηφοφορίας, καθώς ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές- η κ. Σακοράφα και ο κ. Δημαράς- δεν θα ψήφιζαν υπέρ των μέτρων, εφόσον οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχαν με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρ. Βάρτζελη δεν είχαν αποδώσει. Η έκπληξη ήρθε από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος δεν αναμενόταν ότι θα κρατούσε αυτή τη στάση.
ΤΑ ΝΕΑ