- θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο
- θα υπάρχουν δύο αναγνώσεις κάθε νομοσχεδίου
- κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του
- δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές
- οποιαδήποτε αναγκαία τροπολογία σε νομοσχέδιο θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο «έστω κι αν αφορά την τροποποίηση ενός και μόνο άρθρου».
Επίσης, η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος, καθώς και για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Επιπλέον, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των σχέσεων κράτους και ΜΜΕ. Ακόμη, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τους διορισμούς στις Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ θα έχει λόγο και στο ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Για πολλά από αυτά τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι αναγκαία Συνταγματική Αναθεώρηση», παρατήρησε ο Γ.Παπανδρέου, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.
Ο ρόλος του βουλευτή
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι «το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία, αλλά για την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία βουλευτών και κυβέρνησης θα επιτευχθεί ο στόχος των μεγάλων αλλαγών και τομών για τις οποίες έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε την ιστορική ευθύνη που έχει το ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή σελίδας και δήλωσε ότι «θα υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή από όποια θέση βρεθούμε, είτε στην κυβέρνηση, είτε στη Βουλή». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους «160» εγγυητές της εφαρμογής της αρχής «πρώτα ο πολίτης» και επισήμανε ότι έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός είπε πως αναγνωρίζει τις πιέσεις που θα ασκηθούν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για ρουσφέτια - «ειδικά μετά την εξαετή διακυβέρνηση της ΝΔ» - σημειώνοντας ότι οι πελατειακές σχέσεις οδηγούν σε διαφθορά και αδικία. «Επιτέλους αλλάζουμε σελίδα» υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, για να χειροκροτηθεί από τους βουλευτές. Αναφέρθηκε, δε, αναλυτικά στο κράτος δικαίου που οραματίζεται, ένα κράτος ευνομίας, ισοπολιτείας, που βασίζεται σε κοινές αρχές και κανόνες που θα ενώνουν τους πολίτες και θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποβάθμιση του βουλευτή, που καλείται απλώς να επικυρώσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, θα σταματήσει. Επισήμανε ότι ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα και πρέπει να εκφράζεται συντεταγμένα με στόχο τη διαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των βουλευτών με την κυβέρνηση ζήτησε ουσιαστική συνεργασία και έλεγχο των πράξεων της. Αυτό προϋποθέτει περισσότερη δουλειά, προειδοποίησε τους «160» ο πρωθυπουργός. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε καθημερινή επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες και αυθεντική έκφραση της βούλησης του λαού, ενώ προανήγγειλε στενή συνεργασία του ιδίου με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ζήτησε και από τους βουλευτές να συνεργάζονται στενά με το γραμματέα της ΚΟ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, Χρήστο Παπουτσή και Πέτρο Ευθυμίου, καθώς και με τη διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Αναφερόμενος στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας άρχισαν να εφαρμόζονται και ήδη βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα των πολιτών. Έτσι θα προχωρήσουμε. Τα όποια - ανθρώπινα - λάθη μας θα τα διορθώνουμε στην πορεία, αλλά δεν θα μας σταματήσει τίποτα». Ο Γ. Παπανδρέου ευχήθηκε στους βουλευτές του: «Καλή επιτυχία, για μια παραγωγική θητεία για το καλό του τόπου», ενώ ζήτησε «πολλή δουλειά για να αλλάξουμε την Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας: «Μαζί με όλους τους Έλληνες, θα τα καταφέρουμε».
http://www.tanea.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου