Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Χαστούκι από ΔΝΤ-ΕΕ στον Ούγγρο Σαμαρά


Ο Βίκτωρ Ορμπάν πριν λίγους μήνες εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κερδίζοντας τους Σοσιαλιστές, που επί των ημερών τους η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ, με πολύ μεγάλη διαφορά. Είχε υποσχεθεί "επαναδιαπραγμάτευση" των όρων του δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ, γρήγορη "έξοδο" από αυτό κλπ.

Αυτά είχε δει τότε ο Σαμαράς, όπως έχουμε γράψει, κι αποφάσισε να εφαρμόσει το... "Κάν'το όπως ο Βίκτωρ". Έτσι άρχισε να μιλάει για "έξοδο από το μνημόνιο" και άλλα τέτοια φαιδρά, υποσχόμενος ό,τι κι ο Ορμπάν.

Δυστυχώς για τον φίλο Βίκτωρα η προσγείωση από το προεκλογικό λαϊκισμό στην μετεκλογική πραγματικότητα ήρθε γρήγορα. Το ΔΝΤ δεν σηκώνει "μαγκιές" τέτοιου τύπου, ούτε ασχολείται με τις οικονομικές ακροβασίες κανενός Ορμπάν, Σαμαρά ή Λαζαρίδη. Θέλει αποτελέσματα. Έτσι πάγωσε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουγγαρίας προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος. Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα παύει να έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλεπόταν από το συνολικό πακέτο των 25,1 δισ. δολαρίων, μέχρι να συμμορφωθεί.

Αυτά, για να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ανευθυνότητας του Προέδρου Αντώνη.
rigillis.blogspot.com 
Περισσότερα για το θέμα εδώ