Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Γιώργος καλεί... ΠΑΣΟΚ

Να καθησυχάσει το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς διογκώνεται το κλίμα της αμφισβήτησης των επιλογών για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί σήμερα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τον Άγιο Δομίνικο, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στην πρώτη, μετά τις νικηφόρες εκλογές του Οκτωβρίου, συνεδρίαση.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να πείσει το κόμμα για την αναγκαιότητα της σχετικής διαδικασίας η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, σε δύο επίπεδα:

1. Στο επίπεδο των επιλογών 2. Στο επίπεδο της ταχύτητας στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

Οι ενστάσεις που διατυπώνει το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ότι όπως φάνηκε από τις επιλογές των πρώτων 40 γενικών και ειδικών γραμ ματέων, δύο είναι τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο: οι πολιτικές σχέσεις των επιλεγέντων με κορυφαίους υπουργούς ή το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και δευτερευόντως ο βαθμός της... μη σχέσης με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές, αλλά και τα κομματικά στελέχη (και ειδικότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης) που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα σε επαφή με την οργανωμένη βάση έχουν γίνει αποδέκτες έντονης κριτικής για το γεγονός ότι όπως φάνηκε από τις αρχικές επιλογές, η σχέση κάποιου ενδιαφερομένου με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων.

Πάγκαλος: Είχαν δίκιο
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπανδρέου κινείται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega δικαίωσε την αντίδραση των βουλευτών στο πάγωμα των μισθών και την παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστου Παπουτσή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω ολοταχώς. Όπως είπε, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχε μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα και πρόσθεσε ότι είχαν δίκιο οι βουλευτές που αντέδρασαν, γιατί αυτοί δέχονται τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Στο μεταξύ, μετά και τις νέες καθυστερήσεις στην επιλογή των γραμματέων, απορία προκαλεί το γεγονός ότι παρατείνεται η εκκρεμότητα ενώ δεν υφίσταται ο βασικός λόγος που προέβαλλε όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση ως αιτία των καθυστερήσεων: ο μεγάλος όγκος των βιογραφικών που απέστειλαν οι ενδιαφερόμενοι (οι περίφημες 23.000 αιτήσεις!). Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, από το πλήθος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ελάχιστες ήταν αξιοποιήσιμες. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πάγκαλος επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις λίστες με τις προτάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και κάτω από την πίεση των στελεχών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα μια ακόμη δόση διοριζόμενων γενικών και ειδικών γραμματέων.

Αντιδράσεις για Ζορμπά
Η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τον διορισμό του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά ως επικεφαλής ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα προπαρασκευάσει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το Σώμα αυτό θα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει επικεφαλής γενικό γραμματέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι για τον διορισμό του κ. Ζορμπά έπαιξαν ρόλο η εμπειρία και η γνώση του, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο διορισμός του κ. Ζορμπά ως επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα διοριστεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
ΤΑ ΝΕΑ