Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Της Δικαιοσύνης Ήλιε

http://static.panoramio.com/photos/original/25287008.jpgΦωτίζει ο ήλιος. Βλέπω την πρέσα να ρίχνει πίσσα και 8 εργάτες να την στρώνουν. Σε λίγο καιρό ο δρόμος θα υποδέχεται τα μισά αυτοκίνητα της πόλης. Κάποια από αυτα θα ναι των 8 εργατών που θα ψάχνουν για δουλειά. Παρατηρώ την προσπάθειά τους να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος κι αναρωτιέμαι προς τι η βιάση τους να ανταμώσουν με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Μπορεί και να ναι τα 800 ευρώ στο τέλος του μήνα. Μπορεί και να ελπίζουν ότι κάποιο έργο θα προκύψει για την χρεωμένη εταιρεία και θα τους κρατήσει. Μπορεί και να ναι απλά η υπερένταση της αναμονής για το μέλλον και ό,τι αυτό θα φέρει. Σε κάποιους, που έχουν εξηνταρίσει, θα φέρει λίγα ένσημα και μια σύνταξη 680 ευρώ.
Οι ακτίνες του ήλιου στάζουν πάνω στα πρόσωπα και η πίσσα βράζει. 10 λεπτά διάλειμα για τσιγάρο λέει ο εργοδηγός μέχρι να ετοιμαστεί το επόμενο φορτίο πίσσας. Μαζεύονται σε μια μεριά. Αποκαμωμένοι όλοι, άλλοι γελάνε, άλλοι γκρινιάζουν, αλλοι κοιτάζουν σιωπηλοί τον καπνό από τα τσιγάρα να ανταμώνει ψηλά τον ήλιο.
Από την άλλη μεριά του δρόμου, τρεις φιγούρες ντυμένες στα χακί  μαζεύουν χόρτα. Έβρεχε τις προηγούμενες μέρες και τα χόρτα θέριεψαν, γεμίζουν οι σακούλες απο δαύτα. Ένας τους έρχεται, χαιρετάει, ζητάει τσιγάρο. Του το δίνουν. Ωραία μέρα λέει. Ωραία είναι. Και αφού  έχει ήλιο σήμερα, λέει, βγήκε να  μαζέψει χόρτα για το σπίτι και για να περάσει η ώρα.  Δεν έχει δουλειά σήμερα. Δεν έχει δουλειά τα τελευταία 35 χρόνια κομπαζει και κοιτάει δεξιά κι αριστερά σαν να συνωμονοτεί για κάτι κοινό με τους εργάτες. Προσελήφθη για να οδηγάει άρματα, αλλά τα άρματα τα οδήγάνε οι φαντάροι και τον βολέψαν σε γραφείο. Τις βροχερές μέρες να αγναντεύει τους φακέλους στα ράφια και το ρολόι στον τείχο και τις ηλιόλουστες να μαζεύει ραδίκια για να περάσει η ώρα. Μέχρι να βγει στην σύνταξη. Σιμώνει ο καιρός και κάνει όνειρα  ντυμένα με το εφάπαξ. Αλλά και μέχρι τότε μια χαρά θα ναι, 1500 ευρώ είναι αυτά. Καθαρά, σίγουρα και αδούλευτα. Με υγιεινή συνοδεία σαλάτες με ραδίκια.
Το δεκάλεπτο πέρασε, τα τσιγάρα γίναν γόπες και η πίσσα έτοιμη για στρώση. Οι εργάτες ξαναπιάνουν τα εργαλεία καθώς ο ήλιος συνεχίζει να καίει τα μέτωπα και να αυξάνει την χλωροφύλλη στα ραδίκια. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ. Νοητέ. Νοητέ. Νοητέ. Τι και ποιους φωτίζεις;  Καλημέρα$