Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

«Παράδεισος» του χάκερ η αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο

Ο αγώνας συμπερίληψης σε πραγματικό χρόνο των δημοσιεύσεων των χρηστών κοινωνικών δικτύων στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης της Google και της Microsoft, ενδέχεται να πυροδοτήσει κύματα επιθέσεων ενοχλητικής αλληλογραφίας και διαδικτυακής εξαπάτησης.
Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει ειδικοί ασφαλείας μετά την ανακοίνωση της Google ότι ενσωματώνει πλέον και αυτή, μετά τη Microsoft, την ενσωμάτωση των δημοσιεύσεων από το Twitter, με πρόθεση να κάνουν το ίδιο και για το Facebook.
Την ίδια ώρα, έρευνες αναφέρουν ότι η αλληλογραφία spam αντιστοιχεί στο 88% του συνόλου των e-mail που διακινούνται, ενώ οι ιστοσελίδες μολύνονται με μέσο ρυθμό 2.465 την ημέρα, από την αρχή του έτους. Σε αυτά προστίθενται τα επικίνδυνα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο συνδυασμό. «Οι νέες λειτουργίες των μηχανών αναζήτησης θα μεγεθύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην αντιμετώπιση εκείνων που εκμεταλλεύονται τα κοινωνικά δίκτυα για την εξάπλωση ιών», σχολίασε ο Μάικλ Γκριν, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας στο περιοδικό PC Tools.
Η Google χρησιμοποιεί «αυτοματοποιημένες αλλά και χειροκίνητες διεργασίες» για να εντοπίσει τα ύποπτα links που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, ενώ προειδοποιεί τον χρήστη όταν κάποιο site φαίνεται ύποπτο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Νέιτ Τάιλερ. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της Microsoft, θέλοντας να τονίσει την πολιτική ασφαλείας που ακολουθεί η εταιρεία προς όφελος των χρηστών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ρόελ Σόβενμπεργκ, ερευνητής στην εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Kaspersky, «ακόμη κι αν αποδώσουν τα πρώτα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν οι χάκερ, το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός ύποπτων αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης».
http://allday-news.blogspot.com