Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2010 βλέπει ο Ντάουνερ


Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2010 εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Ιανουάριο, οπότε και θα αρχίσει το στάδιο των εντατικών συνομιλιών, ως πολύ καθοριστικό χρονικό σημείο στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, επιθυμεί να έρθει στην Κύπρο και πως τελική απόφαση για το χώρο διεξαγωγής των εντατικών συνομιλιών του Ιανουαρίου θα ληφθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας πως τα ΗΕ έχουν ήδη διαθέσει για το σκοπό αυτό την κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του γγ των ΗΕ στην Κύπρο.
«Νομίζω το σημαντικό που έχουμε να πούμε από τη σκοπιά των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι κατά την γνώμη μας, οι δύο ηγέτες μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία» είπε. Πρόσθεσε πως κανένας δεν έχει αυταπάτες για το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ανέφερε, να γίνει αντιληπτό πως οποιαδήποτε συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο». Πρόσθεσε πως πρέπει οι δύο ηγέτες να θέσουν τη συμφωνία σε χωριστά δημοψηφίσματα.
http://www.foreignpress-gr.com