Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ

Μεγάλη και αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να στείλει απεσταλμένους του γιατρούς στη Λωρίδα της Γάζας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, χειρουργώντας και περιθάλποντας τραυματίες. Η πρωτοβουλία αυτή αποσιωπήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία απεχθάνονται να πουν έναν καλό λόγο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Βεβαίως, μπορεί η αποσιώπηση να έχει σχέση με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για όσα δραματικά εξελίσσονται στην περιοχή, πέραν ορισμένων δηλώσεων της Ντόρας με το καρφιτσωμένο χαμόγελο. Οι γιατροί απεσταλμένοι του Γιώργου Παπανδρέου, πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στη Γάζα και έγιναν δεκτοί με αισθήματα ευγνωμοσύνης από τους Παλαιστίνιους.

Στο νοσοκομείο της πόλης Ράφα, όπου πήγαν, υπήρχε μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός και κάποιοι άλλοι που έκαναν τους βοηθούς του. Βλέποντας την κατάσταση οι Έλληνες γιατροί δεν κάθισαν να ξεκουραστούν ούτε ένα λεπτό. Φόρεσαν τις μπλούζες τους και μπήκαν στο χειρουργείο, έχοντας να αντιμετωπίσουν δεκάδες περιστατικών. Ευτυχώς έφεραν μαζί τους φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό και μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Επικεφαλής της ομάδας των απεστελμένων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Άρης Μουσιώνης, ενώ μετέχει και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος, βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας και άλλοι γιατροί του Τομέα Υγείας.Από χθες εξάλλου βρίσκονται στο Κάϊρο για να περάσουν από εκεί στη Γάζα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο (και γιατρός) Μιχάλης Τιμοσίδης και η Θάλεια Δραγώνα και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης και ο Γιάννης Μπανιάς. Μαζί τους είναι και ο γνωστός συγγραφέας και ακτιβιστής Νίκος Κλειτσίκας και ο Γιώργος Αναστόπουλος, χημικός και ακτιβιστής, καθώς και αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Χθες το βράδυ η συγκεκριμένη ομάδα είχε συνάντηση στο Κάϊρο με τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος έθεσε στους συνομιλητές του το θέμα του λιμανιού του Αστακού και της χρήσης του από τους αμερικανούς για τη μεταφορά πολεμοφοδίων στους ισραηλινούς. Συγκεκριμένα σε ερώτηση του βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Μ. Τιμοσίδη για το πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει, ο κ. Μούσα, απηχώντας το σύνολο του αραβικού κόσμου, είπε ότι παρά το ότι ο Σύνδεσμος δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα των άλλων χωρών, η Ελλάδα μπορεί να μην προχωρά σε κινήσεις όπως αυτό της μεταφοράς πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω Αστακού.