Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας αποφάσισε από καιρό να αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης Χωροθέτησης Οχλουσών Χρήσεων στο Νομό.Ένα γεγονός όπου το είχε προβάλει ως τη μέγιστη πολιτική πράξη- απάντηση στο υπαρκτό πρόβλημα της άναρχης χωροθέτησης στην Κέρκυρα.
Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009, «μετά Βαΐων και κλάδων» σε κεντρικό ξενοδοχείο παρουσιάστηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η συγκεκριμένη μελέτη.Από κάτω όλοι οι φορείς. Αυτοδιοικητικοί, πολιτικός κόσμος, τεχνικός κόσμος, απλοί πολίτες.
Όλοι περίμεναν εν πλήρη άγνοια να δουν τι θα «γεννήσει» μετά τις τυμπανοκρουσίες αυτός ο «πολιτικός άθλος» της Νομαρχιακής Αρχής, η πολυδιαφημισμένη μελέτη.Και το αποτέλεσμα τι ήταν? Μια απλή έκθεση ιδεών.Μια συρραφή γνωστών και αντικειμενικών στοιχείων που παρουσιάζονταν ως να είναι η «ανακάλυψη της Αμερικής» και παράλληλα μια επιεικώς πρόχειρη και επιπόλαια πρόταση χωροθέτησης για τις Οχλούσες Βιομηχανικές Μονάδες.Μία πρόταση, που όπως ανέφερε ο μελετητής, ο οποίος παρουσίαζε τη μελέτη που του είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, βασίζεται μόνο στο χιλιομετρικό κριτήριο των θέσεων σε σχέση με τους υπάρχοντες οικισμούς.Δεν βασίζεται σε κανένα άλλο τεχνικο-επιστημονικό κριτήριο (γεωλογικό-υδρολογικό κτλ).

Είναι προφανές πλέον ότι η πολυαναμενόμενη και υψηλών προσδοκιών μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν μια απλή άσκηση επί χάρτου.Μια μελέτη που όχι μόνο δεν έρχεται να προσθέσει τίποτα στο θέμα της Χωροθέτησης των Οχλουσών Χρήσεων στο Νομό, αλλά η προχειρότητα της παρουσίασής της προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και τη κοινωνική συνοχή της Κέρκυρας.Η μελέτη αυτή καθ’ αυτή και η παρουσίασή της χωρίς την αυτονόητη συνεννόηση με τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΤΕΕ κτλ) έχουν ήδη οδηγήσει και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να οδηγούν την προσπάθεια για οριστική λύση του προβλήματος, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή προτίμησε κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακού χαρακτήρα από την επί της ουσίας αντιμετώπιση του τεραστίου και πολύπλευρου προβλήματος της χωροταξίας στον τόπο μας.Προτίμησε την προχειρότητα από την επιστημονική ακρίβεια.

Το ΠΑΣΟΚ σαν υπεύθυνη δύναμη είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό θέμα της Χωροθέτησης και Διαχείρισης των Οχλουσών Χρήσεων στην Κέρκυρα με μοναδικό γνώμονα το μακροπρόθεσμο κοινό συμφέρον των πολιτών και του φυσικού μας περιβάλλοντος, μακριά από μικροπολιτικές και επικοινωνιακές λογικές που είναι άκρως επικίνδυνες και υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου.
του Αλέξανδρου Καρατζήμου
Μέλους Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ