Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Έχουν ευθύνες οι αμερικανικές τράπεζες»

Με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα επιχειρηματικότητας και προσέλευσης επενδύσεων στην Ελλάδα.
Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. (17 - 19 Μαΐου).
Στη συνέντευξή του στο CNN επισήμανε την ευθύνη που φέρουν τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.
«Τη στιγμή που μιλάμε, διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα, καθώς το Κοινοβούλιο συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη κατά το παρελθόν, γιατί ακολουθήθηκε λάθος κατεύθυνση, αλλά και τα είδη των πρακτικών που απέβησαν μοιραία. Παρόμοιες έρευνες πραγματοποιούνται και Επιτροπές συγκροτούνται και σε άλλες χώρες, όπως και στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ πως, όντως, ο χρηματοοικονομικός τομέας φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ενώ συχνά γίνεται λόγος για ΄΄απάτη΄΄ και ΄΄έλλειψη διαφάνειας΄΄», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα εξετάζει να κινηθεί δικαστικά κατά των τραπεζών αυτών και αν θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να κινηθούμε δικαστικώς. Πρέπει όμως να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση της εν εξελίξει νόμιμης διαδικασίας και κατόπιν να λάβουμε τις αποφάσεις μας, με βάση τα πορίσματα των Επιτροπών».
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «το 2008, οι κυβερνήσεις προσέτρεξαν στις χρηματαγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να τα διασώσουν. Χρειάστηκε να προσφερθούν τεράστια ποσά, για να αντιμετωπισθούν τα συχνά δυσθεώρητα χρέη και να τονωθούν οι οικονομίες, προκειμένου να αποφευχθεί, όχι απλώς η ύφεση, αλλά ένα μεγάλο κραχ. Και τώρα, παρατηρούμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούν κερδοσκοπικά hedge funds, μέσω των οποίων, στην πραγματικότητα, στοιχηματίζουν εις βάρος των κυβερνήσεων που είχαν βοηθήσει στη διάσωσή τους».
«Αυτό λοιπόν είναι το παράδοξο και γι' αυτό πιστεύω ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ρύθμιση των αγορών», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει στο οικονομικό πρόγραμμά του, σημειώνοντας ότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιτεύχθηκε περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι, κατά 40%.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ελληνες εργάζονται σκληρά και είναι ένας περήφανος λαός. «Θα ήταν πολύ εύκολο να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αποδιοπομπαίο τράγο καi να βάλλουμε διαρκώς εναντίον της, γεγονός που θα επηρεάζει συχνότατα την πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε.
«Τονίζουμε λοιπόν ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Η Ελλάδα είναι περήφανο έθνος. Κάναμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάνει το «καλύτερο» για την Ελλάδα και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να φτάσει αυτή η χώρα στον τελικό της προορισμό, που είναι η Ιθάκη».
«Το τι θα συμβεί σε εμένα είναι ήσσονος σημασίας, στο βαθμό που αισθάνομαι ότι πράττω το καλύτερο για τη χώρα μου, και είμαι σε θέση να κοιμάμαι τα βράδια έχοντας τη συνείδησή μου καθαρή, αφού μπορεί να λαμβάνονται πολύ δύσκολες και συχνά επώδυνες αποφάσεις, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, όμως, ξέρω ότι, τελικά, αυτό γίνεται για το κοινό καλό», κατέληξε ση συνάντευξή του.
Εξεταστική για την Οικονομία και αποκάλυψη σκανδάλων
Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την αποκάλυψη όλων των σκανδάλων των υπουργών της ΝΔ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη ονομάτων φοροφυγάδων, όλοι οι υπουργοί άρχισαν να στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους και στοιχεία για όλα τα αδικαιολόγητα κονδύλια που έχουν εντοπίσει στα υπουργεία τους και στη συνέχεια να τα αποστέλλουν στον εισαγγελέα.
Το δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι η ροή στοιχείων από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, στην πιο κατάλληλη στιγμή για το ΠαΣοΚ, αφού τότε θα ξεκινά τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της οικονομίας.
Το Βήμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας εξεταστικής επιτροπής στα τέλη Μαΐου.