Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Γ.Παπανδρέου: "Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας"

Σε συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου αφιερώνει την πρώτη σελίδα της σημερινής της έκδοσης η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας «Handelsblatt».
O κ. Παπανδρέου αντικρούει με έμφαση τις αμφιβολίες πολλών Ευρωπαίων αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, απαντώντας εμμέσως και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Άκερμαν την περασμένη εβδομάδα.
«Πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Εάν όλοι λένε, οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν, τότε μας καταδικάζουν σε αποτυχία. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Έχουμε δείξει πολύ καθαρά ότι έχουμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Καμία άλλη χώρα δεν τις δεκαετίες που πέρασαν δεν έκανε τόσο δραστικές περικοπές. Καμία. Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο κ. Παπανδρέου .
Η Ελλάδα καλή επένδυση
Η Ελλάδα δεν επαιτεί για δώρα, αλλά ζητά πιστώσεις που θα επιστραφούν με υψηλούς τόκους και «είναι καλή επένδυση», όπως λέει στη Handelsblatt. Σημειώνει ότι τα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση ήταν «πολύ μεγαλύτερα από όσα μπορούσε κάποιος να προβλέψει». Για αυτό και η πρώτη κυβερνητική πράξη ήταν να αποκαλύψει όλο το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος «καίτοι ήταν επώδυνο». Η αποκάλυψη ήταν προϋπόθεση για τη διαδικασία της αλλαγής. Ωστόσο «οι αντιδράσεις των αγορών ήταν υπερβολικές και δεν μας άφησαν καθόλου χρόνο να αντιμετωπίσουμε με πολιτικά μέτρα την κατάσταση».
Υπήρξαν παράνομες πρακτικές
Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπών, αλλά «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενέστεροι της κοινωνίας δεν θα οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο κάτω από το όριο της φτώχιας. Για αυτό και ένα μέρος του προγράμματος περικοπών είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό θα κοστίσει χρήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα περικοπών ήταν «ο μόνος δρόμος να αποτραπεί η απειλούμενη χρεοκοπία του κράτους», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου. Αλλά το πρόγραμμα μπορεί να έχει μακροβιότητα μόνον εάν συνοδευτεί με επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ο κ. Παπανδρέου δείχνει κατανόηση για τις διαμαρτυρίες, καθώς «δεν είναι ευχάριστα τα μέτρα μέτρα περικοπών. «Κανένας δεν το επιθυμούσε αλλά πρέπει να καταπιούμε αυτό το πικρό φάρμακο. Είναι ιδιαίτερα πικρό διότι τώρα πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και εκείνοι που δεν φέρουν καμία ευθύνη. Και αυτό αντίκειται στο αίσθημα περί δικαίου», λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν θα πάνε οι υπαίτιοι στη φυλακή, σημειώνει ότι αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά «υπήρξαν παράνομες πρακτικές, περιπτώσεις διαφθοράς και τρία τέτοια σκάνδαλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή από εξεταστικές επιτροπές της βουλής. 
ΤΑ ΝΕΑ