Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Προσκλητήριο Παπανδρέου στους πολίτες για έξοδο από την κρίση


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει» έδωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Μιλώντας στην Κρεμαστή της Ρόδου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, «αλλά εμείς αυτόν είχαμε».
«Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η ΕΕ και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο.
Αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα μπορούσα να συνυπογράψω το σλόγκαν και να βάλω από κάτω Έξω και η ΕΕ. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα.
«Για αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται. Φτάσαμε εδώ υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που φοβήθηκαν ακόμη και οι καλοί πιστωτές μας»
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα, αλλά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που αυτή έχει.
Οι κάτοκοι στην Κρεμαστή Ρόδου παρέδωσαν στον πρωθυπουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου και εκείνος τους απάντησε λέγοντας: «Πάμε για να σκοτώσουμε τους δράκους για να ξεφύγουμε μπροστά».
Τα σχόλια της Αντιπολίτευσης
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Ας μην υποκρίνεται ο κ. Παπανδρέου ότι δεν έχει καταλάβει που οδήγησε τη χώρα. Το 'κατόρθωμά του' με το ΔΝΤ δεν αντιμετωπίζεται με εύκολους αφορισμούς κατά των πολιτικών του αντιπάλων.
» Αντιμετωπίζεται με υπεύθυνη συλλογική προσπάθεια για δομικές αλλαγές στην Ελληνική οικονομία, που θα επιτρέψουν να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από τους όρους του ΔΝΤ.

»  Εμείς εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.»
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι η απάντηση των πολιτών στις εξελίξεις θα έρθει πιο γρήγορα από όσο νομίζει η ίδια η κυβέρνηση.
«Για άλλη μια φορά η πλουτοκρατία του τόπου ζητά από την κυβέρνηση την κρατική στήριξη, για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αυτή τη στήριξη, κατέθεσε ευχαρίστως την υπόσχεσή της ότι θα σφαγιάσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων» σημείωσε. 
Ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει ότι η επιλογή του ΔΝΤ ήταν μονόδρομος, αφού όμως προηγουμένως είχε αποκλείσει όλες τις άλλες επιλογές.
«Το αίτημα για δημοψήφισμα εδώ και τώρα από πρόταση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται απαίτηση ενός ευρύτερου μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να το αποφύγει» σημείωσε.