Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομία και το μηχανισμό στήριξης

Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσηςμε αιχμή την Οικονομία και τον μηχανισμό στήριξης, συνεχίζεται η συζήτηση (επί των άρθρων) του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και των τροπολογιών του υπουργείου Υγείας στη Βουλή.Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, ενώ χθες από την διαδικασία αποχώρησε το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε από του βήματος ότι η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ σοβαρά επιχειρήματα ώστε να μην ληφθεί το μέτρο της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού κι αναφερόμενος στα θέματα του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και του πλαφόν των απολύσεων, τόνισε πως επίσης υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα ικανά να πείσουν.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτά που απαιτεί πατρίδα για να διασωθεί. Θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που ο τόπος έχει ανάγκη. Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία. Η χώρα δίνει αγώνα και όλα θα πάνε καλά», είπε.
Απηύθυνε έκκληση σε «δύο πολιτικούς χώρους» να μην βάζουν τρικλοποδιές κάθε μέρα, να αφήσουν την κυβέρνηση να δουλέψει.«Έκκληση τελικής συνεννόησης παρ’ όλη την διαφωνία - όπως είπε - «γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας». Αφού είπε ότι «είμαστε υπό διωγμό, στο υπουργείο Εργασίας», πρόσθεσε ότι «δεν δεχόμαστε μομφές με το δάχτυλο υψωμένο, ειδικά αν δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αυτός στη θέση μας».
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου τόνισε προς τα κόμματα της Αριστεράς ότι η κυβέρνηση δεν έχει δίλημμα: υπάρχει η πλήρης απασχόληση, οι ελαστικές μορφές και η ανεργία και ρώτησε: «Τι λέτε δηλαδή; Να μην δουλέψουν εκείνοι που μπορούν να δουλεύουν το σαββατοκύριακο ή το βράδυ;».
Τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια επικαλούμενος δέσμευση του κ. Τρισέ προς τη ευρωβουλευτή Ν. Τζαβέλα.
Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ενώ η χώρα μας έφτασε στο χειρότερο σκαλοπάτι της διεθνούς ανυποληψίας, ήδη «άρχισε πλιάτσικο», ο πολιτικός κόσμος στέκει αμήχανος κι ο πρωθυπουργός μουδιασμένος.
«Ημείς άδωμεν», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει έργο, να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες, αναφέροντας ότι με το «μούδιασμα» δίνουμε το δικαίωμα να λεηλατούν τη χώρα. Ζήτησε από την κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα τα λάθη της (π.χ. συγχώνευση κρίσιμων αναπτυξιακών υπουργείων) και από τον κ. Παπανδρέου να ενισχύσει την «αναιμική σύνθεση» της κυβέρνησης με προσωπικότητες που θα ακούγονται περισσότερο από τις αγορές.
«Κατεβάζετε την δεύτερη ομάδα σε έναν κυριαρχικό αγώνα. Κινδυνεύει η πατρίδα», κατέληξε, απυθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.Καταλόγισε δε στην Αριστερά ότι σε αυτό το σκηνικό «προσθέτει στοιχεία διαλύσεως».
Την διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποφάσισε να αφήσει ένα ποσοστό της στήριξης στον πρωθυπουργό, βλέποντας ότι ακολουθεί στρατηγική στραβού γυαλού που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.
Καταλόγισε στην κυβέρνηση αναξιοπιστία, καθώς - όπως σημείωσε - στις 25 Μαρτίου έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι μειοψηφία στον μηχανισμό στήριξης και σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι ο μόνος οργανισμός με τον οποίο διαπραγματεύεται.
«Συμφωνήσαμε σε κάτι που δεν ξέραμε»,ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τίποτα ο λαός, αφού ο πρωθυπουργός με τον μονόλογο από το Καστελόριζο στην πραγματικότητα τον άφησε σε άγνοια.
«Πώς περιμένατε να έχετε θετικά αποτελέσματα; Πως να έχουμε νηνεμία, όταν δεν ξέρουμε που θα πάει το καράβι, όταν δεν εμπνέει αυτοπεποίθηση η κυβέρνηση, όταν λέει πως παίρνουμε μέτρα γιατί μας τα υποδεικνύουν; Που θα φτάσουμε και πως θα φτάσουμε;» διερωτήθηκε.
Ο Κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ξεκούρδιστη μπάντα», επικαλούμενος έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και υπουργών με τους υφυπουργούς και κάλεσε την κυβέρνηση: «Αποφασίστε αν μπορείτε να κυβερνήσετε. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη σας σε αυτή την κρίσιμη φάση; Αν ναι. Αποδείξτε το».
«Γίνονται τιμητές και εγκαλούν την Αριστερά που κράτησε τα μπόσικα στο πολιτικό σύστημα, εκείνοι που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Η Αριστερά δεν γέμισε τον δημόσιο τομέα με κομματικά ρουσφέτια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόϊδεψε τον κόσμο προεκλογικά, δημιούργησε πλαστές προσδοκίες και είπε πολλά ψέματα, ενώ σήμερα το ίδιο κάνει συνεχίζοντας τις ιδεολογικές εκπτώσεις.
Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Α. Λοβέρδο του είπε πως όταν τον ακούει να μιλάει δίνει την αίσθηση ότι «βγάζουμε λαβράκια», αφού: Είπε ότι από τον Δεκέμβριο αντάλλασαν ραβασάκια με το ΔΝΤ, όταν ούτε σαν μπλόφα δεν ήταν στην αντζέντα το Ταμείο και πως είχε προβλέψει από το 2008 ότι πάμε σε χρεοκοπία, ενώ το ΠΑΣΟΚ βάσισε σε άλλους ισχυρισμούς την προεκλογική εκστρατεία του. «Ή έχετε το κληρονομικό χάρισμα και δεν σας ακούνε στο κόμμα σας, ή συλλογικά το κόμμα σας κορόιδευε και μας δουλεύετε ψιλό γαζί», είπε και πρόσθεσε: «τις γκάφες τις συγχωρεί ο λαός, την πολιτική απάτη δεν συγχωρεί».
Ακόμη επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει κάθε μέρα κι άλλα: Την μία ότι χαρτογράφησε τα νερά, την άλλη ότι τα νερά είναι ανεξερεύνητα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήρε την λαϊκή εντολή και την εκχώρησε χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα.
«Φτάσατε στο σημείο να νομοθετούν οι βάρβαροι. Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που θέσατε, προτιμήσατε τη βαρβαρότητα του ΔΝΤ και τώρα το εμφανίζεται σαν επιτυχία», ανέφερε.
«Μην υπηρετείτε ένα σύστημα που καταρρέει. Αλλάξτε ρότα. Τι περιμένετε; Να σας πάρουν τις υπουργικές καρέκλες;», είπε προς τον κ. Λοβέρδο και κατέληξε: «Αν δεν μπορείτε να βάλετε την κόκκινη γραμμή αφήστε το λαό να το κάνει».