Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Hoverwing: Το απόλυτο μέσο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες


Πειραιας Κρητη 1 ώρα και 36 λεπτά.
Tαξίδια σε χαμηλό ύψος με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα υπόσχεται το νέο μέσο που ίσως και να εμφανιστεί στις ελληνικές θάλασσες το 2011
Πειραιάς - Kρήτη σε μιάμιση ώρα!
H επανάσταση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λέγεται Ηoverwing.
Σε 1 ώρα και 36 λεπτά από τον Πειραιά στο Ηράκλειο; Και όμως! Τόσο θα διαρκούν στα τέλη του 2011 τα ταξίδια προς την Κρήτη με τα ιπτάμενα πλοία! Οι επιβάτες των σκαφών αυτών θα ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα, «πετώντας» σε ύψος έως και 12 μέτρα πάνω από το κύμα!
Την επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τις αερομεταφορές προς τα ελληνικά νησιά, φιλοδοξούν να κάνουν....

Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μίσθωσης τουριστικών σκαφών, οι οποίοι σχεδιάζουν να φέρουν στη χώρα μας τα πρώτα... ιπτάμενα πλοία!

Πρόκειται για τα υπερσύγχρονης τεχνολογίας σκάφη, που είναι παγκοσμίως γνωστά ως «WIG», τα οποία προσφέρουν θαλάσσιες μεταφορές με την ποιότητα των αεροπορικών μεταφορών! Τα πλοία αυτά μοιάζουν μεν με αεροπλάνα, αλλά η λειτουργία τους βασίζεται στο διεθνώς αποκαλούμενο «φαινόμενο επίδρασης επιφάνειας» (wing in ground effect - WIG). Τρία από τα σκάφη αυτά, με την ονομασία «Hoverwing 80», θα ναυπηγηθούν στη Γερμανία και μέσα στα ερχόμενα χρόνια αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη το θερμόμετρο του ανταγωνισμού στις ελληνικές θάλασσες.

Φθηνό εισιτήριο. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των σκαφών αυτών, που θα μεταφέρουν 80 επιβάτες το καθένα, περιλαμβάνονται η ταχύτητα, η άνεση, η ασφάλεια και η τήρηση με ακρίβεια λεπτού των χρόνων άφιξης και αναχώρησης. Όλα αυτά θα προσφέρονται στην τιμή του εισιτηρίου ενός πλοίου!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Flightboat Hellas (είναι αντιπρόσωπος των σκαφών αυτών στην Ελλάδα) κ. Παναγιώτη Ζάγκλη, τα πρώτα τρία σκάφη θα ναυπηγηθούν στο Αμβούργο από την εταιρεία Hoverwing GmbH. «Καταφέραμε να επιτύχουμε τη χρηματοδότηση των πρώτων τριών σκαφών Hoverwing 80 από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Στη συνέχεια τα σκάφη θα ναυλωθούν σε ελληνική εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Γκιόλμαν». Τα σκάφη Hoverwing 80 θα έχουν γερμανική σημαία και πληρώματα, ενώ το πρώτο αναμένεται στην Ελλάδα ίσως στο τέλος του 2011.

Στην Ελλάδα, την τεχνική υποστήριξη των σκαφών Hoverwing έχει αναλάβει η εταιρεία JOIN Ltd (με έδρα την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα), ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής Hoverwing από την ίδια τη JOIN Ltd στη χώρα μας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά. Μπορεί η εμφάνιση και το σχήμα ενός Hoverwing να «μπερδεύουν» τον επιβάτη, όμως το σκάφος ανήκει στην κατηγορία των πλοίων και δεν πρόκειται για αεροπλάνο ή υδροπλάνο. ’λλωστε, από το 2002, τα σκάφη «φαινομένου επίδρασης επιφάνειας» ταξινομήθηκαν ως πλοία από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Κατασκευάζονται με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες (έως 112 Κόμβους ή 207 χλμ. / ώρα), η ακτίνα δράσης τους φτάνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ δεν επηρεάζονται καθόλου από τον κυματισμό.
 news24gr
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ;;;

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ένα πουλητάρη από την Κέρκυρα (ΚΑΣΣΙΟΠΗ) άκουσε για τα Hoverwing, και έλεγε ότι είχε λεφτά για επένδυση από τους Ροκφέλερ (κάτοικο της περιοχής), τους Ρώσους Ντεριμπάσκα και Αμπράμοβιτς που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Κέρκυρα.
Μπούρδες όμως... και λόγια του αέρα.

Ανώνυμος είπε...

Στη ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη του Περάματος, με την Κορεατική εταιρεία Wingship Technology Corp., κατασκευάστρια σκαφών τεχνολογίας φαινομένου επίδρασης επιφανείας (WIG) ετοιμαζονται τα «ιπτάμενα πλοία».
Η Κορεατική εταιρεία Wingship Technology Corp. έχοντας εξασφαλίσει τα παγκόσμια δικαιώματα της γνωστής παγκόσμια Γερμανικής τεxνολογίας Hoverwing και ξεκίνησε την ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου σκάφους φαινομένου επίδρασης επιφανείας για εμπορικούς σκοπούς (μεταφορά επιβατών, φορτίων, περιπολικό ή και για αναψυχή) με την εμπορική ονομασία WSH-500, που είναι ικανό να μεταφέρει 40 με 50 επιβάτες με πολύ μεγάλη ταχύτητα, άνεση και οικονομία. Το σκάφος WSH-500 είναι πλοίο και αποτελεί το πρώτο μιας σειράς σκαφών με αυξανόμενη μεταφορική ικανότητα (μέχρι και 100 τόνων ωφέλιμου φορτίου). Το σκάφος WSH-500 κάνει χρήση της τεχνολογίας φαινομένου επίδρασης επιφανείας και πιστοποιείται ως πλοίο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΜΟ (κλάση σκάφους WIG Type A), αλλά και με βάση την ελληνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 171 του 2004). Το πρωτότυπο σκάφος WSH-500 αναμένεται να είναι έτοιμο κατασκευαστικά άμεσα εντός των επόμενων μηνών (Αύγουστος 2010).
Το σκάφος WSH-500 “πετώντας” πάρα πολύ χαμηλά (από 1 έως 5 μέτρα) από το επίπεδο της επιφανείας της θάλασσας, αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα ταξιδιού 180 χιλ./ώρα (ή 100 knots), ενώ καταναλώνει με αυτήν την ταχύτητα μόνο 1,25 κιλά καυσίμου ναυτιλίας ανά χιλιόμετρο ταξιδιού σε κατάσταση φαινομένου επίδρασης επιφανείας. Με αυτό τον τρόπο, το σκάφος WSH-500 μπορεί να καλύψει την απόσταση Πειραιάς – Μύκονος μέσα σε μια ώρα και με εισιτήριο ανά επιβάτη στα 39 ευρώ, μεταφέροντας με απόλυτη ασφάλεια αλλά και πολύ υψηλή άνεση για τους 50 επιβάτες του, όταν με το HighSpeed (καλοκαίρι 2009) ο επιβάτης χρειάζεται σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο με κόστος για την οικονομική θέση 49 ευρώ, ενώ για την αεροπορική μεταφορά από το Ελ. Βενιζέλος στη Μύκονο, θα κοστίσει στον επιβάτη με την Olympic Air 91 ευρώ ή με την Aegean 117 ευρώ, με χρόνο πτήσης (χωρίς χρόνους check in κ.λ.π.) στα 40 λεπτά.
Το απίστευτα χαμηλό λειτουργικό του κόστος οφείλεται στην εκμετάλλευση του στρώματος αέρα που δημιουργείται από την κίνηση του σκάφους χάρη στο τεχνολογικά εξελιγμένο αεροδυναμικό σχήμα του το οποίο διαθέτει για την κυρία πρόωσή του, δύο μηχανές τεχνολογίας αεροστροβίλου που χαρακτηρίζονται από το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης τους και την υψηλή αξιοπιστία τους.
Το σκάφος WSH-500 μπορεί να αποθαλασσωθεί με μέγιστο ύψος κύματος 2,5 μέτρα ενώ η μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει το σκάφος με το καύσιμο των δεξαμενών του είναι τα 300 χιλιόμετρα στην έκδοση του με τους 50 επιβάτες.
Το σκάφος WSH-500 είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά της κατηγορίας του (σκάφος WIG Type Α) από αναγνωρισμένο διεθνώς Νηογνώμονα (μέλος του IACS, International Association of Classification Societies) σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) που προβλέπονται για την κατηγορία των σκαφών αυτών, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο της Νότιας Κορέας (MLTM, Ministry of Land, Transportation and Maritime Affairs of Korea Republic).
Η κατασκευάστρια εταιρεία Wingship Heavy Industries (μέλος του ομίλου) έχει παραγωγική δυνατότητα σε πρώτη φάση 12 σκαφών τον χρόνο (από 40 έως 100 θέσεις επιβατών) στις εγκαταστάσεις της (έκτασης 40.000 τμ) που βρίσκονται στην πόλη Gunsan της Νότιας Κορέας και απασχολεί συνολικά προσωπικό 1.500 ατόμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Wingship Heavy Industries είναι 80.000 τμ, ενώ το κόστος για την κατασκευή του εργοστασίου έφθασε στο ύψος των 79 εκ. δολαρίων και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010.
Ακόμη μια άλλη σημαντική εξέλιξη στην υλοποίηση για την παραγωγή του σκάφους WSH-500 (αλλά και των μελλοντικών σχεδίων για σκάφη WIG) ήταν και η συμμετοχή (με κεφάλαια) της γνωστής Κορεάτικης εταιρείας Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για παραγγελίες από την περιοχή της Κορέας (με παράδοση 2012), ενώ επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για παραγγελίες από Κίνα, Ιαπωνία και Ινδονησία.