Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Την Τετάρτη εγκρίνεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κατευθυντήριες οδηγίες για την ελληνική οικονομία δίνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στον υπ. Οικονομικών (φωτό αρχείου).Την Τετάρτη, η Κομισιόν αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ 2010-2012), πιέζοντας, παράλληλα, για πρόσθετα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, κυρίως στο σκέλος των δαπανών.
Η ΕΕ θα δώσει διορία ως τα τέλη του 2012 για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο της αξιολόγησης θα επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και θα υπάρχουν οι συνηθισμένοι «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά επιπλέον περικοπές δαπανών, τη σφικτή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και τα προβλήματα αξιοπιστίας της ΕΣΥΕ.
Η σύσταση αυτή θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στην επόμενη συνάντησή τους, στις 16 Φεβρουαρίου. Το Ecofin έχει την «πολιτική αρμοδιότητα» να εγκρίνει ή να απορρίψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά οι προθέσεις θα έχουν ξεκαθαρίσει από τις 3 Φεβρουαρίου.
Το Ecofin θα εγκρίνει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για την -τυπική πλέον- ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (άρθρο 126 -πρώην 104-, παράγραφος 9 της αναθεωρημένης Συνθήκης) και το άρθρο 121, παράγραφος 4, το οποίο προβλέπει πως το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να απευθύνει συστάσεις σε κράτος-μέλος το οποίο με την οικονομική πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ΟΝΕ.
Στο πλαίσιο του 121, παρ.4, ο νέος επίτροπος Οικονομικών και  Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν (αντικαθιστά την επόμενη εβδομάδα τον Χ. Αλμούνια), θα μπορούσε να τοποθετήσει έναν «ειδικό απεσταλμένο» στην Αθήνα, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κοινοτικών μέτρων για την οικονομία.
Επίσης, το Ecofin θα εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν για τις αλλαγές στην ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης τοποτηρητή ώστε να είναι δυνατός ο απευθείας έλεγχος από την Eurostat.
Νωρίτερα, στις 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις. Στο περιθώριο της Συνόδου, το κύριο θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελληνική οικονομία και τις «συστάσεις» για το ΠΣΑ.
TA NEA